Topprepa länge ute?

Hej!

Jag vill ta upp ett litet "kulturproblem" som jag nog inte är den första att vare sig råka ut för eller debattera.

Jag var på Häggsta häromdan efter jobbet. Det var rätt mycket folk där redan. De flesta hade detta gemensamt:

-De var väldigt trevliga

-De var i grupper om 4-8 pers

-De topprepade på leder i femmaregistret

-De höll på väldigt länge på varje led. Om man är så många i ett gäng, och alla klättrar ett par-tre gånger blir det LÄNGE. En del leder var upptagna med samma gäng som topprepade i de 4 timmar jag var där.

Jag har ingen LUST att leka klätterpolis, och försura både min och andras klätterkväll med att gnälla om klätteretikett: Men det som gäller på Klätterverket borde man väl kunna ta med sig ut på klippan: Monopolisera inte leder i timtal, snälla!
Det finns många som vill klättra lättare leder i klassisk stil med självsäkring, och så gott om såna leder finns det faktiskt inte i på varje klippa!

Jag är inte ute efter någon hätsk debatt, men lite mer ömsesidigt hänsynstagande borde gynna alla i längden tror jag.

Med förhoppning om en trevlig klätterhöst,

Robban
 
Oskick visst men fråga vänligt hjälper

Visst är det lite trist att finna den led man tänkt ge sig upp på okuperad av topprepsklättrare i timtal. Något som inte är allför ovanligt på populära klippor. Däremot brukar det hjälpa att vänligt fråga när dom är färdiga så att man kan klättra leden. Då brukar dom raska på lite.

Om det inte skulle hjälpa tycker jag att en liten föreläsning i klätteretikett är på sin plats.

/Razor
 
diskriminerad

Liten fundering att leden okuperas av toprepare är väll ointresant det är väll ockuperingen som är intressant.
Dock kan väll hända att det är vanliga att dom gör det.
 
topprep eller inte...

...så länge leden är under konstant användning tycker jag personligen att "först till kvarn" gäller och att man då på något sätt har "rätt" till leden så länge man vill utan att behöva känna sig påskyndad eller skyldig. Jag avbryter inte någon som har en led (utomhus).

Det är viss skillnad mellan klippor och klätterväggar. Inneklättring handlar om klart begränsade resurser och är en helt annan 5:a. Det finns ju faktiskt en väldig massa uteväggar så problemet borde lätt kunna lösas genom att de som kommer "sent" helt enkelt väljer en annan vägg...

Liten historia:
- Usch vad det är trångt, varmt och rökigt på den här restaurangen. De släpper in alldeles för mycket folk!
- Varför går ni inte till stället på andra sidan gatan då?
- Va?! Äh, lägg av, dit går ju aldrig någon!

Jag är medveten om att problemet tar en något annorlunda vändning om det inte finns mer än 1 restaurang - eller vägg.

Hepp
 
diskriminering? icke!

Helt sant Mats, att det är "ockuperandet" av leden som spelar någon roll.

Om man klättrar "klassiskt" är man dock sällan fler än två på en led, och när andreman klättrat finns det ju alltid en lucka för någon annan. Dessutom är ju ev. fasta ankare för firning/standplats(som ju i alla fall på Häggsta ofta är gemensamma för flera leder) vid toppen på leden ofta blockerade kortare tid.

Annars så gäller förstås klätteretiketten alla, oberoende av klätterstil!
 
Topprep endast ett exempel

Helt klart är det själva okuperandet som är intressant i diskussionen. Topprepning är bara ett exempel, även om det är ett talande sådant med tanke på att topprepning inte sällan tar en del tid. Topprepning i större sällskap tar definitivt en del tid.

Vad gäller etiketten är det väl individuellt och situationsberoende vad man tycker är acceptabelt och kan tolerera. Själv tycker jag att man visst har "rätt till leden" när man väl börjat klänga på den men inte under hur lång tid som helst. I en situation där det är många vid den aktuella klippan skulle jag själv inte vilja okupera leden alltför länge. Även om jag skulle tycka att det är fel av andra att irritera sig på min eller vår ockupation så är det ett faktum att folk,förr eller senare, kommer att bli irriterade om vi tar för lång tid på oss. Det kan vara värt en del att undvika den kontroversen enligt min personliga mening.

Jag kanske för sakens skull skall tillägga att jag inte tycker att detta är ett stort problem!

/Razor
 
Många klättrare tar självklart mer tid...

Jag hålle med Razor, fråga snällt och vänligt hur länge de tänker hålla på. Det är allt för många som går omkring och irriterar sig på ett eller annat i stället för att säga till/fråga (i allmänhet, inte bara vad gäller klättring).

Vid en så stor vägg som Häggsta skulle iofs inte jag känna mig särskild stressad av att hålla på i några timmar med en led. Så länge det inte verkligen är fullt med folk, och så länge ingen kommer och frågar när de kan klättra så skulle jag hålla på utan dåligt samvete.

Om man ser till hur länge leder "ockuperas" så är det klart att stora sällskap tar längre tid, men tiden per person blir ganska normal. Ett annat fall är ju om ett sällskap delar upp sig i flera replag som klättrar varsin led och sedan byter leder sinsemellan. Då blir det ju också en lång tids "ockupation" per led inom sällskapet. Var då glad att ett gäng på t.ex. åtta pers bara "ockuperar" en led och inte fyra, mer över för andra att klättra på! Jag tycker helt enkelt att man får se till hur stort gäng som klättrar tillsammans, och acceptera att det tar ett tag.

Vid en liten vägg är det självklart annorlunda, men fortfarande kan man inte "anta" att någon annan vill klättra och därför avsluta den leden tidigare än man egentligen tänkt.

Vad gäller att man behöver samma firningsankare blir förstås problemet ett annat. Men snackar man bara med folk så brukar ju inte heller det vara ett problem.

/Adam
 
Lång toppning ett oskick

Jag tycker personligen att "ockupation" av leder med topprep är ett oskick. Visst toppar jag också (en hel del tom. Tyvärr) men när man klättrar "klassiskt" gör man ju inte samma led om och om igen så det blir ett naturligt flöde mellan olika leder och fler människor kan komma in till just de leder de vill klättra. Med ett topprepsgäng bryts rytmen och det är inte schysst mot andra. Så himla lätt är det ju inte heller att byta klippa som någon föreslog. Om det är fullt i Häggsta är det rätt surt att åka till Tyresö eller fituna...tar rätt mycket tid. Nej, jag tycker att man bör lämna lite utrymme åt sina medklättrare, det hör till god klätteretik,
 
Testa att prata med personerna i fråga. Jag har aldrig varit med om att det inte har funkat. Fråga vänligt, som Razor säger.

Såvida topprepsockupanterna inte är tankeläsare lär de inte lista ut att du vill klättra samma led om du inte talar om det. Det handlar inte om att leka polis eller tala om för någon vad "klätteretiken" säger att man borde göra.
 
Goa göbbar

I Göteborg verkar det bara finnas goa gubbar. Har aldrig upplevt "ledockupation" som ett problem i Göteborg. Antingen tar man som tidigare nänmts en anna led, eller så kan man ju sätta upp ett eget ankare och sedan fråga om de andra har lust att byta. Då slipper man ju att lägga en egen topp på leden ifråga och man spar tid = mer klättring.

De jag frågat om detta har samtliga varit odelat positiva. Men det är klart, om man är nervös för hur andra lägger sina toppankare så kanske det är bäst att passa....
 
Så slutsatsen verkar vara att topprep är ett otyg som inte hör hemma på populära klippor eller?
Jag vill bara påpeka att människor som topprepar har lika stor rätt till klipporna som alla andra även om det inte är lika "fint" som de "riktiga" klättrarna.
 
Nja...

Jag tycker inte att det är en korrekt slutsats av denna diskussion. Snarare är nog slutsatsen, om det finns någon, att alla har lika rätt till leder och klippor men att man bör visa hänsyn och inte okupera en led "för länge" när konkurrensen om lederna är stor.

Toppar gör vi alla från tid till annan.

/Razor
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.