Skräp längs våra leder

Album: Diverse

I våras så gick jag merparten av rundslingan på etapp 10 på Bergslagsleden, allt som all blev det ca 1 mil. i vanlig ordning så plockade jag i upp allt skräp som jag hittade längs leden. (Och därmed hade jag rensat alla etapperna längs hela leden) Det blev en hel del då det är en ganska trafikerad del av leden. Man kan tycka att det inte är så mycket om man sprider ut detta på 1 mil, men det gör skillnad, vilket jag fick bekräftat lite senare på sommaren. En underbart ljum kväll satt jag och grillade längs leden och träffade då på en pappa med sina två barn. Vi pratade om ditten och datten då han plötsligt sa: "Jag är så imponerad av de som sköter om leden. Jag gick här för några år sen och nu är det mycket renare och snyggare än det var då". Jag höll med och så bytte vi raskt samtalsämne igen.
Nu i höst har jag gått 11 mil av leden i ett sträck, delvis samma sträcka som jag gick i våras. Jag kan glatt konstatera att jag inte var i närheten av att få ihop lika mycket skräp på dessa 11 mil som jag fick då på 1 mil. Det lönar sig att samla skräp, inte bara ta med sig det man själv producerar, utan att även att ta upp efter andra som missat den detaljen. Gör man inte det så kommer vår naturupplevelse att bli mer och mer kantad av sopor och det vill väl ingen?
Ta som vana att ta med er mer hem än ut, även om det bara är en liten bit skräp. Till slut så vinner vi!
(Logga in för att skriva en kommentar)
2015-09-14 11:31   OBD
Betyg: 5
Att säga "Bra gjort" känns litet futtigt. Men jag menar det verkligen.
 
2015-09-14 12:23   Grimmer
:-) .
 
2015-09-14 21:18   Karolina P
Bra gjort! Ibland blir man nästan ledsen över hur det kan se ut. Uppfostrar nu mina barn att aldrig slänga saker i naturen (eller på annat ställe...). Här om dagen fick jag igen det med bonus - vi stod och väntade på bussen när en kille i 20-25års åldern kastade ifrån sig en tom bullpåse. Treåringen skrek "mamma, såg du vad han gjorde! Han bara sängde! Så får man ju inte göra!" högt och tydligt så att alla hörde, även killen. Min sexåring gjorde det som jag hade önskat att jag vågade ibland när jag var yngre; han gick fram till killen, plockade upp bullpåsen och sa "du, du tappade den här. Om du inte vet hur en soptunna ser ut så kan jag visa dig - den står där." Han fick faktiskt applåder från två lika unga tjejer. Å jag var så stolt. Det finns hopp...
 
Svar 2015-09-15 09:37   Grimmer
Ha ha, han fick nog något att fundera på. Jag antar att det inte hade tagit lika bra om någon vuxen hade sagt åt honom. Bra historia och en bra uppfostran!
 
2015-09-22 09:06   Anders.Appelqvist
Bra gjort!
Överlag borde "vi" bli bättre på att sköta om våra stigar och leder. Också att bevara dom. En välskött stig/led tillför så mycket för många. Statusen för stigar borde även ökas inom skogsbruket.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.