Bloggar > Ute och njuter

Ute och njuter

Små äventyr i närområdet i Skåne och Blekinge med och utan barn

Långfärdsskridskor på Krankesjön

Helgen 16 - 17 Januari fick Skåne äntligen vintern på besök. Jag följde väderprognoserna noga under veckan, inför lördagen skulle det bli -13C härligt ! Snö kom i delar av landskapet och isarna frös till slut. På lördagen rapporterades det flitigt på skridskornätverket, om åkbara isar i Skåne. Jag valde en sjö i mitt närområde Krankesjön, där många åkt under lördagen, för vår premiärtur på söndagen. 

Krankesjön i grått med, stora härliga ytor att utforska. 

Barnen och jag har åkt mycket skridskor tillsammans i ishallar och på stora bandybanor, så vi är hyfsat vana skridskoråkare. Jag har åkt långfärdsskridskor så fort det funnits säkra isar, men oftast utan familjen.

Nu var det premiär för långfärdskridskor för barnen. Lilleman var minst sagt skeptisk till de långa skridskorna Skryllemarks barnmodell på 38 cm med band som skulle spännas fast på kängorna. Storasyster var mer optimistisk och hade ett par Everest multiskates som spänns fast med en sk. snowboardbindning. Båda modellerna fungerade bra till barnen, men märktes stor skillnad då Everest multiskates satt på storasysters fötter hela tiden, men hon ramlade aldrig. Lillemans skridskor hade lite tendens till att glida av, men då ramlade han några gånger, eller gick ner i spakat. Isen blev lite halare av det tunna snöskiktet.  

Lilleman gillade att staka sig fram med ispiken, mera fart! 

För att förtydliga självklart hade vi alla isdubbar, kompletterat med livlina och ispik till mig och vi kollade isen med jämna mellanrum. Gott om sällskap hade vi också på isen av andra åkare, även om de inte syns på bilderna. 

Båda barnen uppskattade isens storslagenhet, att den aldrig tog slut, vi kunde åka hur långt som helst i deras ögon. Vi pratade mycket om isens hållfasthet, och hur isen låter olika beroende på hur tjock isen är. Barnen var väldigt fascinerade av isens ljud, att isen sjunger när man åker på den. 

Den öde ön var häftigt att upptäcka från isen. 

Efter några vändor i olika vikar, så blev det lunchdags med cannelloni i termos, gårdagens middag som var mycket uppskattat. 

Storasyster var sugen på att åka hela sjön runt, det var inte lilleman. Det fick bli en kompromiss vi åkte en lång runda åt båda hållen, så en halvsjö. 

Mängden av skridskoåkare ökade under eftermiddagen,  vi avslutade med fika, julens sista pepparkakor pimpade med Smarties tillsammans med varmchoklad.

Alla var nöjda med premiärturen ingen katastrof, även barnen, det var kanske mest Lilleman som inte riktigt förstod vitsen med de extra långa skridskorna och hellre använt de vanliga. Men jag har gott hopp om att kunna locka med dem flera gånger. Vi längtar tills isen fryser till igen, närmaste helgen ser lovande ut. 

Postat 2021-01-27 13:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Barnryggsäckar rymliga men ändå lätta går det ihop?

Dottern har gått upp en grupp i FF barnverksamhet och behövde ny rygga igen! Ett roligt dilemma egentligen, enklast hade väl varit att använda skolryggsäcken som en stadig Osprey jet  18L med bröst och höftbälte. Men den kände aningen trång om hon inom något år ev ska bära övernattningspckning också. Köpa en ryggsäck som bara används något år vart jag inte sugen på heller. 

Dottern är inte varken den längsta eller kryaste heller ryggsäcken måste passa både nu och om något år, 

Till slut föll valet på en Lundhags 30L dovre junior, som hade lite undermåligt höftbälte (går att förbättra) men i övrigt checkade inrätt på alla önskemål.

- bröstrem

-höftbälte 

-medföljande regnskydd med egenficka.

-30L och vikt på 890g

- Två sidfickor för termos och vatten

- En topplocksficka för vattnar och mössa osv.

- delningsbar så sovsäck/extra kläder inte bor med maten.

-Färg röd/blå/svart bara att välja!

Dessutom går den att ärva för lillebror då den inte är ett missmash med rosa och lila😉

Priset var rätt ok för denna typ av ryggsäck. 399:- på XXL som veckans erbjudande. 

Efter att ha tittat runt slog vi till på denna, och dottern är nöjd över att ha fått en riktig ryggsäck som mamma.

Hittade även ett budgetfynd på Jula deras egna märke kayoba som också var 30L och verkade gedigen men också väldigt lätt vilket är bra för små vandrare. Men här vet man ju inget om hållbarheten, men för 249:- känns det ok att chansa och reklammera.

Postat 2016-10-30 07:10 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äntligen nu kom den!

En veckas längtan och till slut kom DHL lastbilen med den nyinköpta kajaken en blå point 65 mercury tandem kajak lastad på en lastpall.

De tre kartongerna gjorde mig misstänksam om inte leveransen blivit tokig iallafall.

Tandem modellen består ju av 4 delar, det fick bli att öppna alla kartongerna och kontrollräkna delarna. 

Det visade sig att de varit smarta och packat nosdelen i första sittbrunnen, så därför blev det bara 3 paket.

Nu är kajaken inpackad i lilla förrådet den fick faktiskt plats. Färgen var lite prickigare än vad jag hade tänkt mig men det är nog den orange också om jag tänker efter.

Det jag är mest nyfiken på är om sätena är så fantastiskt sköna som det sägs. Dessa ska ju gå att pumpa upp med luft och därmed kunna anpassas efter vem som paddlar. Jag brukar annars ha en lös uppblåsbar sittdyna Thermarest för att fylla ut bakom ryggen då jag inte är så stor eller lång.

Tyvärr får väl provpaddlingen vänta till våren, då hösten kommit hit på allvar även om isen än är långt borta. 

Postat 2016-10-17 18:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Spontanshopping av kajak nr 2 för barnens skull 😉

Jag har spontanshoppat en kajak, det känns ju lite absurt! 

Men till saken hör att jag har redan en identiska point65 mercury tandem. Och eftersom barnen blivit större och också vill följa med och paddla, så har det funderats på att köpa en kajak till! 

Nu kom point65 kajakrea väldigt lägligt och jag slog till på en blå tandem kajak bums.

De är ju väldigt flexibla då de går att använda både som en mans, tvåmans och tom tremans då vi har ytterligare en som vi kan kombinera delar med. Då man paddlar med barn så är de också stabila och enkla styra det underlättar.

Barnpaddel är ju ett bekymmer men vi har löst det genom stt använda gummibåtsåror som skruvats ihop till lämplig längd de är delbara med skruvfäsren i sig själva istället för att skruva ihop två separata paddlar skruvar jag ihop en lång paddel.

De är anpassningsbara i längd, vilket gör att de passar både 3-åringen och 7-åringen och är mycket lätta, så att de faktiskt kan paddla med dem! Och kostar inte en förmögenhet att köpa heller, 60-70:- på Jula/Rusta.

Dottern lånade min paddel för hon ville vara stor, men tröttnade snabbt då den var alldeles för tungt.

Postat 2016-10-09 19:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Långfärdsskridsko i Lommabukten på Öresund Placerad på karta

Idag blev det långfärdsskridskoåkning premiär äntligen efter många kalla nätter i Skåne. Premiären skedde på magisk på hård och vacker is i solsken  men korta partier med lite mjukbeläggning fanns.

 På förmiddagen höll jag mig på översvämmade Gyllings ängar norr om Bjärred. Men eftermiddagen fick jag tips om att isen var tillräcklig hållbar för åkning på Öresund  utanför Habo Ljung. Informationen visade sig stämma efter noggrant undersökt isens kvalité och diskuterat med flera långfärdsskridskoåkare som redan åkt sträckan mellan Habo Ljung och Bjärred kallbadhus så blev det åkning av. 

Åkningen var helt fantastisk att bara glida iväg med lätta skär i sällskap av fler andra långfärdsskridskoåkare.

Efter 2 timmars intensivåkning fick det bli fikapaus då de ovana fötterna behövde vila lite innan det var dags igen.

Postat 2016-01-06 19:45 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Logga in