Att dela eller att inte dela är frågan.

När är det egentligen läge att dela med sig av sin utomordentligt fina utrustning man har? Och varför skulle man göra något sådant? Av en äventyrslysten som älskar vandring och camping.

Idén om att dela med dig av din kära frilufts utrustning, hur får den dig att känna?

Första gången jag kom i kontakt med idén var när jag lyssnade på en podd, som handlade om delningsekonomin – att dela med sig av sina tillgångar till sina medmänniskor (Airbnb är ett exempel här). Jag hade nyligen fått upp ögonen för att vandra, campa, klättra och skulle snart ge mig av till Himalaya bergen; för att göra just det. Men jag hade ingen utrustning – alls. Jag åkte via Katmandu, så det var inte något problem, det är antagligen en av dom lättaste ställena i världen att få tag i bra utrustning utan att behöva köpa eller spendera en förmögenhet. Men det var ju såklart något jag tänkte på när jag förberedde mig för resan. Så den här podcasten dök upp i min iPhone med en väldigt tajming.

Idén etsade sig fast i hjärnan på mig och jag har dragits med inre dialog om pros & cons. Såhär har den gått på ett ungefär – det är ju bättre för naturen,  mycket lättare att komma igång och jag skulle inte behöva spendera en förmögenhet. Om jag nu kunde hyra från en annan naturälskande människa med just den utrustningen jag behöver. Googlade tält, när jag funderade på att köpa ett – en idé jag snabbt förkastade när jag insåg att ett bra tält kostar närmare tiotusingen. Även om man kan komma undan bra mycket billigare, men förstås till priset av en viss kvalitets skillnad. Så jag funderade på mina alternativ en stund, och kom fram till beg, borrow or steal är dom som var kvar. Jag höll mig till beg and borrow men om jag fick välja helt själv skulle jag stryka beg och bara köra på borrow. Vilket visat sig inte vara helt lätt, jag har ju inte direkt en hel hög av vänner som älskar att vandra och har en massa tält liggandes i förrådet.. Tyvär.

Men ok, för att för att låna, eller hyra rättare sagt, hur vet jag då att den är hel och säker att använda? Och ren såklart, jag vill ju inte ligga och lukta på någon annans tåbiror hela natten..

Hmm.. Då handlar det ju egentligen om tillit och respekt – personer som bara hyr ut tält, ryggsäck vad det nu är för utrustning, som är i bra kvalité och är ren. Hur vet jag att personen som hyr är en sådan person?

För att återgå till Airbnb exemplet tidigare - ett sånt review system skulle ju sitta rätt bra så att man kan urskilja dom oansvarsfulla från dom med ärligt uppsåt. Det måste väl finnas massor med sådana där ärliga och sjysta människor häromkring..

Så har dialogen sett ut, plus en hundra andra för och nackdelar ungefär. Vad tycker du är fördelarna och nackdelarna? Skulle du kunna tänka dig att hyra ut din fina utrustning? Eller hyra någon annans fina utrustning?

Inlagt 2016-11-17 22:56 | Läst 6660 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-11-17 23:44   Wighen
Känner mig lite kluven. Tänker mig att det är mest nybörjare som vill hyra/låna utrustning. Å helt ärligt vet jag inte om jag vill att nån oerfaren ska ta med våra Hillebergstält som kostat en mindre förmögenhet ut på fjälltur om inte kunskapen om hur man ställer det i rätt vindriktning osv finns. Sen är iaf jag sån att mycket utrustning har ett så emotionellt värde för mig att jag har svårt att ens låta dottern ha t ex min älskade ryggsäck... Men jag gillar ändå själva idén :)
 
2016-11-18 08:29   L.A.
Idén är ju sympatisk, men när det kommer till praktik finns det nog några men:
Även ett tält för 10000 har en begränsad livslängd. De flesta använder det ganska få nätter på ett år, så det blir många år, de flesta sliter inte ut grejorna. Börjar man hyra ut blir det snabbt många nätter och kortare livslängd, skulle tänka mig att jag skulle vilja ha minst 1500 per vecka för att gardera mig. Kanske även deposition för ev skador.
Mkt friluftsutrustning är lättvikt och därmed ganska känsligt för handhavadefel.
hade för länge sen ett fjälltält som lånades av vänner och bekanta, som efter några år var rätt slitet, trasig dragkedja mm. Då vill man ju ha fått in pengar till et nytt om man ska hyra ut.
Antingen tar man då rejält betalt, eller blir det säkert oenigheter vems ansvar ev skador är. De flesta vill säkert inte ha en massa krångel runt sin utrustning utan veta att det är ok när man plockar fram den.
Sen kan man ju gå in i det rent kommersiellt om man vill.
Sen är det ju som Wighen skriver att det är lite känslomässigt också, man får lite personligt förhållande till sina prylar.
Kan dock tänka mig att många har ett antal ryggor, tält mm. där en del inte används och kanske kan hyras ut för en billig penning.
En del fjällstationer o sportbutiker hyr ut men det var väl inte din fråga....
 
2016-11-19 05:07   seobserver
Ett par av stötestenarna har redan tagits upp. I teorin låter inlägget utmärkt men i verkligheten så skall ju den som håller med grejorna helst få dem åter i ett brukbart skick.
Allt kostar och kollektiva lösningar låter fint men hur blir praktiken?
En bekant till mig gick med i en bilpool, rimlig startpeng. Men när han ville låna en bil till påsk frågade centralen vilket år? För påsken de närmaste tre åren var redan upptagna. Min bekant har fyllt 75 så han gick ur poolen och hyr numera kommersiellt och ja han kom iväg till rätt påsk.
 
2016-11-21 22:49   Laida
Det kan ju absolut vara mycket nybörjare som vill hyra/låna utrustning, men dom som är erfarna och har utrustning men saknar något som man inte vill köpa kan ju vara lika intresserad. Det här med emotionellt värde är ju en kluring - viss utrustning eller all?

Absolut får ju något man använder mer frekvent en kortare livstid - då handlar det ju om man vill ha det i förrådet den absoluta majoriteten för att kunna ha livet ut (eller väldigt lång tid). Eller om man är villiga att laga saker, en trasig kedja går ju lätt att laga tex. Fjällstationer är ett väldigt bra alternativ - dock svårt att veta i förväg om den utrustningen man behöver finan tillgänglig. Är det inte bättre att veta säkert och hyra i förväg då?

När det kommer till bilpool så är det en helt annan sak, vid bilpooler så delar man på en eller flera bilar med andra människor och det här handlar om att hyra. Och om man blir medlem i en bilpool för att ha bil under påsk tror jag man missförstått vad bilpooler är bra för. Är man flera som delar på samma bil(ar) så är det högst sannolikt att dom flesta kommer vilja ha bilen till en stor högtid som påsk.
 
2016-11-22 12:11   seobserver
Detsamma gäller ju utrustning och en expedition är sannorliokt en flermånaders historia.
Har man stora ambitioner sök sponsorhjälp, det är mitt råd.

go tur
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in