Turstavar

Två små alternativ.

Hejsan,

Nu skriver du att du vill ha en 2-3 delad stav och där kan jag inte hjälpa dig. Har personligen aldrig testat en delad stav som är tillräckligt lätt och styv för att förtjäna epitetet turstav i mina ögon. Som toppturstav använder jag dock delade stavar då det är viktigare (för mig) att ha rätt längd på vägen ner än att få en optimal stav på vägen upp.

Men om man vill köpa en odelad stav finns det många alternativ. Om jag förutsätter att du ska ha staven just på tur och inte i preparerade spår skulle jag trots din dåliga erfarenhet starkt rekommendera stavar med lite större truga. Finns få saker som funkar lika uselt som liten truga i djup och lös snö. Däremot är det mycket viktigt att trugan är "ledad" så att säga. Den klassiska lösningen, som jag personligen föredrar, är att det sitter breda läderremmar mellan ytterringen på trugan och själva stavklingan. På det sättet roterar trugan med staven och man slipper det där fenomenet att staven slinter som du beskriver.

Personligen kör jag med Swix Mountain Extreme (http://www.sportsnett.no/s/p.aspx?pid=281&cid=355) som jag är mycket nöjd med. Staven är relativt lätt, styv och har mycket sköna korkhandtag som är underbara i riktigt kallt väder. Denna stav har enligt undertecknad varit marknadsledande ett antal pr om man talar om just turstavar.

Men nu har det kommit en mycket värdig utmanare, Åsnes Spidsbergen expedition (http://www.sportsnett.no/s/p.aspx?pid=4338&cid=355) som jag tycker ser mycket kompetent ut.

/ Stefan
 
Har planer att skaffa nya turstavar,för tillfället har jag Komperdell HC Mountain.. de är nog billigaste modellen med enorma trugor som gör att spetsen slinter när de är packad snö eller is när trugringen tar i marken..


Tänkte som sakt en 2-3 delad stav isf.. Fler förslag?

På mina gamla och nya Komperdell går det att byta trugor, jag har både större med läderremmar för tur och mindre typ alpin för "pist". Om spetsen har blivit trubbig går det väl kanske att skärpa eller byta den också, om det slinter?

Om du skall köpa nya kan det ju vara en bra sak om det går att byta truga/spetsar så kan du anpassa efter aktuellt behov.
 
Gipron 797
http://www.outnorth.se/gipron/touring-797-1size-blackgrey.php

Har jag använt rätt så länge, man måste bara tänka på och ha med något så att man kan spänna flicklockspännet som har en tendens att skruva upp sig. Smällde av en stav i våras vid utförsåkning så jag tänkte testa en annan modell iår.

Leki Aergon 2
http://www.bergfreunde.de/leki-aergon-2-touringstoecke/?searchparam=leki&listtype=search
Kommer att användas för fjällripjakten.

För ren platturåkning är det bättre med en odelad skidstav.
Stor skillnad i vikt och flexen.
 
Har planer att skaffa nya turstavar,för tillfället har jag Komperdell HC Mountain.. de är nog billigaste modellen med enorma trugor som gör att spetsen slinter när de är packad snö eller is när trugringen tar i marken..

Jag har samma stavar. Jag gillar dom bortsett från trugorna. Som Spikbjörn säger så går dom att byta. Om man tittar på undersidan av trugan så ser man hur den är monterad. Jag har själv tillfälligt löst problemet genom att kapa den av de fem lederna som pekar framåt på trugan rakt av. Då kan trugan böja sig bättre och blir mer följsam. Ska dock tillverka nya trugor vid tillfälle av råläderbitar har jag tänkt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
z95nida Turstavar Turskidåkning 6
i-or Vandringsstavar som turstavar? Turskidåkning 0

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.