Hemavan - Norra Sytertoppen 25-27 Juni 2009

Bilder från min korta solo vandring mellan Hemavan till Viterskalsstugan och tillbaka, 25-27 juni 2009. Även toppturen till Norra Sytertoppen inkluderad, toppen bestegs genom att följa den markerade sommarleden från väster till toppen.

Stigen till toppen börjar en km öster om Viterskalsstugan efter Kungsleden. Där viker man av vid en skylt som det står "6 Norra Sytertoppen", där vadar man Syterbäcken. Efter vadet finns det underbara tältplatser till vänster (väster), ett par hundra meter bort, de är mycket lämpliga att använda om man skall bestiga Norra Sytertoppen, stigen till toppen går nämligen hundra meter bort. Tältplatsen är den som finns med i albumet.

Den markerade leden skråar sedan mot öster upp till platån innan Norra Sytertoppen, man kommer rent utsagt upp på en förtopp och får sedan gå ner igen och tappar då ett antal höjdmeter för att sedan börja stigningen till huvudtoppen. Det går att undvika förtoppen genom att skråa efter sidan mot dalen, detta fungerade utmärkt för mig då jag testade det på nervägen, personligen förstår jag inte varför den markerade leden är dragen som den är. Jag höll mig på omkring 1520 m.ö.h tills jag mötte den markerade sommarleden, jag slapp då gå upp på förtoppen även på nervägen.

Uppe på platån och sista biten till toppen var det oerhört mycket snö när jag var där. De körde faktiskt Heliski fortfarande... Bilderna på toppen är tagna omkring midnatt då jag gick upp för att se midnattssol.

(Logga in för att skriva en kommentar)

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.