Fällkniven AB / A1

» Ladda upp produktbild

Medelstor överlevnadskniv
Grepp i Kratongummi
Blad i VG 10
Hel längd 280 mm
Bladlängd 160 mm
Bladtjocklek 6 mm
Slida i Kydex eller svart läder


Tillverkare: Fällkniven
 
Betyg: 4.54.54.54.54.5
(betyg 4.5 baserat på 6 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Rejäl

Minus:Inte jättebillig

Kommentar: Rejäl kniv som pallar med allt

Plus: Skärpan Slitstark Lätt att rengöra

Minus:Läderslidan är fin och rejäl men håller inte samma kvalité som kniven

Kommentar: En rejäl kniv, minst sagt. Har haft den i drygt ett år nu och den följer allt som oftast med ut i skogen. Använder den alltid på jaktrundan eller på längre naturrundor. Många anser att den är för stor men jag har hellre en för stor kniv än en för liten, den stora klarar ju allt som den lilla klarar, men inte tvärtom. Den är otroligt slitstark och har ett grymt stål som håller skärpan LÄNGE. Senast jag använde den var när jag skulle stycka en hare och A1:an var det vassaste jag hade hemma. Gick utmärkt, storleken till trots. Kniven rekommenderas till dig som har höga krav på kniven när det gäller främst tålighet och skärpa.

Kundservice: Fällkniven är ett litet familjeföretag och de svarar snabbt på frågor via mail eller tele

Köpplats: Naturkompaniet

Pris: 1600

Plus: Allt är av yppersta kvalitet. Funktionaliteten förstklassig.

Minus:Vikten o ev priset men du får vad du betalar för o vad vikten beträffar är den värd det lilla extra det medför.

Kommentar: Först o främst skall man veta att A1an inte är en täljkniv. Jag skulle vilja kalla den en "huggare". Tillsammans med hoppfällbar såg klarar man det mesta för att få fart på typ en stor brasa. Den saluförs som en överlevnadskniv o det är precis vad det är. Man klyver o kapar utan problem. Skärpan håller, greppet utomordentligt o slidan (kydex) kanonbra. Dimensionerad efter svårast tänkbara miljöer. Knivarnas "stridsvagn" utan utseendemässiga tramsdetaljer.

Köpplats:

Plus: Styrka, skärpa, tyngd och kvalitet.

Minus:Tyngden och eggvinkeln i originalutförande.

Kommentar: När jag köpte min A1:a gick jag snabbt och och skulle prov-tälja med nyförvärvet. Det gick värdelöst! Det jag inte gillade var eggvinkeln. Jag ringde upp till fällkniven och pratade med dem om detta. De bad mig skicka upp kniven för omslipning efter mina önskemål och när jag fick tillbaka den var den perfekt! Den funkade att tälja med och den blev mycket snyggare. Slipningen är inte lika tvär som original och alltså blir själva eggen/slipningen bredare än original. Mycket snyggt på svart blad! Den satt permanent på stridsbältet i lumpen och nu hänger den med på äventyr när jag behöver en rejälare kniv. Använder den som kniv/grovkniv/yxa och den gör alltid ett bra jobb! Använder heller A1 än S1 till sådana sysslor. Det är bra att ha en rejäl och pålitlig kniv med sig och A1 är en sådan kniv. När man för viktens skull inte behöver lämna den hemma så åker den ofta med.

Kan klart rekommendera A1 och även kydexslidan rekommenderas varmt.

Plus: stryk tålig, vass, bra grepp, mångsidig.

Minus:lite klumpig till att snida med, men det är den inte till för.

Kommentar: När man är ute i skogen eller på en krävande fjälltripp, då är bra utrustning ett måste.
Detta gäller såväl kängor som ryggsäckar, och logiskt nog gäller detta även knivar.
Är man ute vill man kunna lita på sin utrustning. Fällkniven Mod A1 är definitivt ett av de mest pålitliga man kan ha.

Jag har en av de tidigare A1:orna med enbart VG10 stål, alltså inte den nyare versionen med vg10 som eggstål och 420j som laminat.

Kniven är vass nog att raka benen med när man köpt den.
skärpan är väldigt bra och håller bättre än genomsnittet.

Känslan av Kraton handtaget är underbart, det spelar ingen roll om det är vått, torrt kallt eller varmt. kniven sitter fast i ditt grepp och slinta är svårt.

A1:an har ett 6mm tjockt blad som är 16cm långt. Detta ger både för och nackdelar.

Denna kniv har en väldigt bra huggförmåga, det går lätt att spänta ved, hugga av kvistar och busk grenar upp till någon centimeter i diameter. Bladet har en lång skäryta vilket är bra när man ska fixa till maten ute i skogen, även om det passar bättre men en t.ex. F1 till maten så går det med en A1. Det enda som egentligen är mindre bra är tälj förmågan. Men å andra sidan är det inte för det ändamålet som kniven är gjord, och hur ofta sitter man egentligen och täljer när man är ute i skogen eller på en fjälltripp?

Vill du tälja, gå till rusta och köp en morakniv dom är gjorda för detta ändamål.

Kniven kan vara lite klumpig om man har den i bältet, men det är inget som stör mig. Stör man sig på detta kan man enkelt fästa den på ryggan (i alla fall med Cordura slidan + metall fästet).

Fällkniven mod A1 är en överlevnadskniv och för detta syfte är den fulländad.
Den har en otroligt stark konstruktion och känslan av att den ska gå sönder vid hårt arbete existerar inte i denna värld. Man vet att den håller för nästan vad som helst och man kan alltid lita på greppet. För ett pris på ca 1600 kr får du en kniv som kommer att hänga vid din sida för en lång och hård framtid.

Skillnaden mellan min kniv och den nyare är att bladet på den nyare är något starkare och segare. (En till anledning att köpa en nu!). tack vare laminaten är den nyare versionen helt korrosions fri vilket VG10 stålet inte är, dock är vg10 rostbeständigt och rostar bara om du låter den ligga i väta under en längre tid.

Kniven kommer med antingen en Läder slida som håller väldigt bra och ser bra ut. Vill man ha en lite mer hållbar och säkrare slida väljer man kydex slidan. Den kostar lite mer men kniven sitter kvar.

en fråga som jag är övertygad om, tills jag blivit överbevisad, är att A1:an är den bästa kniven som finns inom sitt område.

Detta är en kniv som alla seriösa friluftsmänniskor bör äga!

Plus: Kraftfull, gedigen

Minus:Tycker den ser billig ut - men det är den inte

Kommentar: Håller vad den lovar. Ingen bra täljkniv -förstås. Lite bättre huggegenskaper än Cold Steel SRK och F1. Egentligen kanske ofta onödig, men känns trots tyngden trygg att ha med. Bra med rejäl, genomgående, utstickande tånge. Man kan banka rätt rejält med skaftet.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.