Bloggar > Herrljunga polarklubb > Den late bär hellre ...

Herrljunga polarklubb

Resor till platser norr om polcirkeln

Den late bär hellre ihjäl sig än går två gånger

Att vandra länge och få med sig utrustning för diverse ändamål utan att packningen blir omöjlig att marklyfta brukar vara en omöjlig ekvation att knäcka. Detta faktum står vi nu inför i vår kommande vandringsexpedition till de djupa dalarna på östra Grönland.  God mat, mycket fotoutrustning samt alla säkerhets prylar gör att packningen börjar passera 40kg per gubbe. Vi ställer vårt hopp till att vandringsvagnar som enkel t kan göras om till slädar ska göra turer bekvämare. Inte ett självklart val dock. Terrängen kan ju jobba både med och emot oss. Vi har ändå beslutat att testa med två vagnar på fyra personer. Fyra ordentliga ryggsäckar som grund och sedan möjligheten att fördela vikten på vagnarna. 25-30kg i ryggsäckar och 45-55kg på vagnar/slädarna.

Vi har konstruerat vagnarna av aluminiumprofiler och fäster en ryggsäck samt två packpåser per vagn. Vapen, kamerastativ mm blir lättåtkomligt ovanpå. Vi har hunnit testdra några mil här hemma, till grannars och våra familjers stora nöje eller förtvivlan. Tillrop som lycka till på Solvalla är något man tvingas stå ut med.

Snart exakt en vecka kvar tills dom får bekänna färg på grusbäddarna i Fredriksdal lång inne Scoresbysundsfjorden på östra Grönland.

Inlagt 2011-08-14 23:12 | Läst 11309 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-08-15 14:41   DanielO
Kul! Jag har faktiskt funderat på något liknande men här i norr är det nog lite för kuperat och ojämnt. Hur reagerar gummi och plast vid kyla, tänker främst på däcken? Ni har säkert funderat igenom det dock, lycka till!
 
Svar 2011-08-16 22:28   Amboseli
Tack!
Vi är där under en period som brukar vara ganska stabil med temperaturer på + 5-15 grader på dagen. Vagnarna består mest av aluminium och rostfritt stål, men som du påpekar skulle säkert däcken kunna ta skada vid extrema vinter temperaturer. Vagnarna kan också bli en belastning om terrängen är mycket kuperad och stenig. Men vi hoppas på mycket slätgrus och snö :-)
 
2011-08-21 11:49   seobserver
Efter att ha åsett andra expeditionare med släpvagn, måste jag önska er lycka till och mindre slit än vad de hade.
go tur
 
Svar 2011-08-22 16:42   Amboseli
Tack. Vi hoppas på dett bästa :-) Rapport när vi kommer hem.
 
2021-01-07 22:33   Ingemar Tunstig
Vagnen intresserar mig stort!
Mycket tacksam för info om konstruktionen.
Allt är av intresse!
- Ram, aluprofiler & lödning/svetsning.
- Skaklar, dragsele
- Handbroms, hjul & hjulaxlar, mm.

Mvh
Ingemar
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar