• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Vad är skredstång för nå't?

[email protected] (Torbjörn Peters)

Gäst
På förekommen anledning kommer här några rader om skredstången. En äkta skredstång användes av säljägarna då de på isen tog sig fram mot det intet ont anande bytet. Då den vitklädde jägaren kom nära sälen, lade han sig ned på stången bakom ett litet vitt uppspänt tygstycke och "paddlade" sig fram med händerna tills han var inom skotthåll. Därefter stack han ut bössan genom ett hål i tygstycket och sköt.


En äkta skredstång var en tre meter lång ett par decimeter bred träplanka. Den av Lars Lison Almqvist återupptäckta och moderniserade stången är en betydligt smidigare plastskida och används uteslutande för att ta sig fram över isarna då skridskor av olika skäl är olämpligt. Man står upp och sparkar sig fram med den lediga foten. Vid skridskoåkning hängs stången på ryggan.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Benji Fördel med skredstång? Långfärdskridsko 3
Skredstång Långfärdskridsko 11

Liknande trådar

Logga in

Tips!