• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här
  • Tyvärr hade vi ett databashaveri i söndags eftermiddag, som ledde till att vi tvingades läsa tillbaka säkerhetskopia - därför kan en del inlägg och annat som lades in söndag morgon/förmiddag saknas.

Tips på storlek på alpina klätterskor.

Hej!
Är det någon vänlig själ som kan tipsa mig om jag bör gå upp en eller två storlekar nu när jag ska köpa alpina klätterskor? Funderar på ett par W's Scarpa Mont Blanc.

Tack för svar.
 
Helt omöjligt att säga utan att veta hur de passar dina fötter, vad du ska använda dem till och hur många och hur tjocka sockar du har tänkte använda.

Först, har du provat dem? Om inte gör det innan köp! Olika företag kör olika storlekar och olika fotmodeller. Mitt ena par storskor är helt olika i storlek mot mina andra trots att de råkar vara samma storlek skrivet i dem. Det är bara en slump att de råkade bli samma storlek pga att jag kör olika kombinationer av sockor i olika typer av skor.

Två, vad ska du använda dem till? Enbart vandringsbestigningar eller ska du klättra med dem också? För vandring skulle jag satsa på en halv till en hel storlek större än om jag skulle klättra med dem men jag gillar löst sittande skor också för vandring. För klättring vill jag ha tajtare skor, både på längden(mindre hävstång) och på bredden(enklare att stå på lister eller små hyllor för att avlasta vaderna både på is och mix) men de ska absolut inte sitta så tajt att man riskerar att slå i tårna, strypa blodtillförseln eller riska stressfrakturer vid längre turer.

Tre, vad kör du med för strumpor? Jag har gått upp en storlek i mina Scarpa Phantom Ultra mot vanliga skor och då kör jag med ett par tunna och ett par tjocka sockar i dem medan i mina LS Spantiks så kör jag bara med ett par tunna sockor och måste ändå gå upp en storlek.
 
Hej Edvin!
Tusen tack för dina kloka funderingar.

Jag kommer använda skorna till glaciärvandringar, mixat och eventuellt lite isklättring men framför allt för mixad terräng.

Oftast vill jag ha en tunnare och en tjockare strumpa i, det känns bäst, både comfortmässigt och värme/ventilationsmässigt.

Men det är som du säger, enklast om man kan prova innan. Dock är oftast utbudet för tjejskor väldigt litet (och ibland helt obefintligt) i affärerna, så många gånger är jag utelämnad till nätbutikerna. Därav min fråga för att få ett litet hum om vad jag ska satsa på.

Tack för snabbt svar.
 
Nu vet jag inte var någonstans du ska åka, men jag vet att utbudet av storskor, särskilt för tjejer, sägs vara mycket större i ställen som Chamonix och liknande. Nu vet jag inte om man måste gå in ett par storskor, eller om det ens går att gå in storskor (de är ganska hårda oavsett modell). Men en tanke är att du köper storskorna på plats, kanske billigare, kanske mer modeller/storlekar att välja på, men framför allt så slipper du chansa på att köpa en dyr sko som du sedan måste lämna tillbaka. Bara en tanke.
 
Med reservation för att det är två år sedan:

Jag brukar ha 42 till vardags, och om jag inte minns fel provade jag Scarpa Mt Blanc (herrmodellen) i 42.5 och 43 med en tunn + en tjock socka. I slutändan blev det La Sportiva Nepal Evo Gtx i storlek 43, och det har funkat bra för vandring och klättring på is och klippa.

Så om nu mina vaga minnesbilder stämmer, och om storlekarna skalar jämt och fint, så tror jag inte att du vill gå upp två hela storlekar, utan snarare en.

Annars får jag instämma i tidigare svar.
 
Jag har två par storskor, en storlek större på det ena paret och 2 storlekar större på det andra, jämfört med vad jag har i vanliga skor. För bergsklättring tycker jag båda funkar ok storleksmässigt. Men på is föredrar jag den större storleken, främst för jag upplever att fötterna håller sig varmare med lite luftutrymme i. Men tycker också att tårna slår i mindre i de stora. Hälarna sitter bra för mig i sportiva light evo, kayland m11, scarpa phantom 6000, får dem inte att sitta bra i spantik. Så för mig är nog modellen viktigare än storlek. Har frusit väldigt mycket om fötterna på is, när skorna suttit för tight.
 
Jag flikar in några funderingar som eventuellt bör tas med en nypa salt....

Jag har ett par Mont Blanc GTX och de är 1.5 storlek större än vad jag normalt har. Jag använder dom tillsammans med en lättare teknisk vandringstrumpa. Med de strumporna sitter skorna relativt tight (jag tycker att Scarpa ofta känns ganska små i storlekarna).

Men inte så tight att jag slår i tårna vid nedåtklättring. ibland vid brant nedåtklättring, och där stegjärnen biter fast ordentligt, kan mina tår dock trycka lite lätt mot framsidan av skon. Att ta sig ner från bergen innebär som bekant att man ibland måste gå många hundra höjdmeter nedåt och där varje steg trycker foten framåt i skon (Ett litet tips är att snöra om skorna på toppen och se till att dra åt dom översta öglorna ordentligt innan nedstigningen).

De sitter inte heller så tight att dom inte är bekväma att vandra till hyttor med. Vilket förstås kan vara 1000+ höjdmeter bara det. Jag har dom då lite lättare snörade och heller inte snörade ända upp.

Om du har möjlighet att köpa skor någonstans i alperna, tex Chamonix eller Zermatt, tycker jag absolut du skall överväga det (om det nu är ditt du är på väg). Kan nog vara en bra ide att ringa till eventuella butiker först om du skall till någon mindre ort för att undersöka sortimentet. Det är väldigt bra att kunna prova alla storlekar, och halvstorlekar. Du har kanske då möjlighet att också prova La Sportiva Nepal EVO W. Det är ett par skor med väldigt liknande användningsområde. Men lite annorlunda passform. Man måste förstås vara uppmärksam på skavsår om man köper dom på plats. Men de gånger jag köpt skor i alperna har jag varit snabb med skavsårsplåster och tejp vid minsta tecken på irritation och tack vare det sluppit problem.

Om du verkligen måste skicka efter ett par skor skulle jag rita av fötterna och skicka en in kopia plus en beskrivning på vilka sockor du använder (not kidding :)).

För övrigt är jag väldigt nöjd med mina Scarpa MB. De är förvisso inte mitt första val för vattenfalls-isklättring eller mera teknisk klippklättring. Men för den typ av klättring du beskriver så har de funkat bra. De är inte så varma att anmarcher blir en plåga, och de har hållit värmen även över 4000meter i blåst och kyligare sommarväder trotts att jag bara använder lättare strumpor.
 
Jag håller absolut med om att testa i butik. Jag har La Sportiva Nepal Evo, innan köp testade jag 4 varianter av denna i 3 butiker. Alla satt olika, bara ett enda par satt bra direkt. (Just Evo finns i herr, dam samt äldre modeller, för mig var det stor skillnad, även en liten skillnad inom modell. Just på mig råkade herr av den nyaste varianten passa bäst).

Mina skor är 39.5, normalt ca 38. Normalanvänding högalpina turer med klättring, men jag klättrar även is med dem (och håller verkligen med om att extra utrymme gör hela skillnaden för kalla eller varma fötter!), de funkar utmärkt för lättare klättring. Över WI5 skulle jag önska hårdare sula... De har f ö funkat strålande på knappa 6000 m. Riktigt allround! :)
 
På storskor för glacier och mix sommatid har jag samma storlek som på vandringskängor. Vill inte ha för stora skor då för de ska sitta stilla på foten, annars blir det skit tycker jag. Handlar det om vinterturer när det är kallt behöver de vara lite större än vandringskängor för om det inte finns lite extra plats (alltså luft) tycker jag de blir kalla. Då måste man troligen ha lite mer strumpor också. Det blir svårt för gäller det mer teknisk brant klättring vintertid måste hälen sitta fast. Det är lite knepigt men går.

Min fru tittar gärna på skor när vi är i Chamonix el någon annan stans i alperna. Som du nämner är utbudet i sverige begränsat och där finns så mycket mer. Dessutom är priserna bättre. Mt blanc kängorna är inget dåligt val om du måste köpa i sverige. Det finns ju några andra alternativ också. I norge finns mycket bättre utbud också och mycket mixad klättring...
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
tustak Tips på bergsguide/byrå i alperna Alpin / Bigwall 8
Skogsmulle25 Tips på alpina äventyr till 2 nybörjare Alpin / Bigwall 7
AriGold Tips på ensliga toppar i Alperna Alpin / Bigwall 8
johnliungman Tips på fin vintertur för nybörjare? Alpin / Bigwall 3
Sara84 Tips på berg Alpin / Bigwall 12
Mike C Tips på ställen för alpina nybörjare? Alpin / Bigwall 10
Mangster Tips på stora väggar att friklättra i Norge? Alpin / Bigwall 18
5.10 Vill ha tips på bra förare och kartor över stora berg. Alpin / Bigwall 2
16stolpar Jämtlands fjällklättring - nybörjare söker tips! Alpin / Bigwall 4
karrlander Tips i Jotunheimen sökes Alpin / Bigwall 14
Pallet Bestiga Mt. Blanc som nybörjare - råd? Alpin / Bigwall 50
limitless86 Tips; Bigwall-turer med inslag av aid. Alpin / Bigwall 9
Bahman Tips om boende i Cham Alpin / Bigwall 1
Väderjacob Tips för alpina nybörjare Alpin / Bigwall 2
oscarsundholm Syltraversen Tips och råd Alpin / Bigwall 4
m_stromqvist behøver tips om grønland Alpin / Bigwall 1
Tovetjarn tips om storsko? Alpin / Bigwall 5
m_o aid tips Alpin / Bigwall 5
tango tips ang vandringsstegjärn och yxa Alpin / Bigwall 15
lumpi Tips om Kauskasus? Alpin / Bigwall 1
komin Behöver, Tips!(Storskor-Randonnè) Alpin / Bigwall 3
Jonas J Aconcagua tips önskas Alpin / Bigwall 0
Fjle Tips om praktikplats Alpin / Bigwall 0
Tips till nybörjare bitte... Alpin / Bigwall 1
glaciærtur-tips søkes!!! Alpin / Bigwall 0
JackieBoy Tälta på mount blanc (gouter route) Alpin / Bigwall 1
Vittfarne Ukrainare död på Kazbegi i Georgien Alpin / Bigwall 0
helmutlotti vindsäck på höghöjd Alpin / Bigwall 3
trolltind Vinterförhållanden på Tre Cima Alpin / Bigwall 1
Ghost79 Camping på Matterhorn. Alpin / Bigwall 0
andyyy 19 döda på Mt Kinabalu Alpin / Bigwall 7
trod Linda handtag på isyxa, vad ska jaga nvända? Alpin / Bigwall 17
trod Söker boktips på alpina tekniker Alpin / Bigwall 12
Pallet "Bergsvakter" på Mt. Blanc i sommar Alpin / Bigwall 17
AriGold Nio döda i lavin på Everest Alpin / Bigwall 62
Cantrell Långa avstånd mellan klättrare på snö Alpin / Bigwall 6
Pallet Vanligaste dödsorsak på höga berg? Alpin / Bigwall 10
Pallet Motsvarande känsla av att stå på 8000 meter? Alpin / Bigwall 14
Skare i Åre Kilian fixade nytt rekord på Matterhorn Alpin / Bigwall 7
E9climbing Nya regler för camping på Mt Blanc!!!! Alpin / Bigwall 27
E9climbing Everest och Lhotse på 24h Alpin / Bigwall 0
Onesport Livat på Everest... Alpin / Bigwall 36
johnliungman Har någon svensk varit på Manaslu? Alpin / Bigwall 6
Vittfarne Klättrare saknas på Mount Ushba Alpin / Bigwall 1
Polarnatt Kreatin på hög höjd? Alpin / Bigwall 25
bjen Fredrik Sträng på höga hästar... Alpin / Bigwall 51
Polarnatt Lavin på Denali Alpin / Bigwall 0
Polarnatt Fyra saknade på Everest Alpin / Bigwall 11
hebbe Rapport från olyckan på Kjerag Alpin / Bigwall 0
avslut210607 Två klättrare hittades döda på Kjerag idag. Alpin / Bigwall 8

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!