Vandra på Skuleberget i oktober

Hej,

vi är ett gäng grabbar som förra året hade en toppenvandring på Silverleden. Nu ett år senare tänkte vi prova Skuleberget. Har någon erfarenhet av detta berg som vandringsled?

Är det fint i okt, finns lägerplatser med ved även om man har tält med sig. Är det något annat bra att veta om bergegt?

Med vänlig hälsning, Micke
 
Det är jättefint där på Skule nationalparken. Det går utmärkt att vandra där i oktober-månaden. Det finns några stugor där som man kan övernatta. Även tältplatser.

Go tur!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Skuleberget i sig ligger inte direkt på led, utan på andra sidan vägen från höga kustenleden som går genom skule nationalpark. Nära nog för att man ska kunna gå mellan dem utan problem.

Berget i sig är rätt fint och har en toppstuga med fik/restaurang. Man kan ta en via ferrata tur upp till toppen, eller gå den vanliga stigen som delvis går över stegar den med. (Finns linbana också.)

Går man över vägen kommer man till nationalparken, där finns det flera riktigt fina lägerplatser. När jag var där i våras var det dock inga på högre plats som hade ved eller kändes bra att sova vid. Rekommenderar snarare stugorna längst ut mot vattnet, väldigt fint, gott om ved och man kan sova i antingen stuga eller under bar himmel som man känner för.

Något som förvånade mig lite var att de vindskydd som fanns inte hade golv och inte alls inbjöd att sovas i. Tror de var tänkta att ha som fikaplats eller nödstopp, men stugorna var fina och gott om plats att slå upp eget tält eller tarp på.

För mig var skule en klart positiv upplevelse, särskilt som pensionaten vi sov i på väg dit och hem var otroligt fina. Otroligt bra mat och miljö efter några dagar i skogen :)
 
Tack för bra tips!

Tackar för bra info och tips om Skule!

Vi kommer att ha med oss tält för friheten att sova var som. Även om det antagligen blir där det finns ved och stuga.

Föreslår ni någon speciell sträcka från något särskilt håll? Vi kommer att ha bil och parkera så nära leden som möjligt.

Med vänlig hälsning, Micke
 
I nationalparken får man bara tälta i anslutning till stugorna. Hur många nätter hade ni tänkt? Jag var där i somras och tog en tältnatt och hann utan problem se det jag ville se, parken är ju inte jättestor så ska ni vara ute flera dagar kan den nog bli lite liten. Höga kusten leden är väl dock rätt lång men hur spännande den är utanför själva parken har jag ingen koll på.

Jag gick från södra entrén och upp över slåttedalsberget ner och genom skrevan, sen Tärnättvattnen och vidare norrut mot den lilla grottan och till sist därifrån ner till Tärnättholmarna där jag slog upp tältet. Lagom dagstur i lugn takt och pauser för att ta in vyerna.

Lite besvärligt ner från Slåttdalsberget och nergången genom lilla skrevan vid den lilla grottan med stor ryggsäck på men inga större problem. Första gången jag förstod allt snack om stabila kängor, var nära att åka på nån stukning flera ggr, hade samma gamla gummistövlar på som jag varit upp på både Helags och Storsylen med i sommar utan problem.

Men med korta långsamma dagsturer kan man nog spendera några dagar inne i parken.
 
Jag var där tre dagar i våras. Det var lite väl mycket, men tycker nog att två nätter är det värt att lägga. Det vi gjorde var att tredje dagen gå ut ur parken och sedan upp på skuleberget också.

Vi körde faktiskt exakt samma första dagsetapp som "fjällnörd" beskriver, södra entreen, skrevan och sedan tärnättholmarna för övernattning. Verkligen lagom etapp om man tycker om att ta lite fika på vägen och inte stressa (eller som i vårt fall gå in nya kängor och prova massor av utrustning för första gången).

Andra dagen gick vi sedan söderut längs vattnet, tillbaks till södra entreen, körde till västra entreen, gick sedan förbi båda utsiktsplatserna (lillrutten och långtjärnshällorna?) och sedan till skrattabborstjärnen. I efterhand var det inte en optimal rutt. Kort sagt tycker jag inte skrattabborstjärn är lika fint som tärnattvattnet eller holmarna.

Däremot var utsikten från den högre utsiktsplatsen vid vad jag tror heter Långtjärnshällorna en av de absolut finaste platserna i parken. Hade också funderingar på att övernatta där, men vindskyddet som vi tänkt sova i visade sig vara till att sitta i, inte sova. Någon hade dessutom nyligen eldat i det och släckt med massa vatten så det var en sörja på klipphällen (som även är golv). Därför gick vi vidare.

Har man inga problem med att sova på klippor skulle jag absolut rekommendera en övernattning där uppe. Väldigt fin utsikt och vi såg mycket mindre folk där än någon annanstans i parken.

Sammanfattningsvis - missa inte slåttdalsskrevan, tärnättholmarna och långtjärnshällorna. Väldigt fint.

Skrattabbortjärn och vägen längs södra vattnet förbi bonäset är lite tråkigare än resten. (Enligt min högst subjektiva uppfattning.)
 
Tack för alla goda råd!

Vi lyssnar och tar till oss!

Planen är nog att klippa både Skuleberget och parken på våra tre dagar. Vi är lite som dmchris, endel ny utrustning, några ovana vandrare och älskar att instagrama under tiden : )

Ved är viktigt så vi ringer väl och kolla med ranger att det är utlagt. Hur är det med vatten förresten? Vi har filter med oss.

Mvh Micke
 
Drickbart vatten hämtade vi på lite olika ställen. Vi fyllde på från bäck nära tärnättholmarna ena dagen och från sjö vid abborrstugan en annan. Har för mig vi tog från någon kran vid en entrée också.

Använde aldrig något filter, vattnet höll hög kvalitet. Kokade för säkerhets skull när vi tog ur ena sjön. Tveksamt om det behövdes egentligen.
 
Tack allihopa!

Det verkar som en ganska enkel och förspänd park att vandra i. Tack för alla tips! Kommer att Insta alla bilder på thecoachmike 😄

Med vänlig hälsning, Micke
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips