vad avgör om tältet är för 3 eller 4 säsonger?

Är i tältköpartagen och försöker hitta det perfekta tältet. Inte så lätt alla gånger. Robust ,lätt, prisvärt och många användningsområde osv.

Sen ser man tält som borde vara 4 säsonger och andra som är klassade till till 3, fast det borde vara tvärtom
Vad är det som gör att tillverkarna klassar tältet som 3 eller 4 säsonger tält?
 
Deras marknadsavdelning...

4 säsonger innebär även vinter. Då skall det finnas rejäl ventilation i överdelen av tältet, duk (och bågar!) skall klara snötyngd osv. Kort sagt, tältet skall vara LÄMPLIGT att använda även vintertid.

Det är faktiskt rätt få tält som gör skäl för epitetet 4-säsongerstält. De stora nordiska som tex Helsport, Hilleberg, Fjällräven och numer kanske även Northstar Arctic Alpine kvalar väl in med några modeller var i alla fall, men långt ifrån alla.
 
Beror på tillverkaren skulle jag säga.

Hejsan,

Visst är det sant som det sagt att mycket är reklamsnack och bestäms av de olika företagens marknadföringsavdelning. Men ju seriösare ett företag är, desto mer fakta ligger bakom påståenderna. Låt oss ta Hilleberg som exempel. De har ju under lång tid byggt upp ett mycket gott (och enligt mig välförtjänt) rykte på marknaden. Det skulle vara direkt kontraproduktivt för ett sådant företag att försöka sälja ett "sommartält" som 4-säsongers.

Däremot finns det ingen gemensam klassifiering, så vad den ena tillverkaren kallar för 4-säsongers expeditionstält kanske enligt andra knappt kvalar in som sommartält för fjällen. Tyvärr. Så man måste helt enkelt lita på sitt omdöme när man köper tält, även om du garanterat kommer få hur många förslag som helst om du ställer frågan här på utsidan :)

/ Stefan
 
Snötålighet

och då räknar jag både mot yrsnö in i innertältet via myggnät och liknande samt att det skall tåla att bli översnöat är mina kriterier för 4-säsongerstält.

Någon form av stormmatta och en absid där man kan gräva ut så man kan köra ett stormkök tycker jag också är önskvärt.

Rejäla utrymmen främst sitthöjd menar jag också ingår för att det skall vara funkis.

Nere i skogslandet kan man förstås klara sig utmärkt med något enklare om det inte är rejält busväder.

Thure
 
Hilleberg har ju sin label-märkning. Den säger en del om hur de själva klassar sina tält.

Om du har det i minnet när du jämför med andra tält så får du nog en viss uppfattning i alla fall.
 
Många nylonvävar blir stela och tröga när temperaturen sjunker. De förlorar då sin styrka och rämnar om det blåser upp. För att nylonväven inte ska rämna i kyla måste den vara av en typ som är mjuk och smidig även när fimbulkylan sätter in!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips