Nybörjare !

Hej alla Fotointresserade äventyrare.

På senare tid har jag allvarligt börjat fundera på att börja fotografera. Eftersom jag älskar vintern och skidåkning och nu börjar få upp ögonen mer för olika skidäventyr tycker jag att det kan vara en bra idé att börja med detta. Grejen är den att jag i stort sett aldrig hållit i en kamera förut, om man bortser från familjens kompaktkamera.

Som Ni kanske förstår så är jag naturligtvis ute efter tips som kan hjälpa mig att komma igång.

Frågor som jag brottas med är naturligtvis huruvida jag skall välja en kompaktkamera eller en systemkamera.
Digitalt är helt uteslutet och något alldeles för avancerat är väl inte heller att tänka på.

Märke på kameran är nästan ovidkommande eftersom jag inte har någon erfarenhet, men eftersom priset kan vara av betydelse så kan jag tänka mig att en del märken försvinner. Då jag är lite utav en perfektionist vill jag att bilderna skall vara så högkvalitativa som möjligt (med avseende på priset) och då är kanske en systemkamera att föredra ?

För att göra ett långt brev kort: Alla tips är välkommna !

/Björn N
 
Du kan göra såhär:

Hej du ser fram emot en fantastisk kul hobby. Fotografera vill alla och få gör något åt det.
Jag gjoder det...
Jag köpten en dag en kamera Minolta 3xi, en liten AF-kamera med två objektiv och en blixt. Det dög i ungefär ett år och då tröttnade jag på gränserna som kameran gav. Jag solde den till syrran och använde en del avpengarna till en Canon EOS 5. Ca 8000 kronor for kamerahus och en sådär objektiv. Sedan dess har jag inte haft några svårigheter att få önskad bild i önskad läge.

Så mitt tips är att du ska prova på en lite billigare variant och se om du fastnar för det här med fotografi, det är en STOR och rolig bit att lära sig. Gå med i din lokala Fotoklubb och må bra.
Sedan kan du köpa en större kamera.
Nåt'mer?
Cya. Dan Hansen
 
Håller med

Jag håller med ovanstående inlägg. Börja smått och byt upp dig efter ett tag. De flesta kameramärken (Canon, Minolta, Nikon, Pentax) säljer "startpaket" dvs ett kamerahus med ett eller två objektiv. Canon och Nikon är populärast, men låt pris avgöra.

Det du kan tänka på är att du förmodligen vill byta hus efter ett tag men behålla objektiven och då får man fortsätta med samma märke eftersom olika kameramärken är kompatibla (surprise).

För runt 3000 får du ett hus och ett zoomobjektiv runt 28 - 80. För runt 5000 får du kamerahus och två zoomobjektiv, ett runt 28-80 och ett runt 70 - 200. Denna uppsättning är vad de flesta proffs använder (hus + 28 - 70 + 80 - 200). Med denna uppsättning så kan du fotografera allt utom småfåglar (som kräver teleobjektiv från 300 och uppåt).

Att ha en systemkamera med utbytbara objektiv kommer att ge dig mycket bättre bilder, men det kan också kännas ganska struligt i början. Tex att vara rädd för att slå sönder kameran, förvaring, snö på kameran, byta objektiv när det snöar etc. Detta vänjer man sig vid. Faktum är att jag tagit riktigt många bra bilder med en enkel kompaktkamera från Canon som heter AS-1. Den hade jag hängande runt halsen och det var bara att snabbt dra fram den när det var tillfälle. Den är vattentätt så det gjorde inget om det kom kondens eller snö på den. Den är billig (ca 1200 spänn) och är förvånansvärt skarp för att vara kompaktkamera (även med Diafilm). Nu finns det fler alternativ (läs denna diskussion http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=4469)

Se till att du köper rejält med film och spar pengar till framkallning. Att fotografera skidåkning är lurigt och kräver mycket film. Här finns lite tips:

http://www.utsidan.se/ddb/foto/fakta-fotografera/foto/fotografera/aventyr/16.htm

Hälsningar David - Utsidan
[Ändrat av Elmfeldt 2000-11-24 kl 08:21]
 
systemkamerapaket

Hej! Satsa på systemkamera Canon,Nikon,Minolta har utbud från total nybörjare till totalt proffs.
Canon har prisvärda kameror som vänder sig till nybörjare/amatör. Tex. med Canon EOS 300 får du väldigt mycket kamera för pengarna. Minolta har 505si super. Nikon har F60. Dessa anser jag vara bra ingångsmodeller. Ofta går dessa att köpa med tex.28-80 och kanske nått annat objektiv till "rea"-pris. Dock brukar man tröttna på dessa objektiv ganska fort. Har du pengar köp ett mkt trevligare och bättre 28-105 som allroundobjektiv. Tidningen FOTO har haft mycket bra tester av systemkameror. Kolla internet: http://www.cyberphoto.se/
http://www.scandinavianphoto.se/
Är du äventyrligare av dig kan man beställa från Tyskland och bara betala 16% tysk moms mot 25% svensk. Blir uppemot 30% i vissa fall. EU har sina fördelar =) http://www.nycamera.de/schwedish/index.html /Ola
[Ändrat av dexecupen 2000-12-11 kl 16:25]
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...