Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter

Hej Allihopa!

Precis som titeln säger önskar jag råd och tips gällande övernattning i vindskydd på vintern i mellersta Sverige. Jag är fullständigt ofriluftig men fast beslutad att uppfylla min tjejs födelsedagsönskan om att vi ska övernatta i ett vindskydd i december. I stort sett så kan jag tända och hålla liv i en brasa men inte mycket mer än så och min tjej är likadan.

Ytterligare en svårighet är att jag har det otroligt ekonomiskt knapert och därmed är beroende av gratis eller billig utlåning av prylar.

Hittills känner jag till vindskyddskartan - men har svårt att analysera vilka vindskydd som lämpar sig för övernattning vintertid sett till byggets konstruktion och placering av eldplats osv.

Känner också till fritidsbanken för gratis uthyrning av exempelvis sovsäck och liggunderlag men eftersom de endast har bilder utan vidare beskrivning känner jag mig något osäker på vad som egentligen krävs för en sådan utflykt som jag tänkt mig.

Alla råd och information om lämpliga resurser uppskattas!

ps. jag är medveten att tälta eventuellt vore enklare men tjejen har tydligt önskemål om vindskydd (om det är genomförbart)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Vad kul!
Vindskydd är inte svårare än tält vintertid.
Några tips:
-varm sovsäck (marginal till "komfort-temperaturen")
-varma liggunderlag (ju högre r-värde dess bättre), att sova på två stycken är inte dumt, gärna ett uppblåst och ett skumplast i botten (om det skulle läcka)
-om du har flera vindskydd att välja på så välj ett med öppning i lä. Har du inte rekat innan så brukar vindskydd vid sjöar alltid ha öppningen ut mot sjön.
-SPADE är bra. Om det blåser igenom vindskyddet så tätar du med snö. Om underlaget är ojämnt/vassa stenar där ni skall sova så skottar ni upp en liten snöbädd så det blir jämnt.
-elden är mysig men kan brinna ut när ni skall sova
-varm mat och dryck i magen när det är sovdags gör skillnad för att inte frysa.
-bra att planera nattliga kissningen i förväg för att minimera tiden utanför sovsäcken.

Andra kloka får gärna fylla på eller nyansera (exempelvis om elden)
 
Det låter som en trevlig idé, man ska se till att man har det bekvämt.
Om man äter ordentligt innan kan man ju ha enklare kvälls mat (något att grilla, snacks). Annars bra att ha färdig mat som bara behöver värmas, kokas, om man vill laga till på elden.

Beroende på väder och temperatur så kan man ju ha olika förstärkningsplagg/åtgärder.
Det beror ju också på om ni ska vandra en bit med alla grejor, då behövs en ryggsäck, eller om ni kan ta bil nästan ända fram.

Som nämnts t ex dubbla liggunderlag, men även en lätt filt att ha över sovsäcken gör skillnad om sovsäcken inte är så bra. Kudde är bekvämt, och mössa gör att man klarar sig med huvudet utanför säcken. Långkalsonger, långärmad tröja och yllesockar på sig om man är frusen. Jag är inte frusen av mig men fötterna kan vara lite svårt att hålla varma i minusgrader så varma rejäla skor och dunjacka även innan man lägger sig är bra bara man inte är så varm att man blir svettig/fuktig, då är ombyte till sovkläder bra (och så har man sina kläder som man ska ha ingen nästa morgon inne i sovsäcken under natten så att de är varma och torra när man vaknar (så lite extra plats i säcken så den inte sitter för tight, är den trång blir den dessutom kanske kallare än om den kan vara "fluffig"). Jacka kan ju också förstärka runt fötterna eller på kroppen om man sätter sig upp i sovsäcken på morgonen.
Man kan ha en pet-flaska att fylla med varmvatten (och sedan stoppa i en yllesocka) att värma sig med i sovsäcken under natten.

Ta med en lampa (stormlykta, tältlykta eller ett "gravljus") så kan ni ha lite ljus brinnande på ett säkert avstånd hela natten. Liten pannlampa är praktiskt när det är mörkt redan klockan 16.
Termos fylld med varmvatten till en första mugg kaffe eller så att dricka innan man kliver upp ur sovsäcken är sällan fel. Vattenflaska om man är törstig under natten.

Rekognosera innan, det finns ju till ock med enstaka ställen där det både finns vindskydd och öppen stuga för övernattning nära varandra. I december är det kanske inte så ofta upptaget av andra, men om det inte finns ved, såg, yxa är det ju bra att veta vad man behöver ordna med själv. Det går ju åt lite ved även om det bara är för en natt. Finns grillgaller ock något att sitta bekvämt på, eller vill man ha med en stol/sittunderlag om man ska vara där en hel kväll. Finns det tak att sitta under vid eldstaden, behövs regnplagg eller en tarp?
 
Ett alternativ till sovsäck är vanliga täcken. Använd flera täcken på varandra, exempelvis tre. Filtar går också att stoppa in.

Isolerande liggunderlag är nödvändigt som Gulddoktorn skrev. Gärna tjocka så ni sover mjukt. Där är behoven olika. Om ni kan köra bil till platsen kan ni ta era vanliga madrasser hemifrån. På det här sättet går det att sova bekvämt ute utan extra utrustning som kostar pengar.

Nu är ämnet vindskydd. Steget är inte långt till att sova under bar himmel. Är det stjärnklart och hyfsat vindstilla kan det vara ett alternativ. Vill man se stjärnorna är det bra att komma långt från tätorter som ger ljusföroreningar.
 
Du har redan fått massor av bra tips men fyller på lite..

Att reka vindskydd innan är nog en bra ide, särskilt om turansvaret vilar på dig 😉Min uppfattning är att eldstaden oftast är en bit ifrån vindskyddet och kanske inte kommer funka som värmekälla under natten..
Två billiga sovsäckar blir nog en skaplig vinter sovsäck, alt en filt eller ett täcke av nått slag. Bra liggunderlag är nog viktigare. Själv föredrar jag renskinn vintertid men det kanske är för dyrt..

Ett tips är att äta nåt innan ni går och lägger er, typ choklad/godis plus att ha nått tillhands i sovsäcken under natten, (brukar köra med Snickers..)
 
Tag med god mat, det är viktigt, när vi är ute, och sover i vindskydd på vintern, då har vi alltid en god ostbricka, och en Irish Coffee med vispgrädde på sprutflaska, som vi äter strax innan vi går och lägger oss, då sover man gott sedan, har aldrig frusit, fast det har varit ner mot 10-15 minus, har en gammal Caravan 1000 Heavy sovsäck i dun, säkert 30 år gammal, men fungerar alldeles utmärkt. Lycka till med övernattningen i vindskyddet. Jag personligen föredrar vindskydd än tält, blir så instängt i tält, lättare att röra sig i ett vindskydd, häng upp maten i en lina, så att mössen inte kommer åt maten, har gjort misstaget, att man glömt plocka bort, innan man lägger sig, vaknar sen på natten av att det prasslar i påsarna.
 
Det blir gosigare och varmare att sova under samma täcke. En underbar känsla som passar bra med att sova under stjärnorna i en kylig omgivning. Det är en anledning till att välja flera täcken om man inte har sovsäckar som kan kopplas ihop. Minst tre täcken/person i december skulle jag säga.
 
Om detta är första gången som ni skall ge er ut så gör några övernattningar
i vindskydd innan temperaturen sjunker för mycket.
Ni lär känna utrustningen ni har och hur den fungerar.
Det ger en viss insikt om vad ni behöver när det blir ännu kallare.
 
Alltså utan erfarenhet, kunskap och utrustning så skulle nog mitt råd bli att börja med att övernatta under enklare förhållanden. Risken är rätt stor att det inte blir någon angenäm upplevelse annars.

Annars är mitt tips två sovsäckar som går att koppla ihop så man ligger tillsammans. Mysigare och varmare. Men i december så lär man behöva bra sovsäckar. Det är nog slumpen som avgör om fritidsbanken har det.
 
En sak att tänka på är att det kan vara andra som besöker vindskyddet samtidigt. Så det är inte säkert ni blir ensamma där. Beroende på vindskydd så är det ju dock så att vissa vindskydd främst besöks sommartid. Men man bör ha det i bakhuvudet i alla fall när man planerar.

Att hålla liv i elden hela natten är nog bara att glömma om man bara är två, så räkna med en kall morgon (jag föredrar att sova i underställ just av den anledningen, så man inte fryser lika mycket när man ska gå upp och klä på sig). Att förbereda tände och tändved till morgonbrasan redan på kvällen är en bra idé, förvara det inne i vindskyddet så det håller sig torrt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips