• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här
  • Tyvärr hade vi ett databashaveri i söndags eftermiddag, som ledde till att vi tvingades läsa tillbaka säkerhetskopia - därför kan en del inlägg och annat som lades in söndag morgon/förmiddag saknas.

Vilket fjäll har minst risk att stöta på renar

Avgörande är ju renarnas betesförhållanden, så frågan är svår att svara på. Det finns vintrar då renarna inte flyttas ner till skogslandet överhuvudtaget, även om det är ovanligt.
 

avslutad210712

Gäst
...Jag har inget minne av att ha sett renar på vinterfjället, antagligen så har man tagit ned dem till skogen. Men tänker att det är bäst att fråga iaf. Är det några fjäll där det kan finnas renar på vintern? Vid vilken tid på året så brukar samerna ta upp renarna på kalfjället igen?

Och som vanligt så tänkte jag inte låta honom springa okopplad utifall den frågan kommer upp igen. :)
Självklart finns det renar på fjället även vintertid. Åtminstone i Norrbotten
 
I Jämtlandsfjällen har jag sett renar under vintern både ifjol och 2015.
2015 (slutet av mars) såg vi en hel del på kalfjället söder om Sylarnas Fjällstation på väg mot Ekorrdörren.
Ifjol (början av april) såg jag många renar i närheten av Vålåstugorna vid trädgränsen längs leden mot Vålådalen.
 

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!