Färdspår

Lägg upp ett spår

Bakvägen Nikkaloukta-Tarfala-Kebnekaise-Nikkaluokta.

Utgångspunkt Nikkalouka. Vi följde sommarleden och ganska precis efter bron vek vi av åt höger på en mindre stig (kartan markerar den som svårorienterad). Tog första nattlägret vid sjöarna på Cievrracohkka's östliga sluttningar på en höjd av ca 940 möh.

Dag två genom Cievrraláhku (dalen) mot sjön Várdu, 1316. Finns potentiella tältplatser syd-väst om sjön. Ganska stenig vandring men fantastisk utsikt över U-dalar, fantastiska vyer.

Dag tre följdes, det som på kartan markeras som omarkerad led, mot Kaskasavagge. Vackra vyer mot Nischglaciären Kaskasatjåkka.
Luncha vid sjön strax under, inklämd mellan topparna. Passade på att ta ett dopp. Virader mot Kaskasavagge men vek av åt vänster (söder ut), kraftig stigning både upp och ned. Slog läger vid strandkanten av Guabirjávrrit.

Dag fyra gick upp ur dalen mot Gaskkasjávri vidare utefter glaciärskanten ner mot Darfáljávri mot Tarfalastugan. Följde leden ner och slog läger i närheten av bron mot Keb.

Dag fem innebar topptur på Kebnekaise via västra vägen.
Tillbaka till nattlägret

Dag sex tog vi 'motorvägen' förbi lappdonalds mot Nikkaluokta.

En stenig och påfrestande vandring men med oslagbara vyer och tystnad. Vi mötte två personer under hela vandringen.
Mobilteckningen är varierande och i vissa fall inte alls.

(Det är absolut lättar att se på fjällkartan.)
Längd: 8.2 mil
Ladda ner som
GPX färdspår | GPX rutt | GPX punkter
 
(Logga in för att skriva en kommentar)
2010-08-12 15:41   JimmyG
Tjenare Ebba!

Tack för färdplanen, jag och mina 3 kompisar gick efter denna plan förra veckan! Den var helt ofantligt mycket jobbigare än vad vi hade trott. (Nån av oss macho killar nämnde vi ett tillfälle: Kan en tjej göra detta måste väl vi klara det?)

Trots att det var tungt så var det en helt otrolig vandring! Underbara vyer och tältplatser, helt ensamma om man räknar bort dom 50talet renar som strosade förbi.

Tack!
 
2010-05-28 11:47   äbba
Hej Henric,
minns jag rätt var det ganska blöta mark ner mot den lilla sjön, men väldigt vackert. Vad jag minns är att etappen från sjön till Várdu var ganska stenig, men vi gick upp på västra sluttningen. Man ska nog även ha i baktanken att det är i dalarna kalluften rinner vilket kan göra stor skillnad nattetid.
Första nattlägret under vandringen 2008, gjorde vi vid Cievrracohkka och var efter en gångtid man lätt går på en eftermiddag. Rismarker.
Várdu har garanterat tältplats men ligger dessvärre ganska låg, men erbjuder fantastiska morgonvyer.
Hoppas det gav något vettigt svar.
 
2010-05-27 10:25   Dania
Hej Ebba, tack för inlägget funderade själv på att använda den vägen mot Nikka i Juli istället för "motorvägen". Jag har planerat in nattläger vid Cievrrajavri (1123) minns du om det var någon tältplats där?
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.