Haglöfs Genius 23



Haglöfs Genius 23


Tillverkare: Haglöfs
 
Betyg: 4.334.334.334.334.33
(betyg 4.33 baserat på 6 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Utrymmet för två

Minus:Dålig kvalitet på stagen

Kommentar: Har testat tältet i snart 4 år och samtidigt som det imponerar i vissa avseenden har det varit en besvikelse i andra. Har använt det till fjällvandring (sommar/vinter) och kajakturer.

Tältet har mycket bra med utrymme för två + lite utrustning inne i innertältet. Att säga att tältet fungera för tre vuxna är att överdriva, ev kan ett litet barn få plats. Jag imponerades tidigt av att det i princip inte bildas någon kondens i innertältet och att ventilationen är bra, och justeras enkelt genom innertältets tvådelade öppning som består av en nätdel och en heltäckande del. Tältet har en liten men effektiv absid, delvis täckt av tältgolvet, bra när det är vått i markerna. Det finns en liten öppning i tältgolvet för kängorna eller matlagning. Med lite vilja kan man även klämma in en sittande person till i absiden.

En av fördelarna med denna typen av kupoltält är ju att det är självstagande, bra på kajakturerna och tältning på bergshällar. I övrigt är det lätt att resa med tydliga färgkodningar men var beredd på att det blir rätt mkt svårare på egen hand när det blåser.

Tältet har generellt sätt stått emot hårt väder bra även om det krävs lite pill för att fästa allt ordentligt då det krävs; många snören, tältpinnar, kardborreband runt stagen etc.

Den största besvikelsen och irritationsmomentet har varit tältstagen som vid tre tillfällen under mina fyra år gått sönder i "ihopparningen". Antingen har "hanen" gått av eller helt enkelt trillat in i staget. Detta är tydligen ett problem som Haglöfs räknar med kan inträffa eftersom en liten hylsa för att trä över det skadade området följer med. Mindre kul när det händer på två ställen dock... Ett stort plus till Haglöfs som utan gnäll varje gång skickar nya men frågan är om de inte är för svagt konstruerade för att hålla för frekvent belastning.

Ett litet minus till innertältets dragkedja som nu på senare tid börjat strula men med lite vilja kan det nog anses som normal förslitning :-)

Slutbetygen blir meddelmåttigt och jag rekommenderar det med viss tvekan. Utrymmet är det största plusset men det kostar, nära 4 kg väger paketet. När det gäller kvaliteten på stagen så hoppas jag att Haglöfs har förbättrat kvaliteten på dessa sedan sist jag fick nya (2007).

// Nicklas

Kundservice: Mycket bra! Kontaktade Haglös direkt vid problem. Inget tjafs även om jag hade förväntat mig något mer goodwill tredje gången...

Kommentar: Gnnius 23 är det bästa av många tält jag testat, det är enkelt, komfortabelt, snabbt och med bara de viktiga detaljerna. Spännena som fäster inner- och yttertält i golvduken samt färgmarkeringarna gör det till ett otroligt snabbupsatt tält. Vårt paddelteam på nio personer satte upp fem tält på 7 minuter!! Jag trodde att vi eftersom vi inte hade tältpinnar skulle få problem med vinden, men det löste sig utmärkt genom att vi fäste snörena längs yttertältet vid stenar.
Tältet passar för två och är då, tycker jag, rymligt och luftigt. Och snyggt!

Plus: Rymligt för 2, vindstabilt, golv i absiden

Minus:Stor markyta för 2p-tält, vid blåst svårmonterad för 1 person

Kommentar: Jag har nu haft förmånen att testa mitt Haglöfs Genius 23-tält under 13 sommar-/höstnätter samt 7 nätter under vinterförhållanden på hög höjd (+3 500 möh). Jag har hitintills blivit imponerad över tältets allsidighet.

Som vår-/sommar-/hösttält har tältet mer än väl svarat mot mina förväntningar. Yttergolv, stagande tältpinnar, inner- och yttertält (i nämnd ordning) är lätt att montera. Tältet tål vidare både regn och vind utmärkt, torkar mycket snabbt vid solsken. Packpåsen är rymlig och det är inte svårt att få plats med alla tältdelar i påsen. Dörren till innertältet kan delas med en dragkedja så att endast ett myggnät skiljer absiden och innertältet åt. Jag rekommenderar att dörren är i detta läge om man är två i tältet, kondensbildning i innertältet avhjälps då nästan helt. Vidare är tältet mycket rymligt för 2 personer. Vid dåligt väder uppskattar man att kunna sitta inomhus och äta mat, och inte behöva ligga ner i sovsäcken med sin soppkastrull. Jag skulle dock inte rekommendera detta tält som 3-personerstält, om inte någon är liten till växten (barn?).

Som vintertält fungerar det också utmärkt, men man bör vara två personer om man ska slå upp tältet i hård blåst. Personer som vill använda absiden som kokplats kommer också bli besvikna eftersom yttergolvet även täcker absiden. Jag ser golvet som en fördel eftersom packningen då ligger skyddad från markväta och smuts. Dessutom lagar jag aldrig mat i absiden då jag använder bensinkök. En liten flik av golvet har dock tagits bort just vid ingången. Anledningen (som jag ser det) är att kunna ta av/på sig skorna utan att klampa in på tältgolvet.

De problem jag hitintills haft med tältet är att efter några tältnätter på 4 400 m höjd med kraftiga vindbyar (upp till 40 m/s), så vandrade tältduken i sidled och bildade "segel" på utsidan. Ett hål i yttertältet skavdes även på ena sidan. Dessa problem var dock självförvållade. Jag glömde nämligen knäppa fast tältduken med de bärande tältpinnarna med kardborrebanden på insidan (rekommenderas skarpt vid riktigt busväder). Hålet i tältduken berodde vidare på att stenar lastats på nederdelen av tältet för att stadga det mot vinden (det gick inte att trycka ner aluminiumtältpinnarna i den sten/is som låg på marken).

Jag skulle vilja ge tältet följande betyg:
Vår/sommar/höst: 5
Vinter: 4

För de mest extrema vinterturerna finns det förmodligen tvåpersonerstält som är mer lämpade (väger mindre, använder mindre markyta och tillåter matlagning i absiden). Sammantaget ger jag dock tältet en 5:a pga dess allsidighet och rymlighet.

Plus: Enkel montering

Minus:För många komponenter

Kommentar: Haglös Genius-tält är uppbyggda av fyra delar: golv, bågar, innertält och yttertält. Det är ett kuppoltält och ska därför vara tåligt i extremt dåligt väder med kraftig vindstyrka.
Men detta är inget tält jag skulle ha med mig när vinden tar i...
Vid montering lägger man först ut ett extra golv. Det är bara en tunn duk, men den täcken ytan för innertältet och absiden.
Sedan sätter man i bågarna. Dessa har olika färger, som motsvaras av fästpunkter på tältgolvet, vilket gör det mycket snabbt och enkelt att hitta rätt.
Sedan kan man sätta upp yttertältet (eller innertältet vid fint väder), som även de fästs vid golvet, med klassiska Haglöfs-spännen.
Därefter monterar man innertältet, som hängs upp i bågarna under yttertältet.
Genius-tälten känns stabila, men att genomföra denna resning i dåligt väder måste vara mycket svårt, speciellt med det lösa extragolvet.
Jag nämnde innan att golvet täcker absiden och det är ett klart minus. Att ha ett extragolv under innertältet ger extra slitstyrka och håller kylan från marken nere vintertid, men att ha golv i absiden väger inte upp detta. Utklippt ur golvet är ett litet hörn precis innan ingången och det är alltså där du ska ställa ditt kök när du lagar mat. Det är litet, trångt och inte genomförbart sommartid, då köket hamnar för nära tältduken. Vintertid kan man gräva ner en bit i snön och försänka köket i hörnet, men denna lösning ger lite utrymme och det blir trångt och svårtillgängligt.
Så länge det är fint väder är dessa tält bra, men passa er för att montera dem, eller att försöka äta under tältduken, i dåligt väder.
Tänk också på att du alltid anpassar antal sovgäser i tältet efter den lägre siffran (23= 2-3 pers.), då de är väldigt små storlekar.

Plus: Stabilitet, enkelt att slå upp, rymligt för 2,

Kommentar: Har just kommit hem från en månad i Patagonien och andra delar av Anderna, och tältet har mer än överträffat mina förväntningar - hårda vindar och karga områden har inte presenterat några problem.

Plus: Inga tältpinnar behövs, rymligt (mycket utan innertält)

Minus:Ett halvt minus för priset, men det glömmer man fort ;)

Kommentar: Jag och min flickvän köpte vårt tält våren 2001 och har inte hunnit använda det så mycket än men här kommer några erfarenheter.

Vi är mycket nöjda med att kunna slå upp det utan tältpinnar och det är riktigt rymligt när regnet står i backen och man fort vill komma ur kajaken och laga mat. Färgkoderna på pinnar och tältdelar gör det snabbt och enkelt när det är bråttom.

Då är det inte dumt att ha bara yttertältet uppe tills man har torkat upp lite och kan 'uppgradera' med innertältet för en mysig vilostund.

Att ha golv även i yttertältet är bra men ännu bättre tycker jag det är att man tagit bort en liten bit av det vid öppningen så att man enkelt kan ta på sig sina kängor innan man går ut. Inga pölar även om man inte stänger om sig när det regnar!

Vi fick problem med gummibandet i tältpinnarna först, men det var ett känt tillverkningsfel i de tidiga tälten och byttes direkt mot nya pinnar när vi tog kontakt med återförsäljaren, bra service!

Man har ju sparat vikt där man kan men vi har bara märkt det på tältpåsen som lätt slits mot tältpinnarna när man knör ner påsen i kajaken. Nu när vi tar det lite försiktigare har det inte blivit värre..

I övrigt har det fungerat jättebra och vi är riktigt stolta över vårt lilla tält som vi tycker är lagom stort för två med plats för lite torr packning inne i innertältet.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.