Album > Håkan Friberg > Sulitelma > Sulitelma 36: ...

Sulitelma 36: Tältplats vid Skiejakjauratj, nära Varvek

Album: Sulitelma (visa som bildspel)

Efter att ha upplevt de fantastiska scenerierna på Kaisekietj-tjåkkåh och i Miethjevagge var det nu dags att sikta mot nästa område - Fierrovagge. Vi lämnade så småningom vattendraget och tog riktning rakt mot SO och gick över Varvekjåkkå på bron.
Vädret hade nu försämrats rejält. Sedan någon km regnade det och blåste ganska hårt... och vinden ökade...
På flera km håll hade vi sett ett vitt "streck" på fjällsluttningen i den riktning vi färdades. Det visade sig vara Skiejakjåkkå.Vi följde den motströms. När vi kom upp till sjön (Skiejakjauratj) fick vindarna fritt spelrum. Det började bli svårt att vandra.
Vid sjöns nordvästra spets fanns några riktigt fina tältplatser, men - av någon anledning fortsatte vi. När vi nådde sjöns sydostligaste spets förstod vi att det var meningslöst att fortsätta. Blåsten var mycket hård och regndropparna kändes som nubb som träffade ansiktet.
Här fanns inte lika fina tältplatser, men vi tog första bästa som inte skulle översvämmas av vatten om regnet fortsatte.
Detta väder är det värsta jag slagit upp ett tält i. Det blev en rejäl brottningsmatch.Här gällde det verkligen att hålla i grejerna annars skulle de försvinna.
En stund efter det tältet var rest upphörde regnet och vi kunde torka våra kläder.
Även denna dag - den 30 juli 2010 - blev ju oväntat innehållsrik. Två sådana dagar efter varandra! Vad mer kan man önska?
Ett minne från denna dag var dock inte så ljust. Jag vill gärna dokumentera även "fulväder" på bild. Det tyckte inte min kamera om. Detta var den sista bilden den ville ta.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-12-05 17:18   seobserver
Betyg: 3
Moderna grejer som telefoner och kameror tål oftast inte Svenskt normalväder, rätt trist.
Skönt med en normalvädersbild som omväxling, röda tält gör sig bra i färg. Fint att läsa att ni fick förtjänstfullt torkväder oxså.
 
Svar 2010-12-05 19:07   Håkan Friberg
Mmm... Min erfarenhet av mer vädertåliga kameror är att de tar betydligt sämre bilder.
Det där med färg på tältet har jag haft en hel del tankar kring. Jag håller med dig att de gör sig bra på bild, men jag vill - egentligen - hellre smälta in bättre i naturen -alltså grönt. Men.. sen är det ju säkerhetsaspekten också. Jag var tidigare motståndare till att ta med mobilen. Det som händer, det händer. Med stigande ålder (och förstånd?) inser jag det praktiska i att ha med mobil och rött tält. Inte minst för att de som är kvar hemma känner sig säkrare.
 
2010-12-05 17:45   thegedd
Härligt ansiktsuttryck. Och tänk vad mycket "positivt" man kan få uppleva i ödsliga områden, om allt går väl vill säga....
 
Svar 2010-12-05 19:11   Håkan Friberg
Det VAR mycket glädje - även där. Lite kul faktiskt, för fågelskådarsonen och jag hade MÅNGA kontroverser under hans uppväxt tid. När vi gjorde vår första vandring på tu-man-hand (I snösparvens rike) var det en - med våra mått mätt - väldigt tuff vandring. Men inte en enda gång blev det sura miner oss emellan, Så inte heller denna gång. Något otippat.
 
2010-12-05 19:45   BrittMarie
Sista bilden! Men hallå! Här har man blivit bortskämd med nära nog "Dagens Bild" i flera veckor och så är sista bilden tagen mitt i vandringen!!! Det kan inte en trogen betraktare/läsare gå med på! Du bara måste köpa in bilder från din medvandrare eller annan lämplig bildbyrå så jag får se resten av turen också!
 
Svar 2010-12-05 20:56   Håkan Friberg
: - )
Några bilder kommer jag att låna...
 
2010-12-06 14:12   seobserver
De vädertåliga kameror som är fickbärbara tar väsentligt sämre bilder. Jämför jag med förstoringsglas en 13x18 från min Vädertåliga Pentax W60 med från min analoga Contax så är det två skilda världar. Som tur är klarar Contaxen normalväder, inte en gång utan vådligt många under de 30 talet år jag brukat dem och under de föregående decennierna som min farmor brukade dem. Även om hon nog var mer varsam än vad jag är.
Själva har vi upplevt 3 mobiler som inte fungerade pga fukt när vi behövde dem, de kom inte igång sen heller. Så en bra vattentät påse finns numera till mobilen.
Fick ett FR tält med rött innertält, upptäckte att det behövde vara rejält mörkt för att jag skulle somna normalt i det. Men då det som de flesta FR tält väger bly har det inte brukats så mycket, yttertältet är dock grönt.
Väntar fortfarande på en vädertålig mobil och en lätt vädertålig SLRD med god optik.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar