Lampa på vandring

Värmeljus + Stermino

Jag har med mig värmeljus och dessutom en ölburk (från början full med öl). Jag vänder burken upp och ned och gör hål i den så jag får in ljuset och gör även små hål så ljus och värme kommer ut. På burkens botten (nu ovansida) lägger jag en tillböjd Stermino-tablett. Detta ger en hög mysfaktor och ett myggfritt tält. Stermino är ett myggmedel som jag första gången hittade på Schellmacken i Kiruna för 5 år sedan. Jag har även hittat Stermino längre söder ut.
/Lotta
 
Gaslampa

Jag köpte en strumplampa att skruva fast på gasflaskan förra hösten när jag tältade i Skottland. Då var det rejält mörkt om kvällarna och lampan behövdes verkligen. Ljuset går inte att klaga på, det blev som en dag på stranden inne i tältet. Dessutom gav lampan ifrån sig en hel del värme och drev bort värsta ruggigheten inne i tältet. En ytterligare fördel är att tältet utifrån ser så där mysigt ut som det gör på en del fotografers bilder när man ser hur ett ensamt litet tält lyser grönt eller rött mitt ute i vildmarken.

Nackdelarna som jag har kommit på är främst vikten. Lampan är inte precis tuing, men inte heller lätt. jag skulle gissa på bortåt 3-400 g. Till det kommer gasflaska. Visserligen har jag med det till köket ändå, men med ökad konsumtion av gas behövs fler flaskor. Skall jag laga mat med ljuset tänt, vilket väl är en typisk kvällssituation i ett tält, så behövs två flaskor i vilket fall. Jag har ingen riktigt koll på konsumtionen under tiden lampan är tänd, men gissar att den är ganska hög, åtminstone om man brassar på med rejält lysrörsljus. Jag kan reglera ner lågan till att bara vara mysig, och då drar den nog inte så mycket gas, men å andra sidan lyser den inte heller upp speciellt mycket. Slutligen väser lampan en hel del. Det är lite hemtrevligt, men tyvärr lite för högt för att vara helt ok.

På kajakturer åker lampan helt klart med, men frågan är om den får göra det på en veckotur i fjällen. Då är nog vikten för stor för att den skall kunna pressa sig med i packningen. Dessutom föreställer jag mig att den är lite ömtålig med sin strumpa och sitt glashölje kring lågan.

Kalle
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Köp inte maglite

En varning köp inte maglite!
Låg på jägarförband, många köpte privata maglites även jag men det var inte många som höll någon längre tid. Min gick sönder efter en vecka i fält, visst det var hårt väder osv men en vecka är itne särskilt imponerande...
 
Samma erfarenhet

Hej!

Jag har heller inga goda erfarenheter av Maglite. Är nu inne på min tredje, tror jag.

Krångel med "strömbrytare" är det vanligaste problemet. Antagligen glappkontakt någonstans.

Klart överdrivet kvalitetsrykte!

Mvh
Bert
 
Re: maglite

samme83; sa:
...Ett tips är att färga lamplinsen röd på något sätt. Själv har jag monterat in en bit röd plast, detta för att få ett mjukare ljus...
Som en detalj kan jag nämna att färdiga satser med färglinser och linshållare finns att köpa som original MagLite Accessories...

Joel Engström och Bert Bodin framför rätt negativ kritik mot hela världens ficklampa. Jag har sedan åtminstone sju års tid haft min första Mini MagLite. Den fungerar fortfarande, trots att den användts till allt annat än ficklampa. Det är mer än vad jag begär av en ficklampa för typ 150 kr. Har ni något konkurrerande alternativ får ni gärna berätta om det.
 
Re: Re: maglite. En precisering.

joakimr; sa:
Joel Engström och Bert Bodin framför rätt negativ kritik mot hela världens ficklampa. Jag har sedan åtminstone sju års tid haft min första Mini MagLite. Den fungerar fortfarande, trots att den användts till allt annat än ficklampa. Det är mer än vad jag begär av en ficklampa för typ 150 kr. Har ni något konkurrerande alternativ får ni gärna berätta om det.

Min första Maglite är numera helt "död". Den ser inte på något sätt skadad ut och har heller inte råkat ut för någon extrem behandling, hamnat under vatten el. dyl. Lampbyte och färska batterier räcker inte. Tog med den till Naturkompaniets butik här i Luleå, som inte heller kunde förklara...

Min andra fungerar genom att man efter att ha "tänt" den, får slå den rätt hårt i ett bord, varefter den lyser med stark kraft någon kvarts minut och sedan falnar. Sen är det bara att slå till den en gång till, så funkar den. Inte heller den har varit ute för andra äventyr, än just dunkandet i bord. Samma sak har hänt med en nära bekants exemplar av exakt samma modell.

Min tredje, som jag fått i present, har jag haft sedan i julas. Den fungerar!

Nej - jag har inget konkurrerande märke att rekommendera, men skulle väl tro att lysdiodlamporna utvecklas i snabb takt, så att de kan ta upp Maglites, hos mig, fallande rykte.
 
maglite

Farsan var på Claes Olsson förra sommarn, och köpte en förpackning med två skräpficklampor, en större och en mindre modell.
Döm om min förvåning då jag upptäckte vilket starkt sken den lilla (lika liten som den näst minsta magliten) gav! Visserligen är den i plast och i ett hemskt fult gult utförande... den är väl inte vattentät, och man kan heller inte ändra ljuskäglan. Däremot är den säkert lättare än maglite.

Jag har tänkt att köpa maglite tidigare, men nöjer mig faktiskt med att låna farsans "skräplampa" i sommar.
Kan faktiskt inte se någon skillnad i ljusstyrkan mot de maglite jag använt.
Priset? 29:90 eller nåt sånt!
Blir spännade att se hur länge den håller i fukt och kyla...
 
Alternativ!

Underwater kinetics, Streamlight och Smith and Wesson tillverkar alla högkvalitativa lampor. Streamlight är vattentät till 60 meter. Jag har dock inte själv bekantat mig närmare med någon av dem men kan kanske vara något för er som inte vill ha Maglite. (Underwater kinetics - http://www.fallkniven.se Streamlight och S o W - http://www.militaryshop.se) Själv använder jag ingendera utan en Petzl Arctic pannlampa som lyser kraftigt och har lång batteritid förutom att vara väldigt praktisk.

MVH
David
 
Re: Varde ljus!

joakimr; sa:
Vill man inte tejpa igen bakstycket för att kunna ha den i munnen finns det olika typer av gummigrejer man kan trä på änden för att ha något bekvämt att tugga på. Dock kvarstår ju bekymret att man har lite svårt att prata... Köp därför istället ett pannband till "Maggen". Finns i olika utföranden från "remmaterial" till stretch med fleecefoder. Kostar typ 100 kr, men kan vara lite svårt att hitta i hela Sverige.

http://www.recon.se har en egen MagLite-pannlampshållare.
http://www.recon.se/Recon/pannbandshallare.htm
Tillfälligt slut då detta skrivs, men en del frilufts-affärer saluför Recons produkter.
 
Ett annat bra fabrikat...

...Är surefire, sök efter dem på nätet. Äckligt dyra men extremt bra och ljusstarka!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips