Underkläder

  • Trådstartare ma.stahl@telia.com (Magnus)
  • Start datum

ma.stahl@telia.com (Magnus)

Gäst
Är det någon som har tips på underkläder för vandring. Allt från kalsonger till undertröjor ?
 

Rudolf.Rydstedt@svenska.gu.se (Rudolf Rydstedt)

Gäst
Inte bomull

Folk har närmast religiösa åsiker om det är bäst med syntet eller ylle, men alla experter är överens om att man skall undvika bomull. Syntet har fördelen att torka snabbast av allt, och det är otroligt viktigt om man sover i tält eller bivacksäck och vill bära så lite som möjligt. Ylle håller sig fräscht längre än allt annat. Både ylle och syntet har fördelen att värma hyfsat i småblött tillstånd. Bomull tolkar långsamt och leder bort värme extremt bra. Fuktig eller blöt bomull har också egenheten att bli hårt och rivigt, så ha för allt i världen inte bomull i innerstrumporna eller kalsongerna!


Basunderplagget på överkroppen är en långärmad undertröja, men när man går kan en T-shirt vara bättre. Var noga med att provgå kalsongerna under så realistiska förhållanden som möjligt så att du upptäcker vilka som skaver. Ha alltid dubbla strumpor på fötterna: ett tunt par innerst, som ska smita åt rätt väl utan att strama och ett tjockare par utanför. Poängen är att friktionen skall bli mellan de två strumplagren, inte mellan strumpa och fot. Ha alltid med ett par tunna långkalsonger eftersom man aldrig vet när kylan slår till i fjällen.


För sommarbruk i fjällen tar jag själv med mig: en T-shirt, en längärmad undertröja, ett par tunna långkalsonger, tre par kortkalsonger, tre par innersockar, tre par ytterstrumpor. Allt utom innerstrumporna i ren syntet. De är i blandning 1/3 ull, 2/3 syntet. Mängden strumpor och kortkalsonger beror på att man måste hålla sig rimligt torr om fötter och skrev för att inte få skav resp. infanterield. På en stugvandring räcker det med 2 par av strumpor och kortkalsonger. Att bara ha med sig en T-shirt och en långärmad undertröja fungerar bra om man vänjer sig vid att skölja ur dem ofta och står ut med att klä på sig fuktiga kläder ibland.
 
mina bästa tips

Hejsan !


Jag använder själv Haglöfs underställsserie Active Briefs, dvs kortkalsonger, och har även boxermodellen. Dessa är suveräna för löpning och vandring.Håller sig ganska fräscha flera dagar.Torkar fint i sovsäcken också.Jag har även en modell med vindtät front (fabrikat Terinit), kanske inte finns att köpa längre.Tierra och Craft har dock kalsonger med vindtät front.


Som t-shirt på sommarfjället använder jag Newlines löpart-shirtar i 100 % polyester eller den med blandning Dacron/polyester. Dessa är suveräna och kostar cirka 200 kr.Jag har även en tight variant i 100 % cool-maxpolyester.Börjar det blåsa kallt drar jag en windstoppertröja utanpå.


Är det kyligt använder jag en Haglöfs Powerstretch tröja (stretch-microfleece) direkt mot kroppen, främst på vintern).


Jag har slutat med långärmade underställströjor (typ Craft) på sommarfjället. Det brukar bli för varmt.Varianten med en bomulls-t-shirt utanpå underställströjan är bara dumt tycker jag.Jag körde förr med denna variant men ej numera eftersom t-shirten svettas ner i onödan.


Strumpor: Jag använder enbart ullfrottés strumpor, 2 olika tjocklekar använder jag: 200g/m2 och 400g/m2. Jag använder aldrig dubbla strumpor, enkla räcker i mina kängor (rejält slitna Salomon Autentic 6 med Meindls sulor).


Hälsar, Mats
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.