Foto: diwic

Höglandsleden Eksjö - Mariannelund, Sep 2017

Jag hade inte möjlighet att komma upp i fjällen i sommar, men fick hålla tillgodo med en långhelg i Småland. Det blev en tredagarstur utan tält, med övernattning på Movänta camping samt Regnbågsdalens Guesthouse i Ingatorp. Då kunde jag åka hemifrån tidigt på fredag morgon, få tre vandringsdagar, och åka hem till Skåne på söndag kväll.

Leden är relativt snabbvandrad eftersom större delen går på små skogsvägar och grusvägar. Naturstig finns det en hel del också, men den är i minoritet.

Leden är gott skick - väl markerad och stigarna så välgångna att det aldrig var något tvivel om hur man skulle gå. Den här delen kallas "Utsikternas led", men jag är inte egentligen så jätteimponerad av utsikterna från höjderna - tyckte sjöarna var vackrare.

Rekommenderas: Ja. Om man gillar olika sorters skog och inte har något emot att mycket av leden går på små skogsvägar snarare än stigar.

Dag 1: Eksjö - Movänta, 24 km inkl 4 km avstickare t&r till Skurugata och Skuruhatt. I början av etappen störs man lite av väg 40 som man hör på avstånd. Avstickaren upp till Skuruhatt är värd besväret om man gillar sprickdalar och lite utsikt. Annars kan man ta det lugnt en stund vid Försjön istället. Detta var dagen jag mötte flest personer, närmare bestämt några tyska par. Övriga dagar träffade jag inte på en enda vandrare på leden.

Dag 2: Movänta - Ingatorp, 31 km. Vildmarkskänslan ökar i början av etappen med Hässelåsa damm och Skrölehie naturreservat. Sedan kommer man till vackra Försjön. Efter Försjön kommer en relativt ointressant del på småvägar, förbi ängar och hus.

Dag 3: Ingatorp - Mariannelund, 22 km. Eftersom föregående dags etapp var lite längre valde jag att ta Valbacken denna morgon. Det är lite backe upp och backe ner i början, men sedan blir det skogsväg och småväg igen. Mot slutet av etappen följer man Silverån, men så jättemycket av ån ser man inte förutom på ett par ställen.

(Logga in för att skriva en kommentar)

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...