Jämtland

Album: Blandat

Det blev lite bråttom med morgonpinken. Hela gropen framför kåtan var istället en snödriva. Det här var efter skottning. Väldigt skönt med kamin!
(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-01-31 15:02   xtrem
Betyg: 5
Fin bild och jag skulle också vilja ha en kamin till min kåta.
 
Svar 2012-01-31 15:48   niklaz
Tack tack, det är bara taget med kompaktkamer och kört autolevels för slippa blå snö pga fel vitbalans. Turen var fin och det är väldigt skönt med kamin. Det är min kamrats kåta och han har köpt en gammal militärkamin till den. Vi körde med en fotogenkamin från Jula förra året men det här var bättre. Fick hål i både skidbyxor och camostället "tack vare" kaminen :)
 
2012-02-01 14:11   samohtII
Betyg: 5
Vacker vinterbild. Hur mycket väger paketet, kåta och kamin?
 
2012-02-01 15:40   Patrik123
Betyg: 5
Det är min tältkåta ;-) Köpte den begagnad och fick med innertält och extra golv. Denna modell är av Moskosels bomull/polyesterväv som andas och ger ett mycket behagligt klimat i kåtan eftersom kondens undviks helt och hållet. Min kåta är liknande Tentipis Safir 5bp som säljs idag. En tältkåta med denna väv är inget för lättpackare, den väger ca 6.5 kg med yttertält och tältstång. Jag har dock burit med mig den på sommarturer och det är otroligt skönt att kunna elda i kåtan regniga dagar. Vintertid väger kåtan ca 10 kg med innertält och stora vinterpinnar för fastsättning. Kaminen är av kronans rostfria modell, jag har inte vägt den men med rökrören torde den väga upp mot 15 kg. Jag har dessutom gjort ett extra skyddsrör av spirorör för att skydda tältduken vid intensiv eldning. Kan vara nödvändigt om nån får för sig att elda så att kaminen blir röd, vilket var vanligt i lumpen.
 
2012-02-03 15:07   samohtII
Det är en del kilon att ha på ryggen då. På vintern om man skidar med pulka kan det ju fungera. Jag skulle också vilja ha en kåta med kamin men tror jag avstår för tillfället pga vikten.
 
2012-02-03 23:01   URB65
Tomas. Om du väljer lättviktsvarianten så blir inte vikten så störande hög. Gick med brorsans lättvikts5:a och den vägde bara aningen mer än vilket större fjälltält som helst. Vi hadde inte ens golv och det var riktigt regniga dagar, ändå var prblemet med kondens litet mot de tillfällen jag legat i tunneltält med innertält regnfria dagar. Det faktum att väggarna lutar relativt brant mot marken, att inluften är nere vid marken och utluften högst upp, gör att ventilationen blir effektivare än på vilket annat fjälltält som helst, gör att kondensproblemen hålls till ett minimum. Man kan röra på sig på ett friare sätt. Så för min del ser jag fler fördelar än nackdelar, även om det inte känns lika säkert att elda i lättviktsvarianten, även om det går.
Så jag säger. Go for it.
 
2012-02-04 13:54   såg
Betyg: 5
snygg bild
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.