Svalbard vid nyår?

Hejsan,

vi funderar på en resa till Longyearbyen och det är endast över nyår som det skulle fungera med andra planer.
Har dock fått höra att det inte är säkert att det finns snö där då, är det någon som vet hur det är med det? Vi har inga stora ambitioner men tänkte iaf komma iväg på en 3-dagars hund/skid tur. Eller har någon andra förslag?

/Björn
 
Det är väldigt olika från år till år.

Förra hösten (02) fans det mycket snö i slutet av oktober och början av november sedan smälte den bort första veckan i december. Det dröjde ända till början av februari innan vi börjase köra hundsläde igen. Iof. gick det att köra tidigare men då var man tvugen att ta sig 3-5km innan man kom fram till snön.
Hösten (01) var det snö från nov. och framåt, detta trots några dagar med töväder andra veckan i januari.

Svårt att säga alltså. Dessutom är Svalbard en arktisksemiöken så om snön väl har försvunnit i nov-jan så tar det ett tag innan det blir tillräckligt mycke så att man kan börja åka igen.
Men normalt brukar man räkna skotersesongen kommer igång mot slutet av januari eller början av februari, iallafall vad gäller uthyrning. Hundslädekörningen brukar komma igång tidigare ioch med att man till fots kan ta sig dit där finns mycket snö.

Hur tänker ni lösa boendet?
Har för mig att det är lågsesong under jul och nyår, de flesta svalbardbor åker ned till fastlandet och hotell, resturanger och affärer har stängt. (möjligt att SAS Radisson har öppet)

titta på
http://www.svalbard.com

/Joakim
 
Tack för bra svar Joakim!

Vi har pratat med några på Guesthouse (inte 102:an, det andra) som visst skulle ha öppet den tiden.

Låter väldigt osäkert det där, vi är ute efter snö och polarnatten men det vore inte så roligt om det var tö eller ont om snö, det blir ju inte direkt ljusare av det heller. Det är nog bättre att vänta till slutet på feb, början på mars då.

/B
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.