När duger vattenfilter?

Jag skulle vilja slippa att planera vätskebehovet när jag ger mig ut, bara stoppa ett vattenfilter i fickan och ge mig ut. Men jag är osäker på när det är är olämpligt att dricka egenfiltrerat vatten. Har läst att man ska akta sig för vatten nära jordbruk, städer och industrier, vilket utesluter de flesta vattendrag i södra och mellersta Sverige. Hur ska jag tänka? Är det ok att stoppa ett Lifestraw i närmsta dike?
 
Ja det är väl ok men är vattnet gyttja så sätter man fort igen filter.
Är vattnet väldigt dåligt skall det kloras innan desutom.
Förutom extra säkerhet så slipper du bakterietillväxt i filtret

Så kör med diverse filter men ta så rent vatten som möjligt
 
Filter kan ta bort virus och bakterier, men kemikalier går oftast rakt igenom ett filter. Därav problemet med jordbruksmarker, det är kemikalier från gödsling och besprutning som lakas ut i vattnet. Samma sak med gamla gruvområden där det kan finnas tungmetaller och annat i vattnet.

Aktivt kol och jonbytande filter kan väl ta en del av dessa iofs, men t.ex. klor och liknande tar väl inga kemikalier såvitt jag vet.

Så det handlar väldigt mycket om vad man är rädd för så att säga.
 
Ett tips om du funderar på vattenfilter:

Sawyer Mini: https://sawyer.com/products/sawyer-mini-filter/

Jag köpte två i julas till mig och sambon, fast har inte testat dem i "skarpt läge" ännu, dels då vi inte varit ute så mkt men kanske främst för att filter är känsliga för isbildning (jmf med när vatten fryser i ledningar). Själva filtret är dock litet, lätt och smidigt; du kan använda det som "sugrör", skruva på det på vilken PET-flaska som helst, eller koppla direkt ("in-line") till ett vätskesystem.

Enligt specifikationerna ska det rena vattnet bra, men har framförallt lång livslängd (nästan 400.000 liter) jämfört med andra produkter jag tittade på. Trots det är det ändå relativt billigt, du kan köpa det från en svensk återförsäljare för ca 350-400 kr, eller så kan du köpa det via Ebay för 250-300 kr (det gjorde jag, funkade hur bra som helst).

Vad gäller effektiviteten så kommer det inte frälsa dig från allt. Kemikalier från jordbruk, industrier och hushåll är jag emellertid osäker på om man kan få bort oavsett? Där är det nog bäst att alltid försöka tänka på var du tar vattnet (var kommer vattnet från, ligger ån/pölen uppströms/nedströms alt. högre/lägre än intilliggande bebyggelse, jordbruk, industrier etc.). Vad gäller virus har jag för mig att Sawyer fångar upp vissa, men absolut inte alla. Min uppfattning är emellertid att vi i Sverige är relativt förskonade från farliga virus i vattnet(?), så den risken bedömer jag att jag kan leva med (no pun intended). Bakterier och Protozoa (amöbor mm.) slipper du däremot helt, eller åtminstone till 99.99999% enligt spec.

För att slippa "onödigt" gegg som slammar igen filtret (såsom TROY GARNER påpekar) har jag funderat på någon "för-filtreringslösning", kanske en behållare med filterduk eller motsv. för initial uppsamling av vattnet. Dock har snilleblixten inte infunnit sig ännu, så enkla och smidiga tips mottages tacksamt!

Sammanfattningsvis kommer ett filter inte frälsa dig från allt, men bör åtminstone vara bättre än ingenting. Resterande hoppas jag går in på "lite skit rensar magen"-kontot, samt håller tummarna för att det inte rensar magen helt!
 
Jag har ett Katadyn Hiker men det är för stort för mina behov. Vill använda det när jag springer långpass så ett Sawyer Mini vore perfekt! Tänker att man kan sätta ett Gravityworks Carbon filter efter så kanske det smakar ok också.
 
Kan rekommendera sawer sqeez...den lite större modellen, har haft båda och det går bra mycket snabbare med sqeezen och den kloggar inte igen som minin har tendens att göra.

Har kört med sawer i 2 år utan problem....men glöm detta vid minusgrader då dessa fryser sönder.
 
På egen risk, ja. Inga filter tar bort kemikalier, även sådana med kolfilter funkar dåligt. Virus är det extremt få filter som klarar, men det ska inte vara ett större problem i Sverige. Bakterier och smådjur fångas av filtret.
Du bör säkerligen inte dricka vatten nära städer och åkrar alltför ofta, men har svårt att se att du skulle dö omgående.
 
På egen risk, ja. Inga filter tar bort kemikalier, även sådana med kolfilter funkar dåligt. Virus är det extremt få filter som klarar, men det ska inte vara ett större problem i Sverige. Bakterier och smådjur fångas av filtret.
Du bör säkerligen inte dricka vatten nära städer och åkrar alltför ofta, men har svårt att se att du skulle dö omgående.
Jag citerar mig själv för att förtydliga...JAG skulle ta risken, och kommer göra så under våren med mitt nya Sawyer mini. Vad är alternativet? Släpa med sig allt vatten? Som skrevs ovan, lite skit rensar väl magen, men man bör nog inte utsätta sig för det för ofta.
 
Grumlighet plockas bort mekaniskt succesivt med de olika filterstegen. Bakterier och parasiter plockas ofta bort i det keramiska filtret (=sandfilter i vattenverken).
Organiska föroreningar, typ bekämpningsmedel klipper kolfiltersteget mycket effektivt. Kolfiltersteget kan också ta humus (=det bruna i vatten från skogen) och till viss del dålig smak.
Tungmetaller förekommer i jonform och går rakt igenom.
Virus går rakt igenom men stryker med av uppkokning eller möjligen en korrekt klordos.
 
Visst, ställen att undvika är vattendrag i närhet av jordbruk och industrier.
Södra eller norra sverige spelar inte så stor roll.
Vad man skall hålla utkik efter är ställen med berggrund där det finns åsar, kullar eller berg
med växtlighet. Skall man ta vatten från en bäck eller å så gör man det ganska högt upp innan bebyggelsen
börjar. Ett sådant ställe är en liten ort i södra halland som heter Kvibille. Det finns både bäckar och källor
med regnvatten som har runnit nedför klipporna och filtrerats genom skogsmarken. Det vattnet behöver inte filtreras alls. Rör man sig i närheten av civilisation så finns det alltid någon kran att hitta där man kan hämta lite vatten. Det är alltid ett bättre alternativ än något vattendrag i närheten av någon form av bebyggelse som lantbruk, industri, motorväg etc.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.