Det äldsta daterade trädet

Album: Mina bilder


Foto: jesa
I mitt examensarbete daterade jag brandspår i levande och döda tallar i Fulufjällets nationalpark. Denna låga visade sig vara bra mycket äldre än jag trodde. När jag inte klarade att datera den själv började jag misstänka att den var äldre än väntat och Marit Kalela-Brundin på skogsmuseet i Lycksele kunde senare datera årsringarna till år 968-1252. Den har alltså börjat växa någon gång på 960-talet! Hur fascinerande är inte det! Det ger perspektiv på dagens skogar där träden tillåts växa strax över 100 år innan de tas bort...
(Logga in för att skriva en kommentar)
2009-03-14 09:13   majkelsson
Betyg: 3
Intressanta fakta med åldern.
 
2009-03-14 23:20   kaw
Fantastiskt. Varför har stammen inte multnat?
 
2009-03-15 09:01   jesa
Stammen är otroligt välimpregnerad - förmodligen har den här tallen sakta dött under flera år efter en skada av något slag så att den kådats in ordentligt. Därefter har den förmodligen stått som torraka under många hundra år innan den slutligen ramlat. Nu ligger större delen av stammen fritt från marken, torrt och fint.
På stammen fanns spår av kol. Den kolade ytan har säkert hjälpt stammen stå emot vädret ytterligare. Det kan dock inte ha brunnit alltför ofta efter att stammen ramlat, då hade den brunnit upp.
 
2009-03-15 13:54   Olander
Har tallen legat bevarad i 750 år!?!?

Du kanske har vetskap om de gamla rotsystmemen tillhörande granar de hittat. de daterades till ca 9000 år!
 
2009-03-17 16:33   jesa
Ja, visst är det häftigt! Jag undrar hur mycket grövre tallen var från början, hur mycket som eroderats bort av väder och skogsbränder? Det är omöjligt att säga vilket år den dött, då man inte vet hur många årsringar som eroderats bort.

Leif Kullman, som grävt fram de gamla granrötterna på Fulufjället, hade jag kontakt med under mitt examensarbete. Hans resultat - att en och samma granindivid vuxit på samma plats under 9500 år - är riktigt fascinerande! Var kom egentligen våra granar ifrån efter istiden, frågar man sig?

I(nfo om granen från Umeå universitet. http://www.info.umu.se/NYHETER/Pressmeddelande.aspx?id=3061 )
 
2009-05-08 16:24   Fjälltorsk
Ruggigt intressanta fakta om tallen. Om vi inte hade så bråttom så skulle vi kunna göra som man gjorde förr: Skada stammen på "rätt sätt" och låta stå tillräckligt länge och få alldeles fantastiskt välimpregnerat virke på miljövänligt sätt. Eller?
 
2009-05-09 10:23   jesa
Javisst. Ett av målen med de naturvårdsbränningar vi utför i några av våra naturreservat är att skada träd för att på sikt få död ved av god kvalitet. Då inte i produktionssyfte, men har man tillräckligt med tid så kan man naturligtvis använda det i produktionsskogen också. Frågan är vem som vill vänta tillräckligt länge?
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.