Uthållighet

När man är ute och cyklar långt eller går på skidtur, så har jag kunnat märka att jag har ett "trötthetsintervall" på 1½-2 h (vid normal intensitet i arbetet). Jag blodsockernivån sjunker, jag tappar kraft och till viss del motivaiton. Dock behöver man bara pausa och ta något litet mellanmål, t.ex. varma koppen + macka. Godis, dextrosol osv. hjälper lite grann, men inte alls ett riktigt mellanmål.

Vilka intervall brukar ni övriga ligga på, när ni är ute på skidtur, vandringar osv?

Vidare har detta fått mig att fundera på hur de som utövar uthållighetssporter t.ex. triathlon, ultralöpning osv. förhindrar liknande blodsockersvackor?

Går det att träna upp så att intervallen blir längre, eller handlar det om förberedelser, t.ex. kolhydratuppladdning, träning och ett litet, konstant intag av energi?

Mvh /Joel
 
Det är nog stor skillnad på aktivitet, vandring är ju inte alls lika krävande som t ex cykling eller skidåkning. Och man kan knappast vandra sig energimässigt riktigt tom, det kan man dock göra vid cykling eller skidåkning.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Det är nog stor skillnad på aktivitet, vandring är ju inte alls lika krävande som t ex cykling eller skidåkning. Och man kan knappast vandra sig energimässigt riktigt tom, det kan man dock göra vid cykling eller skidåkning.

Förvisso, men vandrar du i fjällen, dvs. med hyfsat tung packning + att det är stora höjdskillnader och bitvis ojämnt underlag, så kan man tömmas på energi. Kanske inte i samma hastighet som i skidåkning/cykling, då pulsen aldrig når samma nivåer.

Mvh /Joel
 
Brukar "sressa" runt Vättern(30mil) med endast Vitargo i cykelflaskan! Visserligen laddar man lite extra innan Rundan men känner mig otroligt stark i slutet(sista 5milen)
Så sitter man bra å är förberedd så har aldrig "orken" varit nåt problem för mig!

/Janne
 
Man har ju inte mycket mer energi än man har tryckt i sig..

På våran tur (8 nätter) kring abisko så körde vi ca 50 minuter pass så långt det var möjligt, kort rast (5-10 min? dvs äta godis och dricka vatten, gå på toa), och så 50 minuter till, en kort rast till eller lite längre om det behövdes, sen ett pass till och lunch..

Vill man ha nått varmt så är kombinationen couscous & varma koppen & termosvatten en höjdare.. Currykyckling med en näve couscous eller två och så rätt mycket vatten så det blir lite blött och härligt.. På fullkornscouscous står man sig längre.

Går att trolla fram på 5 minuter när det behövs.

Men det är ju trots allt semester! :)
 
Ett sätt att få längre intervall mellan pauserna är ju att sänka tempot, går man på i hög ansträngningsnivå så kommer kolhydraterna ta slut snabbt och man blir helt slut. Segar man på i lugnt tempo går man på mer fett och sparar kolhydrater, och kan gå längre utan att tappa orkan.

Detta går ju att träna upp också, så att man kan använda mer fett som energikälla även vid högre ansträngning. Triathleter och ultralöpare undviker nog svackorna genom att hela tiden fylla på med kolhydrater och vätska, samt att de ligger på en relativt sett låg intensitet så att de använder mkt fett som energi källa.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips