Saivo vs Staika, vilket är det perfekta ”paddeltältet

Jag har tänkt att ev. införskaffa ett tält som kompletterar mitt Nammatj 3gt. Tältet kommer främst att användas vid paddelturer på ostkusten. Eftersom jag är mycket nöjd med mitt Hilleberg kommer jag nog att stanna i den familjen :).

Hur som helst… det jag skulle vilja ha hjälp med är för- och nackdelar för respektive tältmodell. Ni som har Saivo, hur upplever ni att det är att tälta på klippor?

Saknar ni att det inte är helt självstagande?

Hur upplever ni absiderna i tälten? Är absiderna i Staika tillräckligt stora för att laga mat i? Själv är jag ju bortskämd med en fet GT-absid.

Sover man lugnt i Saivo även om vinden vrider eller måste jag på samma sätt som med ett tunneltält gå ut och vrida på det. Hmm… många frågor blir det :)

// Pär J
 
Jag har inte själv ett Staika, men jag har paddlat med folk som har. Dom verkar mycket nöjda. Det jag framförallt skulle vilja ha i ett paddeltält är att det går att slå upp precis varsomhelst, vilket Staikat klarar av utan problem.
Angående absidernas storlek så skulle jag tro att det går att laga mat i dem. Fast, det är som du säger, små absider... åandra sidan finns det två så det går att strukta upp det lite om man vill med en utrustningsabsid och en matlagningsabsid.
Själv är jag lite tveksam till att laga mat inne i tältet oavsett hur stor absiden är...
Vill du tala med nån om vad han tycker om sitt Staika så kan du ju kontakta Lasse Petterson som paddlade HBB i sommras. Han har verkligen hunnit testa Staikat för det ändamål som du beskriver och kan säkert få goda tips. Du når honom genom hans websajt: http://www.kajaktur.se gå in på kontakt.

[Ändrat av samme83 2005-10-04 kl 23:53]
 
Vi har ett Tarra, inte helt likt Saivo men samma grundkonstruktion. Har använt Staika tidigare och har kompisar som kör med det.
Våra erfarenheter är att absiderna i Staika är för små och svåranvända. Man måste tömma dem för att kunna laga mat och det får inte vara för blåsigt för då buktar tältduken in så mkt att all plats försvinner. Tarras absider är avsevärt större och mer lättanvända. Tarra är också stadigare i vind, det står stabilare och är tystare (mindre fladder). I Staika blir det lätt en båge som får ta den mesta belastningen från vind och därmed deformeras mer. Vårt Tarra har alltid ståt stadigare jämfört med polarnas Staika, trots vindriktning. Skulle dock gissa att vindtåligheten är ganska lika. Båda tälten är mkt beroende av att fästas bra i backen, det är viktigare än för tunneltält eftersom de inte flexar undan lika mkt. Ventilationen verkar fungera lika bra (dåligt) i båda tälten.
Det går att sätta upp Tarra/Saivo på en stenhäll också, man får bara spänna ut absiderna genom att leta rätt på lagom stora stenar att fästa dem i. Om man inte lyckas hitta stenar blir absiderna ungefär lika stora som de i Staika :)
Saivo är ett rätt mkt större tält än Staika som egentligen är mer likt Tarra i storlek.
 
Tack för synpunkterna! Är det någon som har ett Saivo som har lust att kommentera?

Hälsningar
Pär


Hejsan, jag kör med ett Saivo (Modell 2005 tror jag det är), använde det förra året på en Skärgardstur i Misterhult på klipporna. Funkande fantastiskt bra, det är ju bara att fixa 4-5 stenar och dra runt snöret, alternativt använda sig av nån spricka i berget (ta med 3-4 små kilar som används vid klättring).

Här är några bilder på hur pass bra det stog på klipporna. Det var lite knot-aktiga flygor på tältet en morgon, och en milliard eller två insekter under tältet, men inga inne i tältet, vilket var trevligt.

saivo1.jpg

saivo2.jpg

saivo3.jpg

saivo4.jpg

saivo5.jpg

saivo6.jpg

saivo7.jpg


Ha det bra,
Jonas
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.