Album > Håkan Friberg > Sulitelma > Sulitelma 3: ...

Sulitelma 3: Mysko topp vid Jållejaure

Album: Sulitelma (visa som bildspel)

Vi började nästa dag med att vada Viejejåkkå, letade sedan upp den lilla stigen och följde den - i den mån vi såg den - i riktning mot rengärdet vid Jållejaure.
Precis innan vi var framme vid rengärdet passerade vi denna egendomliga sockertopp. Givetvis ÄR det något, men vi kunde inte komma på VAD. Är det någon som vet? Tror?
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-10-29 12:03   ricke
Betyg: 4
Hej!
Tycker mig ha sett liknande toppformiga gräsbevuxna små kullar på andra platser. Kan det röra sig om förmultnade rester av en träkåta? Platser där jag sett liknande små kullar har ofta varit sådana att jag kan tänka mej att det har varit lämpliga lägen för temporära boplatser, torr mark, nära vatten och renbetesland mm. Ibland med riklig förekomst av rallarros - vilket kanske tyder på näringsrik/"gödslad" mark? Såg en sådan plats på norra delen av Ivarlako - som ju tidigare varit ett viktigt renbetesområde (enligt uppgifter från en bok - I Sirkasamernas land?) - för ett antal år sedan.
Mvh,
Rickard
 
Svar 2010-10-29 13:51   Håkan Friberg
Tack! Intressant hypotes. Läget är onekligen som du beskriver. Jag grävde och petade inte i toppen, så jag vet inte säkert om det är mest jord eller om det är berggrund under.
 
2011-10-27 13:56   ricke
Det var resterna av en sådan här http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=41560 som jag menade i föregående inlägg. Finns olika konstruktioner och storlekar, vilka troligen ger mer eller mindre markanta lämning.
 
2011-10-27 15:02   Smaila
Betyg: 4
Att det skulle vara en raserad kåta tror jag inte.
Dom här kullarna är ganska vanliga i Padjelanta och det beror snarare på att berggrunden eroderar så att det bildas en "sockertopp".
Sen utnyttjas dessa toppar av fjällabb och ibland av fjälluggla men även av andra fåglar som utsiktsplats och boplats. Utav spillning och bytesrester gödlas kullarna och har därför en frodig grönska.
Fin bild i ganska typiskt vandrarväder:))
 
Svar 2011-10-27 17:02   Håkan Friberg
Nej, någon gammal kåta tror jag inte heller på. Det är snarare resterna av en gammal "rauk" som det ju tydligen finns ganska gott om i Padjelanta.
 
» Visa endast kommentarer