Rondane

Hejsan.

Har planer på att åka på en långhelg till Rondande i v.38

Har hittills gått i tankarna att åka till Rondvassbu och vara där två nätter vilket skulle inkludera en topptur om det går. Någon som varit där i den perioden som kan skvallra om det är möjligt eller finns det någon tur som är lämpligare ?

Läste om att man kan hyra cykel att cykla med från parkeringen till själva Rondvassbu men finner inte hur det fungerar. Vore ju skönt att slippa gå den transportsträckan. Har någon info om det ?

Andra tips om Rondane under den perioden som ni tycker är bättre ?

Mvh Johannes
 
Har gått tur där. Körde bil upp till Spranget. Detta är den högtliggande utfartsparkeringen där det också går en grusväg (stängd med bom) ut till Rondvassbu. Också här man kan hyra cykel.

Vi gick de 6 km ut till Rondvassbu, men bodde i tält på fjället. Var inte helt framme vid Rondvassbu, men kunde se det på håll. Gick sen topptur till Rondeslottet som är en topp över 2000 m. Gick ned och vilade lite i tältet, och gick sedan tillbaka till parkeringen.

Rondvassbu är Betjent hytta 22.06.18-07.10.18 och jag antar att man i samma period kan hyra cyklar. Hyttan är Selvbetjent DNT nøkkel 08.10.18-31.12.18 och jag antar då att det inte går att hyra cyklar.

Så här skriver dom på webbsidan:
Ta bil, tog eller ekspressbuss til Otta. I privatbil tar du like sør for Otta av fra E6 til Mysuseter. Framme på Mysuseter kjører du gjennom bommen til Tjønnbakken og videre inn til Spranget. (kr. 15,-) Herfra er det 6 km å gå inn til Rondvassbu (ca. 1,5 t). Det er også fint å sykle inn til hytta da turen går på en fin grusvei. Rondvassbu har sykkelutleie på Spranget, for å få koden til låsene ringer man til Rondvassbu på tlf 612 31 866 når man er på Spranget.

Det er også mulig å leie sykler på Rondvassbu og sykle ut til Spranget. Vi kan ikke garantere at det alltid er sykler tilgjengelig, men det er svært sjelden et problem. Pris per sykkel: kr. 120,-

https://rondvassbu.dnt.no/adkomst/

Har ni tur med vädret i v 38 så kan ni få en fin långhelg. Inte omöjligt med lite snö upp i höjden, men går oftast fint att gå ”på beina” ändå. När vi var där i juli eller augusti hade det kommit lite snö på toppen under natten men det smälte bort fort.
Hyttan: https://rondvassbu.dnt.no
 
Hei!
Vi var en tur i Rondane for et par år siden i slutten av august.

Turen gikk fra Spranget til Rondvassbu med sykkel som Emil nevner. Syklene var skikkelig dårlige og vi endte opp med å trille mesteparten av veien inn og gå hele veien tilbake!

Slo opp telt utenfor Rondvassbu, men det er mange gratis teltplasser nært hytta også. Dagen etter gikk vi over Rondeslottet og ned til Bjørnhollia. En tur på runt 17 kilometer og ganske hardt med mye bagasje på ryggen.

Likevel tror jeg dette er en fin tur nå på høsten, spesielt nå når det ligger mer snø slik at du slipper mye gåing i steinur. Rondane er veldig mye stein og ur, men i Langglupdalen ned mot Bjørnhollia blir det frodigere og utrolig vakkert.

Både Rondeslottet og Vinjeronden er "lette" 2000-metere som er verdt et besøk, og turen til Bjørnhollia anbefales.

Ellers er det flere fine topper i Rondane som kan besøkes, og hvis dere bare ønsker å utforske området litt, kan du finne mange forskjellige vandringer på www.ut.no (se for eksempel 12 ulike turforslag fra Rondvassbu: https://www.ut.no/kart/?lat=61.8786179412807&lng=9.80152130126953&zoom=15&ao=2.17632).

Du kan også lese om turen vår her: https://www.turfamilien.com/fra-rondvassbu-til-bjornhollia-over-rondeslottet/

God tur til fantastiske Rondane! :)
 
Jag och en kompis var i Rondane i helgen!

I Fredags gick vi Dørålseter-Rondvassbu via Rondhalsen:
Den sträckan är relativt lättvandrad men det är en ganska ordentlig stigning upp på Rondhalsen om man går söderut mot Rondvassbu som vi gjorde, sen lätt utför tills man kommer ner mot sjön Rondvatnet.
Passar på att tipsa om att det finns fina tältplatser runt sjön "1230" strax efter man vikt av ner mot Rondvassdalen.

Lördag/igår gick vi Rondvassbu-Rondslottet-Dørålseter:
Här börjar stigningen direkt från Rondvassbu och planar ut sig strax före man kommer till Rondholbekken som går längs leden - detta är sista chansen till rinnande vatten så passa på att fylla på.
När vi började närma oss foten så blev det isigt och snöigt på stenarna, det var en del folk som gick den här dagen och några verkade nöja sig med att gå upp på Vinjeronden.
Kammen över till Rondslottet vad brant, snöig och isig, här fick man hjälpa till lite med händerna både på vägen ner från Vinjeronden och sen upp mot Rondslottet.

Väl uppe så avnjöt vi en fantastisk utsikt innan vi tyckte att det blev för kallt och bestämde oss för att gå ner.
Vi gick ner på andra sidan toppen mot Langglupdalen och där var det brant utför med mycket snö och is bland stenarna, här gjorde jag några vurpor men hade tur och landade mjukt i snön. Väl nere i Langglupdalen skulle vi egentligen gått till Bjørnhollia och sedan över Høgronden tillbaka till Dørålseter på söndagen men både jag och kompisen kände oss mätt på 2000m-toppar så vi gick tillbaka till bilen vid Dørålseter istället.


När vi gick så blåste det nästan konstant och det blir väldigt utmattande efter ett tag, tänk på att ha med er tillräckligt med kläder. Mössa, handskar och kanske något varmare plagg att klä på er om ni tar en topptur och vill njuta av utsikten, det blir snabbt kallt när man står still :)

God tur!
 

Liknande trådar


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.