• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Primus istället för Trangia

Jag har länge funderat på det här. Har nu haft mitt Trangia i ca 20 år. Till den här sommaren bytte jag ut T-sprits-brännaren till Trangias gasbrännare och det funkade utmärkt. Men nu när jag har sett en massa Youtubers så blev jag sugen på att byta ut det hela mot Primus-systemet. Det jag menar är att man har en liten brännare och en kastrull. Där kan man även förvara gasbehållaren och den kan man också använda som kaffekopp, så man får sitt morgonkaffe. Det här hela verkar ta mindre plats en Trangia-systemet. Vad jag ser det nu så är det mer fördelar med det här. Har ni andra erfarenheter av det?
 
Inte så svårt.
Ungefär som bilens olika växlar.
Att du går från en rätt enkel och numera passerad teknik innebär inte att bränna rödsprit är fel men rätt passé.
Med gas reglerar du värmen och stänger omgående när du vill. Inget slask.

Trangias olika delar med vindskydd är däremot svårslaget. Däremot, byt ut själva brännaren.

Gas är det enklaste men exempelvis bensin är mer ekonomiskt när du gör långkok mitt i vintern på det sega älgköttet du karvat fram från din jaktlycka...😂
 
Jag har kört ett Express Stove Set i fyra år, mycket nöjd.

Jag kör bara frystorkat så det räcker fint med en kastrull, kokar en liter vatten på under 4 minuter.

Kör man med 100 grams gaskanna så får allt plats i kökets påseExpress Stove Set
 
Trangia med gas brännare är ett svårslaget koncept om man vill göra mer än att bara värma vatten. Då jag också lagar mat i tältabsiden när vädret kräver så fungerar Trangia bra med sina flatbottnade grytor.

Många kök från Primus mfl har grytor med värmeväxlare vilket genererar större mängd giftig kolmonoxid och därför inte alls skall användas inomhus eller i ett tält. Detta är säkert inget som nämns på youtube klippen...

Går jag ihop med någon och vi delar kök är Trangia med gas det självklara valet (Trangia 27 när vi är 2 personer och Trangia 25 när vi är 3-4 personer). Går jag själv använder jag en toppmonterade brännare ex MSR PocketRocket och mindre gryta alternativt grytan från Trangia 27. Tältar jag och räknar med att kunna använda köket i tältet är det alltid en flatbottnad gryta utan värmeväxlare jag tar med mig.
 
Senast ändrad:
jag använder traildesigns SideWinder med kojin brännaren. vindskyddet är helt suveränt. Gjorde av med 2 dl sprit senast på fyra dagar med tre uppkok 0.5l vatten. kastrull vindskydd brännare väger tot 152 g gram.
sidewinder.png
 
Senast ändrad:
Trangia fungerar i alla lägen men unvik Tröd i brännaren utan kör med ren Metanol sotar mindre.
 
Senast ändrad:

<% if (false): %> <% endif %>