• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tips på rulle för fjällfiske

Kortfattat: Söker efter en robust och stabil men samtidigt lätt rulle för spinnfiske efter öring/röding, vanligtvis 0.5-1.5 kg!

Tips?
 
En Shimano haspelrulle i 1000-1500 storlek, frambromsad (Rödingar kan vara riktiga fighters med långa snabba rusningar). Prismässigt kan det bli hur dyrt som helst,, men ex en Shimano Sedona 1000FI gör jobbet till rimlig kostnad.
 
Själv använder jag gärna en gammal Mitchell 408 (samma som 308 men med högre utväxling). Den som inte har eller orkar jaga (på tex tradera) en sådan är nog det bästa valet en rulle i storlek 1000 eller 2000. De allra minsta rullarna (500) är onödigt små, särskilt om man har rejäla labbar. Viktmässigt bör rullen väga runt 200 gram eller strax därunder.

 
Rekommendation fjällfiskerulle

Daiwa Fuego LTXF 2000

Grym kvalitet till bra pris
XF är med högre utväxling
 
Shimano Nasci
Shimano Stradic Ci4+
Shimano Sahara (Samma rulle som Nasci, saknar bara extra vattentätning.)

Shimano gör väldigt fina rullar av hög kvalite. Jag har aldrig använt rullar som är bättre än Shimanos.
Dom är lena och sköna, lägger upp linan så perfekt att jag aldrig sett något liknande och dom känns väldigt hållbara och välgjorda.

Skulle säga att Nasci är mest prisvärd. Nasci är en av mina favoritrullar.
Den är lika bra som min Stradic som kostar mer än dubbelt så mycket.
Det enda med Stradicen är att den är lättare pga ci4+ materialet.

Stradic
• 1000 HG 160g
• 2500 HG 190g
Nasci
• 500FB 175g
• 1000FB 215g
• 2500FB 250g

Jag har egentligen aldrig tyckt att ett fiskespö med rulle känns för tungt någonsin men det är ganska skönt att stå och kasta småbeten med lätta grejer, så om vikten är värt priset får man avgöra själv.

Min erfarenhet av Shimano är att dom är lite mindre i storlekarna än tex Daiwa, eller så är det just Daiwa som är ovanligt stora.

Btw Daiwa gör också bra rullar.
Jag har dock problem med att min Daiwa aird 1000 har börjat tjuvfälla bygeln vid kast vilket är katastrof. Det kan knäcka en spötopp om man har tunga drag.
 
Till mitt fjällfiske har jag gått från 500 till 2500 storlek, då en 1000 rulle blir lite för liten och svår hanterad när det är lite kallare på fjället. Det blev också bättre balans på spöet med 2500 rullen. Nu har jag en Shimano Sustain FI
och et Fenwick Ironfeather III 8 fot 2-12 gr. Driver mitt fjällfiske i Sör Varanger
i nord Norge
 
Alltså det finns en del att välja på. Som Lausvik är inne på finns mycket bra gamla rullar men jag har väldigt dåligt koll på det. Fördelen med 2500 rulle i det här läget är tillgång till mer lina på spolen om det mot förmodan skulle ske ett trassel i fält , jag fiskar själv med 2500 med mitt Westin aborrspö upp till 15 gram och som troll skriver ger det en bra balans men likaså en optimal kastlängd.

Jag tror du letar efter en SHIMANO ULTEGRA 2500FB !

SKitfiske
 
Det är inte bara (eller ens främst) linkapaciteten som gör en något större rulle än de allra minsta modellerna till ett bättre val. Ergonomin, som jag påpekat, är en faktor. En annan är att en rulle vars spole har större diameter kastar bättre. Att alla delar är mer rejält dimensionerade gör rullen starkare. Inte minst gäller detta drev och slirbroms.

Varför svenska sportfiskare generellt vill ha så små rullar som möjligt är något av en gåta. Bla japanerna hänger gärna en rulle i 2000-2500 på sitt UL-spö.
 

Logga in

Tips!