Mountain Hardwear Direkt 2

Mountain Hardwear Direkt 2

Extremt lätt 1-2 persons höghöjdstält lämpat för expeditioner.


Tillverkare: Mountain Hardwear
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Vikten, vikten och vikten samt stabiliteten och en hållbar tältduk

Minus:Uppsättningsproceduren

Kommentar: Jag köpte mitt Mountain Hardwear Direkt 2 inför en två veckors expedition på Cordon del Plata i Argentina. Bergen i området är strax under 6000 meter. Min främsta prioritering vid val av tält var vikten. Och med en matchvikt på 1,3 kilo inklusive allt uppfyllde Direkt 2 mina krav. Det tar dessutom väldigt lite plats ihoppackat. Det är specificerat till att vara ett tvåpersonstält, men det är nog mer lämpat för en person och packning. Det funkar troligen bara för två personer på hög höjd under topptursförsök när vikten är av absoluta prioritet.

Och Direkt 2 är ett enkelvävstält som är just speciellt framtaget för höghöjdsexpeditioner. Det liknar väldigt mycket Black Diamond Firstlight. Men till skillnad från Firstlight som jag tidigare haft på en annan höghöjdsexpedition, upp till nästan 7000 meter, är Direkt 2 betydligt mer hållbart i och med en bättre väv - både i golvet och i väggarna.

Däremot tog det lång tid innan jag kom överens om hur Direkt2 skulle sättas upp. Både Firstlight och Direkt 2 sätts upp med tältstängerna inne i tältet vilket har sina fördelar i hårt väder, men i en jämförelse mellan de två är Firstlight betydligt enklare att sätta upp. Jag lärde mig uppsättningsproceduren den hårda vägen och under de sista nätterna under Argentina-expeditionen gick det rätt smidigt att sätta upp tältet. Men att det ska ta 14 dagar innan man lär sig att sätta upp ett tält är givetvis inte bra. Hade vädret varit sämre under inlärningstiden kunde det ha slutat i kaos.

Förutom problemet med att sätta upp tältet hade jag också lite problem med dragkedjan som ofta ville fastna i tältduken. Med lite träning gick dock även det att undvika.

På lägre höjd fanns till en början tendenser till rätt mycket kondens, precis som med de flesta andra enkelvävstält, men med rätt ventilations-inställningar gick det i stort sett att minimera.

Nu var det aldrig speciellt hård vind under mina två veckor i tältet, men andra som tältade på samma platser hade under några nätter reagerat på att det slet i tältduken och att de hade svårt att sova på grund av detta. Sådana problem upplevde jag aldrig i mitt Direkt 2.

Sammanfattningsvis gillar jag Direkt 2. Det passar mina behov mycket bra. Framför allt uppskattar jag den låga vikten och det kompakta formatet på tältet ihoppackat.

Liknande produkter: Har haft ett Black Diamond Firstlight tidigare som är ett liknande tält med liknande uppsättningsförfarande. Det är inte lika tåligt, men har en bättre uppsättningsprocedur.

Pris: 4600


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.