Djupast! Vad över Staddajåhkå, Sulitelma.

Album: Sulitelma

Ett av våra delmål under turen var Sårjåsjaurestugan. Från Miehttjevagge finns då i huvudsak två alternativ. Antingen vandrar man väster om topp 1208 och över vadet mellan Stadak och Staddajavrre. Jag hade emellertid läst att detta vad ganska ofta är ganska svårbemästrat, så vårt förstaval blev att istället vandra öster om topp 1208 och öster om Staddajavrre för att sedan försöka vada jokken som rinner ut från sjöns norra ände.
Det var onekligen med en hel del spänning som vi närmade oss vårt tänkta vadställe vid sjöns norra spets. Vi stannade på lite avstånd för att inspektera hela vattendraget från sjön och den kilometer norrut som vi kunde se. Härifrån såg det ut att vara lättast ungefär en kilometer nedströms, där jokken delar upp sig i tre armar. Men - det vet ju alla som vandrat i fjällen några gånger - ett vadställe som ser lätt ut på lite avstånd kan visa sig helt omöjligt när man kommer närmare. Vi bestämde därför att först titta närmare på själva utflödet ur sjön.
Det var ett litet "sjöfall" i miniatyr: Mycket vatten och ganska djupt och längre ner betydligt vildare vatten. Efter lite trevande med stavarna bestämde vi oss för att försöka. Det var djupt... blev djupare... och djupare... ganska stor kraft i vattnet, men slät och fin botten... och så var vi över.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-09-21 21:20   BrittMarie
Betyg: 4
Du gick väl inte och blev blöt om rumpan... Bra att få veta att det går att vada där!
 
2009-09-22 23:11   Naturtjejen
Betyg: 4
Det såg blött ut för ändan & ryggan.
 
2009-09-23 06:48   Håkan Friberg
Ryggan gick bra, men...
 
2009-09-29 20:13   Dryaso
Betyg: 5
Vilket vad!
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.