Bra surf

Hej tänkte bara kolla var det finns bra stora dyningar att leka och surfa i på väst och sydkusten förutom de uppenbara ställena som tylösand och tjurpannan. Finns det föresten någon stans efter sveriges kust som har dyningar värda namnet om det inte blåser rejält. Har liksom fått uppfattningen att det ända vi har i sverige är det som På engelska kallas chop (korta krabba vågor) som är resultatet av vinden på stället medan Dyningar "Swell" (Långa svepande) kommer ifrån vindar ute på havet. Eller fårman söka sig utrikes då typ Danmark eller Norge
 
Beror på.

För att det skall bli riktigt långa dyningar krävs att vindriktningen och styrkan är konstant under längre tid och på en längre sträcka.

Östersjön mellan Kiel och St-Petersburg vilket är ca 100 mil fågelvägen är tillräckligt för ganska stora dyningar men när vågorna bildas under de första timmarna av en kuling eller liknande är det kort och krabb sjö. Om det blåst nordlig kuling vid Åland kan det något dygn seenare vara ganska behagliga dyningsvågor i södra Östersjön och tvärt om.

SMHI har en del sidor om vågbildning.

http://www.smhi.se/sgmain/lopsedel/vagor_start.htm

m fl

SMHI mäter också vågornas ampitud och frekvens vid ett antal mätstationer.

Thure
 
Ett välkänt bra ställe för surf med kajak är utanför Vallerö (utanför Orust) på västkusten.
 
Stora och långa vågor

Jag har upplevt långa och härliga surfvågor vid kajakpaddling eller vindsurfing på några ställen t ex utanför Gräsö på Upplandskusten vid vindriktning nordost, vid sydlig vindriktning vid Torö södra Södertörn och vid Koster vid västliga och sydvästliga vindar.

Kattegatt har ofta reativt korta vågor kanske beroende på för kort våguppbyggningssträcka.

Thure
 
Klitmöller

Apelviken fungerar som sagt bra att surfa i även om det oftast är ganska korta vågor och stundtals ganska trångt bland vind och vågsurfare. Prova viken norr om Apelviken vid Varberg kurhotell. Ett annat ställe på västkusten kan vara halvön norr om Åsa åtminstone om det blåser sydväst.
För att få riktiga dyningar kan det löna sig att åka till Danmark. Bilder från surfturer med GKF finns på.

http://www.gkf.info/paddling/paddling.htm

Inga monstervågor direkt, men det räcker.

/Stefan
 
Längs vår väst- och sydkust finns bland annat Åsa, Varberg, Vik, Melbystrand, Smygehuk, Falsterbo, Borrby mm. Det är alla ställen som är välkända bland våg- och vindsurfare för bra förhållanden med brytande vågor av olika klass.

John
 
Klitmöllersiter

http://www.vinden.dk/Sites/Klitmoeller/Sidste_24_timer.html

http://www.vinden.dk/Sites/Klitmoeller/Sidste_24_timer.html

visar vindriktning och vindstyrka sista dygnet och sista 8 dygnen.

Man kan abonnera på SMS eller email med urval av vindhastighet och vindriktning kul gratistjänst!

Klitmöller ligger strax norr om Limfjorden på Jyllands nordvästkust se kartan på http://www.oslokiteklubb.no/docs/dk2004okk.pdf

Google ger också besked om många möjligheter att hyra feriehus.

Thure
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.