• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Filékniv - tips tack :)

Förresten, tror jag ska köpa en som födelsedagspresent till karln också, så gärna tips på nån lagom fancy filékniv och nån lite mer "vardagskniv" ;)
 
Tackar, den såg också fin ut :).

Och ja, nån gång ibland blir det ju helt klart nåt större, även om abborrarna kan bli rejäla bumlingar när det vill sig :).
 
@Sewen
Tackar för tipset :). Inte överdrivet förtjust i utseendet på opinels skaft dock, ser ut som nåt som lätt roterar och har sig i kalla och blöta händer.

@thureb
Ser intressant ut! Plus för lättdiskad slida. Är den böjlig nog för att man ska kunna snitsa ut revbenen på en abborre på ett smärtfritt sätt?
 
Ayrin skrev QUOTE sa:
@thureb
Ser intressant ut! Plus för lättdiskad slida. Är den böjlig nog för att man ska kunna snitsa ut revbenen på en abborre på ett smärtfritt sätt?
Jag har en äldre modell med blått handtag som är bra. Vet inte om knivbladet är lika böjligt på bägge. Abborre är ju inte världens enklaste fisk att filea.

Thure
 
@Hattamakaren
Brukar mest filéa abborre ute på bryggan/"filéplatsen", så jo, utomhus, höstkant, mörker, blöta fiskar och kalla händer... Bra skaft en inte halkar på är värt mycket, även om det måhända inte är så snyggt.

@thureb
Nä, håller med, börjar hjälpligt få till snitsen på "skär bort ena sidan, skinnet mot underlaget, skär bort köttet från skinnet, slica runt ryggbenen, skär revbenen från köttet (här krävs böjbar kniv)" - voilá, abborrbyxfilé! ;).

Tänkte skaffa en bra kniv nu och se om det går lättare ;).
 
I fiskeväskan har jag en filékniv från Normark (fastbladare med läderfodral). Den har många år på nacken och verkar näst intill ouslitlig. Har använtas hur mycket som helst både här på västkusten och i insjöar. Tillverkad av Fiskars för Normark på den tidenn.
Idag säljer Normark knivar från Rapala.

När jag vandrar och vill ha med mig en filé kniv till fisket använder jag en fällbar från EKA med träskaft.

Som fancy födelsedagskniv kanske en från Karesuandokniven kan vara ett tips:
http://www.casstrom.se/knivar/fileknivar/
 
Denna är fin tycker jag. Skulle däremot vilja ha den som fällkniv vilket jag sett tidigare nånstans.
https://knivshop.se/p/opinel-fish-fillet-knives/
Det är nog en fällkniv du länkat till.

Håller med Ayrin om Opinels skaft dock. Fast mitt problem är snarare att handen lätt glider neråt. Har några av deras vanliga "moraknivar" och en svampkniv. Skulle önska om inte en parerstång så åtminstome nån "bulle" nedtill på skaftet så handen håller sig där den ska vara. Tycker deras knivar är lite läskiga därför.
 
Instämmer i att någon form av parerskydd eller format handtag är lämplig på en kniv man rensar fisk med, då man alltid blir våt, hal och slipprig om händerna.
 
@tiddelipom
Den var ju riktigt snygg! Jag vill nog ha en fastbladare som "vanlig" filékniv, men för vandringar var den ju riktigt snygg (inte jättepraktiskt med fällis kanske, men ibland får sånt vika för stil ;D).

@DoktorGlas, smux
Jo, jag tycker också de är obehagliga när de ser ut sådär, krävs inte mycket fantasi för att räkna ut vad som händer om en slinter på handtaget med sina våta och kalla händer när en står där och försöker ta sig igenom abborrepansaret på fisk nummer 37... :(
 
Knivbladen är så satans vassa och tunna också. Har faktiskt slutat att använda mina efter att ha skurit mig flera gånger. Tycker de är lite läskiga när man ska låsa fällmekanismen också, förresten.
 
Finska Martiini gör fina file knivar, titta på deras sortiment. Bl a filé knivar med lite kortare blad som kan passa fint till Aborre.