Torne Träsk till Lappjordhytta -svår men lockande väg in i Norge

Jag skidade Björkliden-Lappjordhytta här om veckan som del i längre tur. Jag tänkte att den dagsetappen på cirka 15 km skulle vara en bra väg in i de norska fjällen norr om Torne Träsk.
Färden över träsket gick raskt, 13 km på knappt tre timmar (med pulka). Därefter lunch vid Pålnostugan. Bara 2km kvar till norska hytten. Jag såg vid Pålnostugan att Nordkalottleden var alltför kuperad för att följa med skidor (börjar vid stugan med ett drop på 4m ned i en bäck). Av en pimplare på isen fick jag rådet att gå in i viken och följa jokken upp mot Norge och Lappjordhytta. Där hittade jag på västra sidan jokken skidspår och på östra såg jag snöskospår. Jag följde skidspåren, tog höjd under något hundratal meter för att sedan tappa all höjd i en brant och spåret klättrar brant upp på jokken. Där valde jag att byta sida och följa snöskospåren, som i föret var 30-40cm djupa. Väl här stod björkarna något glesare och med stor möda och skidorna på pulkan kunde jag kämpa upp (och ned) för branterna för att till slut nå Lappjordhytta.
De två kilometrarna från Pålnostugan tog mer än tre timmar.
Följande dag låg "bara"höjdmetrarna i nordost framför mig men de krävde ju bara lite pannben och på fjället gick det lätt att med kartan och enstaka stenhögar följa Nordkalottleden. De norska DNT-hytterna ger stor frihet och komfort hela vägen till Treriksröset.

Sammanfattning: jag fann bara mycket krävande förhållanden för att på snö ta mig till Lappjordhytta. Har någon annan skidat där och kan ge råd om bästa vägen från Torne Träsk?
 
Hej!
Jo, jag såg att du valde vägen via Lappjordhytta på ditt VB. Kanske inte den lättaste vägen. Jag blev avrådd att ta den vägen när jag åkte Abisko-Nordkapp ifjol. Fick tipset från naturbevakaren i området att åka upp från Jiebrenluokta via Snurijåkkåtan istället. Både renskötare och naturbevakare brukar ta den vägen upp på fjället.
Det blir lite skrå-åkning efter kåtan, men det funkar även med pulka.

......och grattis till ett väl genomfört VB!
 

Bilagor

  • Skärmklipp.JPG
    Skärmklipp.JPG
    342.5 KB · Visningar: 401

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack för svar och gratulation!
Jag ser att Vita Bandaren Roy Evans tog den vägen igår. Den ser absolut snällare ut höjdmässigt och ger från kåtan lagom dagsetapper till DNTs Altevasshytta eller Gaskahytta.
 
Jag har bara tagit den markerade stigen upp till Lappjordhytta, sommar och vinter. Jag måste nog ha haft lite tur på vintern för jag kunde gå i nån annans spår. Men då tog jag "droppet" ned i bäcken och tyckte det var helt vanlig skogsterräng resten av turen.
 
Jag har bara tagit den markerade stigen upp till Lappjordhytta, sommar och vinter. Jag måste nog ha haft lite tur på vintern för jag kunde gå i nån annans spår. Men då tog jag "droppet" ned i bäcken och tyckte det var helt vanlig skogsterräng resten av turen.
Aha. Det var helt ospårat i "droppet" vid Pålnostugan och droppet i sig avskräckte ju också, utöver snödjupet i skogen.

Utöver att faktiskt följa (sommar-)leden så har jag hittat ett tips från 2018 om att följa renstängslet öster om bäcken. I övrigt närmast ett ogooglebart ämne.

Oavsett väg verkar djup snö utan bärighet vara dåligt i detta vägval.

Tack för svaret.
 
Vi hade 3 dm med nysnö i skogen men lyckligtvis också säck. Vi skulle bara på helgtur till Lappjord och tillbaka.

Renstängselvägen ser lättare ut ja. De sista hundra höjdmetrarna vid stugan är ganska branta och tråkiga. De slipper man väl om man tar en östlig sväng.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips