Alexander/ Sofie- Outdoorsouls

Bloggar > Outdoorsouls > Topptur i midvinternatt

Outdoorsouls

Alpinklättring, isklättring, klippklättring, löpning - följ ett par (Sofie & Alexander) på deras äventyr i främst norra Sverige & Norge. Tips och tricks delas gärna med sig på förfrågan. Vägen mot UIAGM Bergsguider, lavintekniker och klätterinstruktörer.

Topptur i midvinternatt

Tänk att kunna gå på topptur á 850 fallhöjdmeter innan jobbet? Bor du i Abisko kan du det.
Igår stod termometern på -26 grader på parkeringen till Vassitjåkka kl 09.00. Vi hade på oss de varmaste kläderna vi hade och traskade in mot foten av berget, beräknad tid till toppen : 2h 10 minuter.
Det betyder att vi borde ha god marginal till att hinna tillbaka till arbetet som börjar kl 14.30.

Det känns lite som att vara på en annan planet, kylan, ljuset och stillheten bidrar gemensamt till det här, det känns overkligt-  som att människor inte skall vara här nu.


Vi traskade på, hårt underlag med ett litet fint lager av kallsnö ca 5cm djupt gav hopp om trevlig åkning tillbaka ned.

2 timmar senare stod vi på toppen, 10 minuter tidigare än beräknat och kunde blicka ut mot de sovande bergstopparna som omgav oss. I norr dominerade den mörkblåa himlen och i söder kunde vi skymta en hint av solsken långt bort i söder.
På toppen var det varmare, 16 minusgrader, men här blåste det istället, så vi drog snabbt upp huvorna och satte på oss skidorna och vände neråt, ni vet blåst och kyla är ingen bra kombination.

 Snön var så bra som den verkade och det var ren njutning att åka de 850 fallhöjdsmetrarna till bilen.  Väl nere startade inte bilen, men det är en annan historia och hör inte hemma hos de stilla och vackra landskapen.

Inlagt 2017-12-28 11:33 | Läst 25338 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-12-28 17:14   eribur
Fina och inspirerande bilder! Vilket vädersträck är näst sista bilden tagen i?
 
Svar 2017-12-30 13:01   Alexander/ Sofie- Outdoorsouls
Tack för din fina kommentar!
Näst sista bilden är tagen i ganska precis rakt Sydvästlig riktning (220grader) , i horisonten syns Storsteinsfjellet som högsta punkt.
 
2018-01-03 17:30   fafner
Vassi är ju ett riktigt bra korttursberg, en av bergsgetterna på LTU klämde Vassi lilltopp på 45 min men på 2h blir det mer behagligt!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!