Långfärd + surf/rockhopping

Jag tänkte ställa detta forums vanligaste fråga: vilken kajak skall jag köpa? - men med en lite twist.

Jag har paddlat små flatbottnade kajaker på Afrikas östkust i flera år, och älskar surf. Nu vill jag skaffa en kajak som passar för långfärd, men vill fortfarande ha kul i vågorna. Det blir givetvis en kompromiss, men vad skall jag tänka på?

Jag har funderat på att bygga en Isfjord designad av Björn Thomasson - kan det vara nåt?

Jag är 175, väger 75 kg. Paddelvan, men det var länge sedan.

Vänliga hälsningar,

Martin
 
Tja

Om du är inne på att bygga själv kan du alltid titta på min Haj Tech 520 som säljs av Wermlandia kanoter

http://www.wermlandia.net/svenska/index.htm

Den har just en sådan bottenprofil som du efterfrågar. Och den är lättbyggd och kan köpas som byggsats vilket spar en massa tid.

Vill man ha den som turkajak bör man montera ett roder eller någon typ av fena.

En som annars gillar surfkajaker är Johan Wirsen

http://home.swipnet.se/haveriet/

Fråga honom tror han har en kajak på gång.
 
Tack för svar

Tack! Du nämner att Haj Tech har en skrovform som passar mina krav. Vilken skrovform är det? Haj Tech ser ut att ha en ganska platt botten - är den kursstabil?

Vilken längd på kajak passar min längd/vikt (med tanke på användningsområdet)?

Har någon erfarenheter av Isfjord? Jag tycker den är väldigt vacker, och Björn menar att den är perfekt för lite tuffare paddling och lek i vågor.

För sommaren funderar jag på att köpa något begagnat (max 10 000kr) och börja bygga i höst. Var hittar jag bra begagnade kajaker?

Jag ser också att det finns ett specialerbjudande på från Point 65N om man är medlem här. Hur är dessa kajaker?

MVH

Martin
 
Tja 2

Här är en annan bra kajak (fast i glasfiber)
Legend

http://www.orust-kajak.se/produkter/fostertrio.html

Allt som surfar bra är mer eller mindre platt i botten för att inte luft skall sugas ner längst sidorna är det viktigt att man har ett skarpt slag. Detta slag fyller samma funktion som steglisterna på en snabbare motorbåt. Båtar med runda slag surfar inte på riktigt dom går bara lite fortare i "nedförsbacke" (men det kan givetvis vara trevliga båtar det med)

Nackdelen med en platt botten är förståss kursstabiliteten och vindkänsligheten. Det är därför som surfbrädor har fenor. Om man har en v-format skrov kan man också öka vinkeln men man tappar då lite av surfegenskaperna

Haj techen har en nedbyggd "fena" akteröver så att tyngdpunkten på lateralytan (undervattensytan) ligger något akter om paddlaren. Men för att funka hyffsat i vind bör man kompletera med roder eller fällbar fena

Sånt här blir förståss en massa teoretiskt babbel roligast är förståss att testa i praktiken. Så jag skulle defenitivt inte köpt en kajak över sommaren utan istället prov att hyra olika kajaker.

En kajak jag tycker är trevlig är North Shore Buccaner

Pointen "R" är samma kajak som Trapper Baltic och är en helt OK kajak kanske lite omodern och inte anpassad för mer avancerad paddling men folk köper dom och är nöjda

http://www.trapperkanot.se/

Hasse
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.