Nybörjare inomhus - vad tänka på?

Hej på er!
Nästa vecka ska jag börja min grundkurs i klättring. Tanken är att börja inomhus men sedan vill jag absolut ut och klättra i naturen.

Har ni några tips om vad jag bör tänka extra på osv. nu när jag är helt grön?

Vad för kläder är lämpliga att klättra i? Kan man köra vanliga träningskläder i början eller bör man ha något speciellt?

/Micke
 
Du behöver absolut inga special kläder för att klättra. Det som man dock bör tänka på är att du ska kunna röra dig helt obehindrat i dem. Akta dig för allt för vida byxor (du ser inte fötterna) och plufsiga, vida tröjor (fastnar i repbromsen). Dina vanliga träningskläder kommer att ta dig långt.

Kom ihåg att när du sen kommer ut bland klipporna så är det något helt annat än att klättra inomhus. Gå en grunkurs i klippklättring med auktoriserad instruktör.
 
Tack för ditt svar!
Då var det väl ungefär som jag misstänkte.

Vad gäller utomhusklättringen så ska jag absolut ta en "komma igång"-kurs där också.
 
En annan mycket viktig grej att tänka på som nybörjare är att vara försiktig med fingrarna! Det går rätt fort att få en hygglig fingerstyrka, men senor och fingerleder hänger inte riktigt med musklernas snabba utveckling och risken är stor att man skadar sig. Satsa hellre på att klättra med lite större grepp för händerna och små steg för fötterna för att träna upp en fin fotteknik, mycket viktigt för att kunna avlasta armar och fingrar.

Att värma upp ordentligt och stretcha både före och efter klättring är något som folk tenderar att slarva med, men det är värt det. Klättra lungt...
 
Även inne ska du gå en kurs med en instruktör, så att du lär dig säkra på rätt sätt, hålla ett fall från din klätterkompis och få kunskap om vad du ska hålla uppsikt på inne i hallen (typ att inte gå framför andra som säkrar osv). Gör du denna del grundligt kan du sedan gå direkt på en avancerad grunkurs ute och antalgigen tillgodogöra dig ännu mer, eftersom du kommer att känna igen en del moment och "bara" behöver lära dig att anpassa dem till utemiljön.

En sak till om utrustning, har man långt hår bör man ha en hårsnodd, för det är lätt att fastna med håret i bromsen eller firningsredskapet och det gör fasligt ont och brukar sluta med oönskad ny frisyr...

Jättekul att du är intresserad av klättring och välkommen till en rolig sport!
 
Mountainer; sa:
Vad för kläder är lämpliga att klättra i? Kan man köra vanliga träningskläder i början eller bör man ha något speciellt?
/Micke

Glöm inte knäskydd av mjukt gummi. Det blir betydligt bättre friktion än att använda knäna direkt mot stenar eller inomhusplastgrepp.
 
Vandrare; sa:
lillajag; sa:
Glöm inte knäskydd av mjukt gummi. Det blir betydligt bättre friktion än att använda knäna direkt mot stenar eller inomhusplastgrepp.

Ha ha! Ska du lägga golv?

Skratta du bara... gissa vad skönt det är att enkelt traska upp den svåraste kamin med gummiknäskydd och tjärad skumgummiplatta där bak. Jag provade lila skidvallaklister nån gång, men det är inget som slår tjäran.
 
"Skratta du bara... gissa vad skönt det är att enkelt traska upp den svåraste kamin med gummiknäskydd och tjärad skumgummiplatta där bak. Jag provade lila skidvallaklister nån gång, men det är inget som slår tjäran."


Men han ska ju gå en inomhuskurs! Undrar vem som inte kommer att skratta när han dyker upp intjärad i gummiplattor! Nej du, det räcker gott med helt vanliga träningskläder. Tidsnog kommer du att upptäcka vad du trivs att klättra i... Lycka till och ha kul!
 
Tack för alla bra svar! Nu har jag gått 2 delar av 3 i min kurs och tagit Solna Klättercenter's klätterkörkort.
Kan verkligen rekommendera den här kursen för de som är gröna! Otroligt bra och informativ. Bra lärare som också klättrar i världscup'en.
 
Haha.. tjärade skumgummiplatta där bak.. (dubbelvikt av skratt..) ;D Vilken syn... Underbart!

L i t e synd om den stackare som ovetandes klättrar samma kamin efter dig, bara för att upptäcka att hans kläder för all evighet därefter luktar välskött bohuseka...

Hm, om det fenomenet dyker upp på mina kläder efter en klättring så kan du räkna med en klädräkning.

Jag har alltid funderat över hur handbollsklister på händerna skulle funka vid klättring? Den uppenbara nackdelen torde väl vara all skit som oxo fastnar på händerna, men annars borde det väl kunna bli lite spindelmannen effekt eller?
;o)
/Jörgen
 
du kan alltid börja med att läsa

mitt kompendium som finns att ladda ner (gratis i .pdf-format) på http://www.mockasin.net det använer jag när jag håller i inomhuskurser både led och topp, tyvärr tar det inte upp något om utomhusklättring.

//Clas
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.