Vanhävd av Östgötaleden

Vi vandrar mycket och ofta, till vardags använder vi oss av Östgötaleden för uppladdning inför längre vandringar, våren har kommit så nu drar det igång på allvar. Vi tog 2 planerade dagar för att som det var tänkt, gå delsträckorna från Långsbo -Pålhult - Kisa, med en alternativt 2 övernattningar.....vi har tid till förfogande och är flexibla.
Till en början var det väldigt fint att vandra , vi startade med att passera över Jonsboån och ta oss upp förbi st. Kullgölen där man kommer på Östgötaleden . Vi vandrade genomvacker natur ,lite vått,,lite isigt och lite snöfläckar här och där som förväntat vid denna årstid. Vildsvinens härjningar på leden blir alltmer påtagliga. Vi kom ned till Jonsbokärret ( min make passerade över spången här för fyra år sedan, då var den överväxt och täckt med vass) Här var det tvärstopp! Av spången syntes två trasiga brädor en halvmeter under vatten i övrigt var spången försvunnen.
Vi vände och gick upp till där leden delar sig och tog av mot Trollegater och en omväg på dryga 4 km via Grythult, gamla Ulrikavägen och stenstugevägen. Östötaleden ska gå längs Stenbäcksgölen men den gick i så vi la upp en egen sträckning bredvid och det blev värre.
Innan man når fram till stenstugan går leden mot Pålhult och därinne i skogen ledde den in i ett omfattande stormfälle som jag bedömmer vara ca 5 -6 år gammalt och det har inte röjts upp en meter där. Av spårsnön att döma hade även älgarna fått vända. Vi gick en bit tillbaka och tog oss upp, runt stormfället, en omväg på ca 2 km, lyckades ta oss fram och genom högre upp och in i unggranet där vi kunde gå först norrut, sedan västerut och söder/österut på Östgötaleden igen.
Det hade hela tiden varit dåliga gamla och otydliga markeringar av leden, omkullvälta trasiga markeringsstolpar men vi kom till en vändplats där markeringarna var helt borta. Efter lite letande hittade vi några en bra bit in skogen. Nu var det dags att plocka fram pannlamporna och försöka följa vägen mot Ösjöns vindskydd.
En timmes vandring och vi bestämde oss för att slå upp tältet istället, trötta och hungriga slog vi läger mitt inne skogen,fick i oss käk och kaffe,vildsvinssäkrade maten och gick till vila.
Dagen efter vandrade vi ned förbi och i Kvarngölen, passerade så småningom stigen till vindskyddet vid Ösjön , kom ut på en grusväg där markeringarna var vilseledande igen men hittade oss fram förbi Tjärtorpet
och kom ned i dalen där det på nytt var nya och gamla stormfällen, sumpigt och ganska besvärligt att ta sig fram. Vi tog oss ut på Pålhultvägen, bestämde oss för att strunta i leden ned till Kisa som består av Blockteräng och säkerligen är samma misserabla skick, så vi vände stegen förbi Danbo och ned till Slätmon där vi tog bussen.
2,5 mil ca blev det en äventyrsvandring där karta o kompass var helt nödvändiga på en vanskött svårvandrad del Östgötaleden. Vi fick se vacker natur, vädret var perfekt men ,men all kritik mot de som ska sköta om vandringsleden här. Kisa kommun förmodar jag ?
 
Senast ändrad:
Hej,

Det där låter inte så roligt. Även jag har vandrat bitar av Östgötaleden, nu senast mellan Sätravallen och Åtvidaberg. Den delen gick att ta sig fram på, men ibland fick man gissa sig fram för att hitta nästa markering.

www.ostgotaleden.se finns följande information:

"Du är välkommen att kontakta oss eller informera om något längs leden på ostgotaleden@regionostergotland.se"

I pdf-kartan på samma site finns ytterligare en kontaktväg angiven:

"Om du har synpunkter på Östgötaleden besök www.ostgotaleden.se och skriv in dem i Gästboken eller maila till britt-louise.nilsson@ostsam.se"

Hälsningar

Anders
 
Medtages Motorsåg?

Ja vi har också vandrat där, bitvis finns inga markeringar men det går ju och ta sig fram utan machete och motorsåg ....vi planerar gå Åtvidaberg till Gryt inom kort ...i sommar ska vi sedan gå bl.a Kungsleden.
Det är så trist att Östgötaleden får förfalla som den gör bitvis, det är ett väldigt vackert landskap att vandra i . På många håll är den välskött med fina vindskydd men på andra.. där.finns det bl.a markägare som tom målar egna färgmarkeringar och drar om leden efter eget huvud, folk som saboterar ledhänvisningar osv men framförallt ointresse för skötseln är stort framträdande och i år är det ju också vandringsåret då Sverige ska visa upp för turismen , misslyckat redan från start då tom kartorna på turistbyråerna är gamla och felaktiga.
 
Skötsel av leder

Hej! Jag har vandrat en bit på Östgötaleden tidigare och just den biten var välmarkerad och i "gott skick" men vi har samma problem på Tjustleden, den som tar över efter Östgötaleden söderöver och jag försöker få till stånd en diskussion med kommun/ansvarig förening etc angående vikten av att lederna som en gång skapades kanske så tidigt som 70 talet måste hållas efter, ibland av rena säkerhetsskäl men en sådan sak som bristfällig markering och framkomlighet ej tas på allvar, eller inte hinns med/saknas ansvariga? Svårt att få frågan aktuelliserad hos ansvariga känns det som många gånger..
 
Enligt 29 § i skogsvårdslagen får man lämna upp till 5 m3sk färska skadade barrträd per ha på skogsmark.

Det låter som om markägaren skulle ha lämnat mer än så
 
Troligen 200 m3sk eller mer....

Enligt 29 § i skogsvårdslagen får man lämna upp till 5 m3sk färska skadade barrträd per ha på skogsmark.

Det låter som om markägaren skulle ha lämnat mer än så

Ja jag är pensionerad skogs lantbrukare och jag blev imponerad av att ingen tycks haft intresse för att tillvarata värdet i det virket som låg på detta stormfälle, det var rejäla barrträdsstammar som låg kors o tvärs, på höjd o bredd Numera är det nog mest vedvärdet kvar efter 6-7 år men ändå, uppe i skogen ovanför där vi gick omvägen såg jag domänverkets markeringar . Vi klättrade o kröp , medelst hasning men fick vända mitti stormfället, min mans ryggsäck blev förstörd o ett regnställ i fodral hänger nog o dinglar på ett älghorn någonstans vid det här laget , en vandringsled som ska vara så stor och omfattande som Östgötaleden förväntar man sig vara vandrings bar o framkomlig om än inte nödvändigtvis lättvandrad överallt. Jag är tacksam mot markägarna som upplåter mark och många är jätteduktiga. Vi vandrade på Upplandsleden i höstas , helt underbart ! Det pågick avverkning o Älgjakt men de gjorde allt för att värna om leden samtidigt däruppe, och alla jägare var jättetrevliga och vänliga.
 
Kämpa på......

Hej! Jag har vandrat en bit på Östgötaleden tidigare och just den biten var välmarkerad och i "gott skick" men vi har samma problem på Tjustleden, den som tar över efter Östgötaleden söderöver och jag försöker få till stånd en diskussion med kommun/ansvarig förening etc angående vikten av att lederna som en gång skapades kanske så tidigt som 70 talet måste hållas efter, ibland av rena säkerhetsskäl men en sådan sak som bristfällig markering och framkomlighet ej tas på allvar, eller inte hinns med/saknas ansvariga? Svårt att få frågan aktuelliserad hos ansvariga känns det som många gånger..

Det är trist att de gamla fina lederna får förfalla, vi har ett vackert land som är väl värt att vandra i, nu ökar intresset hos ungdomarna igen för vandring också. Vi möter allt oftare fina naturintresserade ungdomar på våra strövtåg , vi med karta o kompass, de med mobil och gps men gemensamt intresse för vandring o äventyr. Det är svårt ibland att hitta den ansvarige för de lika lederna. Ofta är det delat ansvar för olika delar verkar det som. Ibland är det som på Upplandsleden sist tillkomna 2milsträckning Skekarsbo- Nora kyrka
ett gäng härliga pensionärer som ordnat fina övernattningsstugor och en underbart iordningställd led, ibland är det markägarna själva , man får envisas o leta o hoppas p tur. Ibland får man själv skaka ihop ett gäng och ta tag i saken, Lite kan man göra ,laga markeringar tex, rensa undan grenar på leden när man passerar, det brukar vi göra.
 
Nu var det ett par år sedan jag var på Östgötaleden, men jag har alltid upplevt den som ganska svårnavigerad och igenvuxen. Jag har forcerad både taggtråd, kalhyggen och träsk på sina ställen. Rekommendationen är att alltid ha med karta och kompass och vara beredd på alternativa vägar. På plussidan är väl att det oftast är tomt runt lägerplatserna (fritt fram att bada naken och filosofera i fred :))

Det är förstås lite trist att leden är kass, samtidigt får man nog ha förståelse för att underhåll av vandringsleder i princip är en ideell verksamhet som numera berör extremt få personer (en bekant kallade det för en "kulturgärning" att vandra på låglandsleder...).

Kanske kunde man arrangera större gemensamma vandringar där man skärper till markeringar, rensar upp leden och underhåller rent allmän? En heldag med flera deltagare, kanske sponsrat av lokala företag, skulle ju kunna höja standarden väsentligt om engagemanget finns. Vill man, så finns det garanterat lösningar på det mesta...
 
Nån som har tips på sträcka runt Norrköping med omnejd som är lättnavigerad. Jag och Sambon söker en tur med 1 övernattning nu i vår.

Gärna start och mål på samma ställe.

Vi har vandrat vid Glottern, sen lite olika leder från Naturkartan t.ex. Marmorbruket, Kvillingsleden m.fl

Dock är de ju ganska korta så nåt lite längre vore trevligt.

Vi tänkte träna inför Helags samt Fjällräven Classic lite senare i år.

Tack på förhand.
 
Turförslag 2 dagar i Norrköping

Micro553:
Vi var ett gäng som vandrade från Graversfors nu i helgen. Fika i Mela, vidare nordöst runt lilla och stora Älgsjön. Vi slog läger vid Skärgölen, precis norr om Lilla Älgsjön. Där fanns en fin grillplats och härlig utsikt över gölen. Gölen är belägen ca 200 meter (stig) från markerad led men en skylt pekar dit.
Dag 2 gick vi mot Mela igen men tog en lite annan väg tillbaka. Området har massor med markerade leder så man kan välja och vraka. Totalt ca 35 km över två dagar vilket vi tyckte var lagom mot bakgrund av den fysika status vi har och den packning vi bar. :)
Det var en toppentur med vacker och omväxlande natur med många små berg och massor av sjöar/gölar längs vägen.

Ett annat förslag är att utgå från Marmorbruket eller där i närheten och kombinera lederna "Utsiktsrundan" och "Sandvikenrundan" som finns beskrivna här: http://www.upplev.norrkoping.se/wp-content/uploads/2015/03/vandring_webb.pdf
Detta blir väl kanske 25 km och är bitvis kuperat (längs Bråviken). Det finns ett vindskydd vid västra sidan av Lövsjön som är fint och välutrustat, dock var det ganska skräpigt där senast jag var där, i januari.
 
Nu var det ett par år sedan jag var på Östgötaleden, men jag har alltid upplevt den som ganska svårnavigerad och igenvuxen. Jag har forcerad både taggtråd, kalhyggen och träsk på sina ställen. Rekommendationen är att alltid ha med karta och kompass och vara beredd på alternativa vägar. På plussidan är väl att det oftast är tomt runt lägerplatserna (fritt fram att bada naken och filosofera i fred :))

Det är förstås lite trist att leden är kass, samtidigt får man nog ha förståelse för att underhåll av vandringsleder i princip är en ideell verksamhet som numera berör extremt få personer (en bekant kallade det för en "kulturgärning" att vandra på låglandsleder...).

Kanske kunde man arrangera större gemensamma vandringar där man skärper till markeringar, rensar upp leden och underhåller rent allmän? En heldag med flera deltagare, kanske sponsrat av lokala företag, skulle ju kunna höja standarden väsentligt om engagemanget finns. Vill man, så finns det garanterat lösningar på det mesta...

Östgötaleden är ju tyvärr redan på hemsidan kass och irl blir det bara värre. För kommunerna är underhåll av vandringsleder en mycket billig form av friskvård och något som inte har någon reell negativ inverkan på budgeten. I ett samhälle där det finns massor av arbetslösa för vilka man söker SK "enkla jobb" är det konstigt att inte underhållet av vandringsleder är bättre!

Bergslagsleden, Sörmlandsleden och Skåneleden är exempel på föredömen!!!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.