Bloggar > Herrljunga polarklubb

Herrljunga polarklubb

Resor till platser norr om polcirkeln

Ändrade planer för vår Svalbardsexpedition

Det visade sig vara väldigt svårt att få hjälp med persontransporter till forskarbyn Ny-Ålesund. Kingsbay det bolag som sköter om det mesta av det praktiska i byn, har som policy att endast stötta forskare. Ny-Ålesund är fullt av forskare som bedriver diverse projekt, och dessa ska alltid garanteras plats på flyg till byn. Forskarna har även strikta riktlinjer att inte bjuda in ”turister”, som kan störa deras forskning. Forskningen ska alltid komma i första rum.  Det måste vi givetvis respektera.

Vad göra då?

Vi har beslutat oss för att ta oss till Ny-Ålesund och fjordarna där omkring för egen maskin istället, men då krävs det större motor till vår Zodiac. Nu har vi införskaffat en 30Hk Honda motor och kan då förlänga fåra dagsetapper betydligt eftersom vi kan hålla en betydligt högre fart. Kingsbay har också lovat att ge oss möjlighet att fylla bensin hos dem när vi passerar Ny-Ålesund. Vår rutt blir nu betydligt längre, totalt omkring 60 mil. Vi hoppas samtidigt öka våra chanser att se mer djur. Längs vår rutt har det synts mycket valar, valrossar, Isbjörn och massor av fåglar i de olika kolonier som vi kommer att passera.

Generalrepetition kommer det bli i sjön nere vid Bodafors helgen den 26-28 april. Båten ska provpackas och vår nya motor testas. Efter som vi kommer att tillbringa längre tid till havs och vara mer utsatta för väder och vind har vi införskaffat nya torrdräkter. Dessa måste naturligtvis också testas i sjön.

Av en tillfällighet övar vi samma helg som Outnorth har sin årliga outdoormässa i Bodafors.

http://outnorthbloggen.se/fair-enough/ .

En mycket bra helg då vi kan förena nytta med nöje.

 

Postat 2013-03-29 18:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera