• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tältråd: ersättare till MH Skyledge 2.1

Hej Utsidan!

Min gamla trotjänare har nu efter långt mer än 100 tältnätter och ca 10 år på nacken börjat ge upp. Tältet jag pratar om är ett Mountain Hardwear Skyledge 2.1. Nu söker jag en ersättare som är snarlik. Kanske kan den samlade expertisen och erfarenheten här på forumet komma med förslag på en värdig (eller kanske till och med bättre) ersättare?

Mitt tält har aldrig känts trångt, även med två 190 cm-personer inuti. Mesh-innertältet ger nog delvis en illusion av att det är mer rymligt, men jag vill inte ha något som är mindre än skyledgen, framförallt i takhöjd. Annat som jag ogärna tummar på är stormtåligheten. Mitt skyledge har klarat stormar, och även vinterfjällsanvändning, galant. Jag söker ett tresäsongstält, men det måste klara av ordentligt med blåst.

Jag har erfarenheten att tunneltält ofta är lägre än kupoltält, och med knepigare ingångslösning. Mitt skyledge hade två separata ingångar med absid där det rymdes varsin ordentlig packning. Därför hade jag föredragit ett kupoltält/hybrid med två separata ingångar, men övertala mig gärna om att en stor öppning och absid är bättre :)

Vikten är kanske den viktigaste faktorn. Jag vill helst att det nya tältet är lättare eller med likvärdig vikt som mitt skyledge, som på min våg väger in på ca 1.83 kg med allt inkluderat. Har jag sedan lyxen att välja så får det gärna vara grönt, då jag ibland stealth-campar utomlands där det inte är strikt lagligt :)

Tält jag har tittat på hittills är MSR Elixir 2 och Exped Mira II HL. Elixiret ser ut som en liknande modell, dock lite tyngre än jag skulle vilja. Mirat ser väldigt intressant ut, men har väldigt tunt golv... Finns här någon som har/har provat det?

Tack till den som läst så här långt :) Och ännu större tack till den som svarar. Alla råd, rekommendationer eller tankar är välkomna!
 
Har tältat med lätta, tunna tältgolv utan problem. Tricket är att man rensar tältarean från sten, kottar och grenar innan man slår upp tältet. Expedtältet skulle bli mitt val.

go tur
 

Logga in