Turskidåknings utrustning

Jag skulle vilja ha tips på skidor och pjäxor som funkar att använda som turutrustning också dvs. 1-2 veckors tälttur i fjällen.
Tack på förhand. sigge
 

urban.norstrom@boliden.se (Urban Norström)

Gäst
Tips på tur/teleutrustning

Jag skulle nog köpa ett par scarpa T3 som pjäxor. Dom är lätta (förhållandevis), stabila (i sidled) otroligt bekväma att ha på under lång tid och varma och goa om det blir kyligt. Dom funkar också mycket bra på topturen. Ska man åka i pisterna blir dom dock lite för låga.
Skidan skulle nog bli Åsnes Rago eller åsnes nansen. Den första med dubbelspann (bättre med valla) den andra något bredare men med enkelspann. Om det är någon skillnad mellan dubbel och enkelspann kan man ju disskutera. Själv har jag Nansen och tycker det funkar bra. Dessutom funkar Nansen bättre i utförslöporna. Ett extra tillbehör till skidorna skulle bli Voilé snakeskinns (stighudar) själv kör jag med mohaire hudar dvs traditionella som man klistrar på. På turskidor tror jag nog ändå att snakeskinns är bättre för just detta ändamål. Det är helt enkelt mindra besärligt att sätta på och ta av dess hudar och då blir det nog att man använder dom mer. Bindning finns det ju flera modeller av. Men Riva chili är bra. Många tycker nog att det blir lite väl häftigt för turåkning med den bindningen. Det man gör är att spänna bindningen ganska löst för turåkningen. Om man sen går upp på någon topp spänner man igen den hårdare för utförslöpan. Bindningen är ju gjord för utförsåkning i första hand så den kan du inte nöta ut i första taget. Detta blir naturligtvis skitdyrt. Ca 6000 kr får du räkna med plus stavar (naturligtvis gipron tre-delad teleskopstav. Då kan du använda dessa som vandringstavar på sommaren).
 
Tack!

Tack så hemskt mycket för dina tips.
Det är inte så att du har något tips på bra affärer som har dessa saker och ting? ( Helst i Stockholms området.)


Mvh SIGGE
 
Mer...

Skulle gärna se än mer svar på denna tråd, så jag tänkte återväcka den... heh... Är nämligen nyfiken på ämnet samt väldigt mycket oerfaren av telemark...

Det verkar dock vara en skön filosofi att kunna ränna omkring i snötrakterna och göra spontana mjuksnöåkningar på lämliga kullar!! låter lockande!!

sååå... Gärna fler tipps! [;- ) >
 
Varför envisas folk fortfarande med att åka skidor på platten med nordic norm 75 pjäxor/bindningar. Enligt min mening kan man inte annat än att GÅ på sina skidor med denna gamla relik till standard. Om man däremot vill ÅKA skidor bör man titta på salomon SNS, BC system, eller rottefella NNN (eller vad nu dom heter). Om jag däremot ska åka utför använder jag gärna mina Scarpa plast pjäxor, men på platten? Nej tack...
 
Var?

Var ska man handla?
Jag såg in gammal tråd att det skulle var billigt i Oslo. Stämmer det? Jag ska nog dit någon helg så jag tänkte isåfall handla turskidor, troligen ett par Fischer E99 Crown. Någon som vet några bra affärer.

tack på förhand (för jag vet att ni vet)

Classe
 
sportaffär i Oslo

Hej,
som Oslobo kan jag enkelt svara.
Den mest välsorterade friluftsbutiken i Oslo heter Oslo Sportslager och ligger i Torggata, det är gångavstånd från järnvägsstationen osv. Duktiga folk. Hemmasida http://www.oslosportslager.no . Annars har de flesta sportaffärer ganska bra utbud på turskidor osv, kanske lite billigare än Oslo Sportsl men inte samma utbud.
Nederst i Bogstadveien (T-bana till Majorstuen och gå ner stora handlegatan) ligger också Skandinavisk Høyfjellsutstyr, dyrare och mer extrem utrustning (och snobbig service var det sist jag var där...)

Men jag hade inte köpt E99, hellre E109... Men om du mest ska åka platt så är de bra.

God Tur!
Britta
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
fransmannen15 Ny utrustning Telemark 5
markanthus Tips på utrustning. Telemark 2
zymotix Utrustning? Telemark 6
hammarlund Nybörjare undrar om utrustning Telemark 6
160270 Köpa utrustning i Skåne.... Telemark 1
rjmh Telemark utrustning till barn Telemark 2
akerdahl Utrustning Telemark 2
DoppQ Nybörjar utrustning Telemark 2
utrustning för barn Telemark 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.