Skavsår!

  • Trådstartare birgittaalhall@hotmail.com (birgitta)
  • Start datum

birgittaalhall@hotmail.com (birgitta)

Gäst
Jag har ett par Lundhags kängor som jag vandrar i. De är bra men mitt problem är att jag alltid får skavsår. Stora blåsor på hälarna och under fötterna.


Är det någon som har några bra knep och knåp hur jag ska göra för att undvika skavsår. Det förstör ju en stor del av vandringen.


Jag har använt compeed tejp men den rullar bara ihop sig till en liten knöl. Hur ska jag göra?
 

peter.westerlund@scania.com (Peter Westerlund)

Gäst
Tips

Lite tips:
- Håll fötterna torra, dvs byt strumpor ofta., Speciellt om det är varmt.
- Ta av skorna och strumporna vid raster.
- Dubbla strumpor. En tunn med bra passform innerst och en tjockare utanpå.
- Ull, det behöver väl inte påpekas? Bomull är ett fördärv!!
- Tejpa med leuko-väv. Blir som en extra hud.


Jag har själv Lundhagen och har kommit fram till att de är en bra kompromiss, men en av svagheterna är just att att det är lätt att få skavsår.


Lycka till!!


//Peter
 

Anonym från gamla forumet

Gäst
Liners.

Har också ett par lundhags som jag har fått blodiga fötter av, men sen jag köpte ett par supertunna innerstrumpor (s.k liners av märket Bridgedale 120-130 kr)att ha innanför ett par tjockare strumpor, så funkar kängorna väldigt bra dvs inga skavsår.


Hälsning
Björn
 

Rickard A

Gäst
Dubbla strumpor är knepet

Även jag har ett par Lundhags, väl ingångna sedan 85. Får aldrig skavsår. Ett bra knep är som tidigare påpekats att ha dubbla strumpor. Med endast ett par glider foten i strumpan med skavsår som följd. Med två par sker glider den en strumpan i den andra och foten skonas sådeles.


Rickard A
 
Tips

Hej!
Jag har ett par Lundhags Alaska. Jag använder dubbla strumpor, båda av ULL (klart bättre än bomull). Jag tejpar för säkerhets skull hälarna med Leukoplast (den röda) 5 cm bred. En remsa från hålfoten över hälen upp ca 10 cm och en remsa på tvären. Denna Leukoplast sitter bättre än de flesta andra sorter men har den nackdelen att klistret går igenom väven och ut på strumpan. Jag har haft samma tejp flera dagar utan att den rullat sig (det går t.o.m. bra att tvätta fötterna med tejpen kvar). Om du får blåsor under fötterna rekommenderar jag Spenco 2nd skin, en gel som har räddat mig från blåsor (har även använt det i preventivt syfte). Det fungerar klart bättre än Compeed för mig. Du kan få reda på var det går att köpa hos:Result Import/Bareko Sports
Odinsplarsen 3
411 02 Goteborg
Sweden
031 800 410


Bertil
 
Var uppmärksam

Instämmer i tipsen om dubbla sockar. Och använd absolut inte bomull. Jag har väldigt sällan problem med skavsår. Använder Lundhags kängor. Jag kan ibland få antydan till skavsår på insidan stortån och bakåt. Knepet är att upptäcka problemet innan det blir en blåsa och sätta på plåsterremsor. Var uppmärksam på varje antydan till skavsår. Besiktiga fötterna under pauserna.
Lycka till!


//Lars
 

Birgitta

Gäst
Tack

Tack för alla råd. Förhoppningsvis avlöper sommarens vandring utan skavsår./ Birgitta
 
Tips från en luttrad vandrare...

Hej alla skavsårsdrabbade !
Jag har i åratal plågats av mer eller mindre uttalade köttsår på fötterna pga. kängor (då och då av märket Lundhags). Numera gör jag följande procedur varje dag inför vandring:
1) Gör rent fötterna, de ska vara torra.
2) Behandla och förebygg blåsor så här: En skumgummiplatta är jättebra att ha med. Den är ett par mm tjock. Du klipper ut en liten bit, med ett hål lika stor som blåsan, och fäster med lite plåster/självhäftande väv.
3)Tejpa hälar och andra utsatta områden med Leukoplast.
4) Skavsår mellan tårna ? Fråga på apoteket om de har sk. "Tubifoam", dvs. skumgummirullar som man kan klippa till och sätta runt tårna så att de ej skaver mot varandra. Detta har hjälpt mig oerhört.
5) På med tunn innerstrumpa och tjockare ytterstrumpa. Material: ull/syntet.


Tack för mig,
/Petra ;-)
 
skavsår på olika ställen

Hej alla skavsårsdrabbade!
På apoteket kan man köpa en tunn elastisk häfa "Fixomull stretch" som man kan fixera skavsårsplåster av typ compeed eller Hansaplasts footcare med. Sitter fast bra och är mycket smididare än andra sporttejper. Man kan också "halvsula" med ett eller två lager i förebyggande syfte. För att förebygga blåsor under fötterna smörj in dem med en gammal klassiker "Försvarets hudsalva"(finns på apoteket) Man kan ju få skavsår på andra mer genanta ställen tex mellan skinkorna s.k. "infanterield".När man vandrar och svettas är hygienen extra viktig. Förutom tvättning rekomenderar jag insmörjning med "Hydrozonsalva" som läker slika besvär över en natt. Det viktigaste av allt när det gäller skavsår av olika slag:Förberd dig genom att vandra långt hemmavid och i dom skor/kängor du skall ha på långvandringen.


Lycka till! Gunnel
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.