Sarek utan vad

Vi funderar på att gå i Sarek men är inte så förtjusta i vad. Vad upp till knäna i är ok, dock inte i de allra stridaste vattnen, men inte värre än så. Vi har en gång gått Kisurisstugan - Goupervagge - Alkavagge - (roddbåt vid Alkavare kapell) - Tarraloupalstugorna, men finns det några andra alternativ där man inte riskerar allt för stygga vad. Tidsmässigt gäller det senare hälften av augusti.
 
MIkastugan norrut och ut via Kisuris. Enda vadet där är väl Smailajåkka, och där den vadas är den snäll (eller var det ialafall den gången jag passerade där)
 
Ovan Rapadalen

Vid fel väderlek kan det säkert bli knepiga vad lite varstans i Sarek men...

Aktse - Bakom Skierffe - på kanten ovan Rapadalen - ner i dalen mittför renvaktarstugan - nedanför Skoarkki-massivet - upp i Snávvávágge - Bielavarasj hade bara snälla vad när jag gick där för några år sedan (början på augusti). Svåraste passagen var ner från Snávvávágges norra ände där det var ganska otäckt brant (Passagen av Gierdogiesjtjåhkkå var också knepig men det hade kunnat undvikas om vi hade gått högre upp, Fowwe ska ha beskrivit den här passagen bra någonstans (sin blogg?)).

För att undvika Tjågnårisjågåsj (hur får man till de där krokiga n:en...?) är det kanske bättre att därefter sikta på bron över Guhkesvákkjåhkå och gå mot Suorva eller Saltoluokta. Har dock inte gått denna sträcka så jag hoppas att någon annan kan fylla i ang. vaden där.

Tillägg: Om du vill ta dig över Tjågnårisjågåsj kan det vara värt besväret att gå ända ner nära utloppet i Ráhpajåhkkå. Sedan kan du följa Christians förslag ovan.

Kom på ett alternativ efter Guhkesvákkjåhkkå-bron som innebär att man går norrut i Guhkesvágge förbi Skanábákte och sedan viker upp åt höger någonstans vid höjden 1274 och därefter via sjön 1074, runt Átjek-sjöarna, till Sliehkkojávrre och ner till Suorva (ska finnas beskriven i detalj här på utsidan). Har inte gått där heller ännu men sträckan finns inritad i framtida ruttplaner.
 
Senast ändrad:
MIkastugan norrut och ut via Kisuris. Enda vadet där är väl Smailajåkka, och där den vadas är den snäll (eller var det ialafall den gången jag passerade där)
Är man tidigt ute kan man utnyttja snöbryggor högre upp för att helt slippa denna jokk. Samtigt har jag varit med om starkt stridande lårdjupt i denna vid vadstället. Vattnet är alltid mycket kallt då det rinner direkt från glaciären. Bäst är att vänta till morgonen för vad.

Tobbe C sa:
För att undvika Tjågnårisjågåsj (hur får man till de där krokiga n:en...?) är det kanske bättre att därefter sikta på bron över Guhkesvákkjåhkå och gå mot Suorva eller Saltoluokta. Har dock inte gått denna sträcka så jag hoppas att någon annan kan fylla i ang. vaden där.
Denna sträcka är inga problem med vad, är som sagt Tjågnåris som kan vara bökig. Jag har oftast tagit den nedanför vattenfallet. Tidigt på året brukar det vara snöbryggor även vid "normal vadet". Bara en gång har jag varit tvungen att gå ned till utloppet.
 
Vi funderar på att gå i Sarek men är inte så förtjusta i vad. Vad upp till knäna i är ok, dock inte i de allra stridaste vattnen, men inte värre än så. Vi har en gång gått Kisurisstugan - Goupervagge - Alkavagge - (roddbåt vid Alkavare kapell) - Tarraloupalstugorna, men finns det några andra alternativ där man inte riskerar allt för stygga vad. Tidsmässigt gäller det senare hälften av augusti.
Gick en tur i somras som var fin och inte innehöll några vad att tala om;Tarraloupalstugorna till övre njoatosvagge, sen upp i jiegnavagge till luottolahkto, ner i noajdosvagge eller vad det heter och upp i lullivagge, sen över gådotjockobron, förbi stuor jiertta och pårek ner till kvikkjokk.
 
Min syn på vad stämmer bra med eran. Helst inte över stövlarna och absolut inte över knäna. Men även jag går gärna i Sarek och håller mig då högt uppe i vattensystemen, där jokkarna inte hunnit bli så stora. Jag går helst tidigt på året, direkt efter midsommar, och då finns det ju en del snöbryggor över jokkarna och även snöfält över blockmarkerna. Å andra sidan är det mycket smältvatten. Det är viktigt att ha reservtid så att man kan vänta, gå runt eller vända om så behövs.

En variant på tidigare lämnade förslag är att utgå från Kvikkjokk och gå direkt upp på Prinskullen, vada Låptåvákkjávrre 300 meter nedströms utloppet och på så sätt nå Njoatsosvágge. Där vadar jag den nedersta sjön vid utloppet. Fortsättningen går runt Tsähkkok via Jiegnavágge eller enklare, runt Tjågnåristjåkkå ner i Sarvesvágge. Via Niejdariehpvágge till Álgavágge. Guopherjokken vadar man 300 meter uppströms sammanflödet med Ahkajåhkkå. Där är den bred och jag tror knappt där kan bli för mycket vatten. Sen är det bara att gå Ruothesvágge ut ur parken och hoppas att Smailajokken sköter sig.

Hälsn Pelle
 
MIkastugan norrut och ut via Kisuris. Enda vadet där är väl Smailajåkka, och där den vadas är den snäll (eller var det ialafall den gången jag passerade där)
Av de två gånger jag har vadat den så har ena varit relativt enkel kängvadning (stav behövdes dock för att se hur djupt det var, omjöligt att se botten vid större djup än 5 cm), den andra gången var vi flera grupper som sökte vad uppåt och neråt innan vi till slut gick över där det var strid ström och strax över knäna som djupast - det var svårt att få ner foten i någon annan riktning än nedströms.

En nästan helt vadfri tur kan ju annars vara en fram-och-tillbaka Surova-Bierikjavvre-Suorva, tar man Sliekok-vägen ena hållet och Nienndo-vägen åt andra hållet så får man lite vägvalsvariation också.
 
Hur är det med vaden över Tjuoldajåhkå vid utloppet av Laptakvakkjavrre och Njoatsosjåhka vid utloppet av Lulep Njoatsosvagge, kan de inte ställa till besvär? Om de är möjliga tänker jag mig följande rutt: Akkastugorna - Kisurisstugorna - Ruohtesvagge ( här är smaijlajohkå kanske ett hinder) - Alggavagge - Niejdariehpvagge - Sarvesvagge - runt Tjgnåristjåhkkå - Njoatsosvagge -Låptåvagge - Tjuoldagårsså - Ruonasgårsså - Vallevagge- Prinskullen - Kvikkjokk. Om de ovannämnda vattendragen är omöjliga kan ett alternativ vara att istället mellan Sarvesvagge och Vallevagge gå Jiegnavagge - längs Luohttojåhkå - Njoatsosvagge - längs Vassjajåhka - längs Buojdes.
 
Det är klokt att även planera för alternativ B och C, precis som du gör här ovan. Och ha tid så det räcker. Som vanligt gäller ju att alla vattendrag kan bli svåra/omöjliga när det regnar ihållande eller vid stark värme som smälter snö och is.

Vadet 300 meter nedströms utloppet ur Låptåvákkjávrre är lätt att hitta där jokken är som bredast. Om du kommer från norr letar du på ett litet (eller flera) stenröse som markerar bästa platsen. Här finns ett antal (utlagda?) stenar (under vattnet) som bildar en liten forströskel. På dessa går man någorlunda enkelt tvärs över till en långsmal ö. Fortsätt ön nedströms och vada resten. Där syns också ett eller flera rösen på landsidan.

Vadet vid utloppet av Lulep Njoatsosjávrre har jag inte haft några bekymmer med. Man går enklast på sjöbotten innan strömmen tar vid. Ungefär stöveldjupt. Vid hård vind från nordväst kan möjligen vågorna vara ett problem. Men jokken går också att vada någon km längre ner, nedanför en sträcka med forsar och fall.

Ett bra reträttalternativ är att gå ur Sarvesvágge eller Njoatsosvágge västerut, passera Tarraluoppalstugorna, de båda Buojdes-sjöarna och vidare mot Vallevagge och Kvikkjokk (Linnés väg). Buojdesjåhkå är normalt inget problem, kan vadas vid utloppet eller längre ner.

Du nämner även Luohttojåhkå, utan att jag riktigt förstår sammanhanget. Denna jokk måste vadas av dem som går upp eller ned genom Njotsosvágge. Detta är emellertid ett stort vattendrag, och jag själv skulle inte våga mig på ett vad här utom möjligen vid lågvatten. Och då nere i videt på svämkäglan där jokken delar upp sig lite. Förr fanns det en bro längre upp, säkert inte utan anledning.....

Lycka till önskar Pelle
 
Nu har jag läst din text igen och förstår bättre. Du har tydligen inte haft några planer på att gå över Luohttojåhkå, vilket lugnar mig!
 
Nu när resan närmar sig funderar jag på ett annat alternativ: att komma till Vallevagge via Låptavagge. Går det att gå norr om Låptavakkjavrre? Jag tänker att man kan komma dit efter att från Njoatosvagge ha rundat Vassjabakte.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Sondergaard Mysig liten promenad i Sarek utan för säsong Fjällvandring 5
moa_k40 Vandra Sarek utan stora vad? Fjällvandring 7
Efterlysaren Efterlysning - Stina i Sarek? Fjällvandring 0
Anders53 Färdväg mellan Kvikkjokk och Saltoloukta? Fjällvandring 4
Materialaren Någon som testat södra sidans "höga vägen" i Rapadalen? (Eller bara vill uttala sig oavsett.) Fjällvandring 35
Pallaskatten Sarekpremiär: Salto-Bastavágge-Ruohtesvágge-Ritsem Fjällvandring 8
Materialaren Kalla fötter vid snabbvandring i Sarek: hur avhjälpa? Fjällvandring 31
Doddo Oklar Sarektur i Augusti Fjällvandring 3
Promenerik Sarek+Padjelanta turförslag Fjällvandring 3
labbman Topptur i Sarek Fjällvandring 8
stigletaren Sarek Basstavagge - Skierffe Fjällvandring 4
Kogoyo Staloluokta till Sarek, Rapadalen Fjällvandring 10
DanielK Blött i Jämtlands-, Sarek-, Lapplandsfjällen v.28? Fjällvandring 3
tholedo Sarek Juli 2020 - Vatten & Snö problem? Fjällvandring 3
Lunkan90 Premiärtur in i Sarek Fjällvandring 7
labbman Sarek i andra halvan av juni Fjällvandring 17
Totteman Svårt i spenaten i Sarek? Fjällvandring 20
Saelie Padjelantaleden och Sarek i sommar Fjällvandring 9
BushWalker In i Sarek fran Ritsem Fjällvandring 11
Jocke434 Tips på turer runt rapadalen i Sarek Fjällvandring 3
sellanboy Tips på rundvandring i Sarek Fjällvandring 1
Promenerik Synpunkter på Sarek-vandring Fjällvandring 16
Hemskis Följa Sareks gräns från Aktse och norröver Fjällvandring 2
Tompaa Re: Vanadring sarek, suorva-->rapadalen--->Skierfe--->svine/sitojaure-->salto/kebnats Fjällvandring 3
Wolfred Vadning i Sarek Fjällvandring 5
kim92 Repellera Spijkka Sarek Fjällvandring 7
TNFlimejuice Sarek - Tips på rutt? Fjällvandring 1
freddoc Råd kring tur i Sarek Fjällvandring 18
CleoT Tips önskas om Sarek Fjällvandring 8
Sigi Myggläget i Sarek/Padjelanta just nu Fjällvandring 7
solohiker Önskas tips för långvandring, Keb - SF - Padjelanta - Sarek Fjällvandring 5
JTTTOTW Sareks bästa leder, fungerar min karta? Fjällvandring 36
moa_k40 Iphones sos-larm i Sarek? Fjällvandring 11
Sheepdog889 Premiär i sarek Fjällvandring 7
Bùhu Alkavare Kapell Sarek Fjällvandring 2
Christoffer_123 Vadning Sarek i början av juli Fjällvandring 5
avslutat_medlemskap Tidsåtgång för vandring i Sarek? Fjällvandring 7
Robhul Långtur 3 veckor Sarek-Abisko Fjällvandring 9
eyck Edvin "Sarek" Nilsson ur tiden Fjällvandring 8
Pohman Sarek i 7d med 15åring Fjällvandring 7
lavv Film: Hike and Fly Sarek and Kebnekaise Fjällvandring 42
Stanca Snöläge Sarek Fjällvandring 3
nicko_ Sarek: myggsituationen? Fjällvandring 7
Hemiume Vad får vi inte missa? Sarek, Padjelanta, stora sjöfallet, abisko? Fjällvandring 6
Hemiume Sarek - Norge - Abisko? Fjällvandring 14
DanielK Sarek/Suorva, tälta i hård vind? Fjällvandring 12
andy69 Västra Sarek Fjällvandring 1
nicko_ Suorva som entré till Sarek: GPS-spår samt tältplatstips efterfrågas Fjällvandring 8
Pallando Sarek (andra halvan av september) Fjällvandring 33
christer_gustavii.se Vattenföringen i Sarek Fjällvandring 13

Liknande trådar

Logga in

Tips!