Lära sig klättring i Asien

Hej!

Jag vet att det finns en uppsjö av trådar om klättring i Asien men jag tänkte fråga lite om hur det ligger till med att lära sig klättra i Asien och inte åka dit som erfaren klättrare.

Jag ska till Chiang Mai i höst och har varit sugen väldigt länge nu på att lära mig klättra. Thailand Climbing ser intressanta ut. För 2500 kr får jag 4 dagars kurs/klättring men jag undrar hur det går efter det. Min budget tål inte så värst mycket mer, kanske en tusenlapp på klättring eftersom jag ska göra annat än klättra men jag vill ju kunna klättra lite självständigt med min kompis som också ska med. Är det realistiskt eller kommer vi fortfarande vara i ständigt behov av guider? Vi vill kunna åka till en nybörjarklippa och träna utan att ständigt behöva betala instruktörer, givetvis måste vi hyra utrustning men det är kanske dit den där extra tusenlappen kan gå :)

Tacksam för svar!
 
En guide behöver inte lära er klättra bara att säkra.

Om ni bara tänkt klättra toprep i områden som är flitigt klättrade så tror jag inte ni behöver mer än en halv dag med en duktig guide för att sedan klättra på egen hand. Vill ni slippa att lägga dyrbar tid på det i Thailand så kan ni säkert komma överens med en instruktör här i Sverige för nån tusenlapp.

Enkelt sett så behöver ni bara veta två saker.

1 Hur man säkrar med top-rep.

2 Hur man gör ett toprepsankare (fäster repet högst upp)

Därefter så kan ni klättra säkert och själva lära er att klättra.

Mitt tips är att gå nån utekurs här i Sverige så vet ni redan på plats vad ni kommer behöva hyra för utrustning och hur man ska använda den.

Lycka till och gör inget som känns tveksamt.

Film tips för nybörjare (ersätter inte guide/kurs!)
Jag klättrar
sport climbing 101
 
Håller inte med helt.
Om jag förstått det rätt av mer erfarna klättrare så är klipporna i Thailand väldigt mjuka och det krävs viss kompetens för att bedöma att bultarna fortfarande är OK. Jag skulle nog själv inte våga mig på nya leder där som nybörjare. Sedan skulle jag rekommendera klätterkurs hemma i Sverige först, det är ett lite annat säkerhetstänk här (underdrift!). Har klättrat en del i Thailand med instruktör och visst var de jätteduktiga och visst lärde jag mig mycket - MEN... när jag kom hem igen och skulle börja klättra på egen hand så kikade jag på "Jag klättrar"-videon, pratade med vana klättrare etc och insåg att det var en hel del detaljer som inte nämnts under klätterkursen i Thailand. T ex så använder man aldrig hjälm där, och det beror inte på att det aldrig rasar sten från just thailändska klippor. Men klättringenär kalas, ni kommer garanterat få kul.

Lycka till, var rädda om er!
 
Puckat utan hjälm

Lär dig klättring av certifierade instruktörer. I Thailand (Ton sai) kallar de sig instruktörer men de är (ofta) inte utbildade och är tämligen opedagogiska. Allt du kan lära dig i Thailand kan du plocka upp på inomhusväggen hemma. Helt ok att köra en "prova på" dock! Men bygg på kunskaperna med kurs hemma.

Apropå förra inlägget... Efter tre månader i Thailand har jag:

1. Nästan blivit prickad av en vattenflaska kastad av en apa 25 meter ovanför mig.
2. Bevittnat en trästock rasa nedför branten ovanför stranden så folk flydde för glatta livet och det dånade över hela viken.
3. Noterat flera olyckliga fall med feta rope-burns, ett fall av dubbla stukade fotleder samt att min sambo blev träffad av sten. Dessutom en omkommen (hände strax innan jag kom ner)

Ändå är det INGEN som bär hjälm där nere, vare sig locals, instruktörer eller västerlänningar! Klättring utan hjälm är väldigt dumt, och det gäller även sportklättring.

John
 
Senast ändrad:
Off -topic (men med den allra bästa välvilja):
Jag har träffat inbitna sportklättrare som förfasas över att man överhuvudtaget kan komma på tanken att göra nåt så farligt som att förlita sig på kilar o kamsäkringar när det ju är sååå mkt tryggare med bultar, samma personer använder aldrig nånsin hjälm... !!

Det är ofta att det kommer farande allt från sten till föremål ur folks fickor och diverse saker som ickeklättrare får för sig att kasta ut för klippar för att det är kul! Hjälm är jäkligt skönt då. Vid ledklättring finns nästan alltid risken att man snor in ett ben i repet vid fall, inverterar o far med skallen rätt in i klippan! Oskönt! En skidguide vi hade på haute route fick ett par veckor på intensiven, en nära döden upplevelse och en kvarstående partiell förlust av känsel i ett ben efter att ha gjort just så! Han spräck skallen öppen efter att ha skippat hjälmen på en, för honom lätt, led i Verdon! En annan bekant har bevittnat en när en kille förtvivlat försökte hålla ihop sin kompis spräckta skalle efter en invertering utan hjälm (hände i australien, vilket i sig inte har med saken att göra, det har hänt många ggr över hela världen), den killen överlevde inte.

Själv fick jag en kamsäkring i skallen när jag knöt skorna för att rensa efter min kompis rätt nyligen. Killen som tappade den visste inte att han tappat den, den hade antagligen hakat ur selen relativt på egen hand. Sånt händer, det är bara att acceptera, jag klandrade inte han som gjorde det heller, även om jag blev rätt... överaskad... Från ett par tiotals meter känns det även genom hjälmen om man får en mellanstor camalot mitt i pallet faktiskt! Utan hjälm hade det åtminståne blivit en vända på sjukhus och slutklättrat den dagen... minst... istället kunde jag knyta klart skorna och klättra vidare.
Så.. det var dagens moralkaka och brandfackla för hjälmens plats i klättringen! ;-)
/Jörgen
 
John - måste bara fråga... Dödsfallet, var det den gamle japanske mannen? Vi såg dem året innan på Railey. Nu i december när vi kom dit fick vi veta att han omkommit bara några dagar innan vi anlände. 70 + och extremt rutinerad klättrare - ändå kan det gå fel...
 
John - måste bara fråga... Dödsfallet, var det den gamle japanske mannen? Vi såg dem året innan på Railey. Nu i december när vi kom dit fick vi veta att han omkommit bara några dagar innan vi anlände. 70 + och extremt rutinerad klättrare - ändå kan det gå fel...


Vet inte säkert, men det låter bekant. Tror att det var nån sorts slarv vid ankaret på Groove Tube.

John
 
Det är nog samma, han hade toppsäkrat med bara en quickdraw enligt de thailändska klätterguiderna. Så onödig olycka.

/F
 
utbudet av klätter instruktörer i Chiang Mai e begränsat och du e mer eller mindre tvungen att nyttja den firma som finns.
möjligheterna till topprepsklättring e nog också mycket begränsat (jag har själv dock endast klättrat där ett par dagar )

men visst kan du börja leda efter din nybörjarkurs -guts and glory. bultarna i norra Thailand har varit ett mindre problem än de i södra. det verkar vara närheten till havet som e problemet - dock skulle jag vilja påstå att det inte är något problem längre runt tonsai. de nya limmade titan-grejerna verkar prestera som önskat

jag skulle nog också föreslå att du tar dig ner till krabi i stället - mer att erbjuda för nybörjaren och troligen lite billigare för fyradagarskurserna. men det gäller att välja firma - killarna som jobbar för tex har jag hört ska vara seriösa, han som hyr in sig hos banyantree känner jag, och han skulle nog vara min första rekomendation (han kan dock vara lite fåordig), men annars -vandra runt och få en känsla för de olika firmorna.
 
tips på guide

Hej! Ser att mitt vintertillhåll är på tapeten...

Jag måste nog hålla med om vad som sägs om guiderna på Railay/ton sai. Det är långt ifrån alla instruktörer som borde få kalla sig instruktörer, men de finns de som faktiskt tar sitt ansvar och har klättrat sedan barnsben. Jag hade jättetur när jag tog min tredagarskurs för 3 år sedan. Porn (jag vet) var en av de få guider som hade klättrat mer än 3 år och var över 22. Han var den enda som hade med sig en hjälm åt oss och var petnoga med att vi verkligen hade allt glasklart för oss innan han lät oss klättra eller säkra. De andra var förmodligen för unga, fladdriga och okunniga för att egentligen kunna kallas för instruktörer.
De senaste åren har jag även klättrat med lite andra instruktörer på kul, och de är jätteduktiga. Den enda jag verkligen avråder er att klättra med är Sarut. Passa er för honom, han låter er hellre bryta alla ben i kroppen än fimpar ciggen och ställer ifrån sig kaffemuggen för att visa hur man hanterar en hink.
Lek på king climbers är annars också gammal och vis. På Wee´s klätterskola är de också pedagogiska och noggranna vad jag har sett.

Jag är själv väldigt ny inom klättring och fortfarande rätt så ängslig över utrustningen, men jag är helt säker på att ni bör ha med er ett eget rep istället för att hyra ett där, eller köp ett där. Klätterskolorna kastar dem i stort sett när de går av. Antal extremfall och åldern på repet bryr de sig inte om. Lägg sedan till att repen används varje dag och hela dagen, oftast på stränder eller i närheten av stränder med allt vad det innebär. Rimmar illa i mina öron i allafall.

Vad gäller bultarna så finns det nyligen uppdaterade guideböcker där det står var bultarna är dåliga och när det är ombultat med titan. Vad många erfarna klättrare inte verkar veta är att det är bultarna som ser dåliga ut som i själva verket är bra. Spana efter det röda limmet och köp en guidebok.

Ha det så kul på resan och se till att ni pallrar er ner till Railay, det är ett ställe ni bara inte får missa!
/martina
 
Jag rekomenderar en kurs i Sverige som anordnas av en klätterklubb nära dig.
Fördelar:
  • Inga språkförbistringar
  • En instruktör som följer svenskt säkerhetstänkande
  • Många som går kurs samtidigt i samma stad gör att man får många klätterkompissar, alltid någon som har lust att klättra
  • Kontakt med en lokal klätterklubb
  • Om du gått kurs i Sverige behöver du inte offra "dyrbar" semester på att göra nybörjargrejor och kan klättra och njuta istället.
  • Du kan ställa frågor långt efter avslutad kurs
 
Thailand / Kina

Hej

Jag har gått kurser / klättrat med guider i Thailand (railey) och i Kina (Yangshou).

När jag var vid Railey senast så betalade jag max 300kr för en heldagsklättring med guide (inkl resa från Krabi till Railey t-o-r). Kommer inte ihåg vad företaget hette.
Första gången jag var där så klättrade jag med Tex Rock, eller vad de nu heter, de har ett litet skjul nere vid ena stranden (den skräpiga 2006-2008, vet inte hur det ser ut nu), där har de iaf en guide som jag uppskattade vid namn "Boh" (osäker på hur det skrivs)... mycket metodisk, noggrann och trevlig. Iaf enligt den thailändska standarden.

Säkerhetstänkandet är inte riktigt lika långtgående som här i sverige, det där med att alltid ha en hand på säkringssidan t.ex....

Förra våren så gick jag en ledklättringskurs (3 dagar) i Yangshou, Kina. Kostade ~700 kr med dåvarande växelkurs. Det var då ett av de billigare ställena (X-climber) och det var väl lite sisådär med säkerheten och pedagogiken... och det mesta annat. Det enda som de får godkänt på är att det var väldigt trevliga och vi hade kul.

Jag menar inte att avskräcka från dessa kurser, men man ska nog vara medveten om riskerna (som inte är försumbara), min kompis höll på att slå i huvet ordentligt vid ett riktigt dåligt säkrat fall när vi tog ledklätterkursen i yangshou (någonstans mellan 5 och 10 cm beroende på vem som berättar från att slå i en vass klippspets i hög hastighet, utan hjäm)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
lyckegard Lära sig fira ifrån Internet Klättring allmänt 21
bananmannen Nybörjare gör bort sig. Klättring allmänt 3
apfaktor Att ha kamera med sig upp på väggen. Klättring allmänt 4
luckyluuk Att "rensa" utan att säkra sig i toppankaret Klättring allmänt 30
plaskdaja Knyta in sig i barnsele Klättring allmänt 3
Rakman Mad Rock Drifter - töjer de ut sig? Klättring allmänt 1
Kolkritan Fiveten - hur mycket töjer de sig? Klättring allmänt 2
Patvest Adidas köper in sig i klättervärlden. Klättring allmänt 3
seon Hur tar man sig till Kalymnos utanför chartersäsongen? Klättring allmänt 5
Mike C Finns karbin som håller sig öppen? Klättring allmänt 4
StefanM- Knyta in sig med twin- & dubbelrep Klättring allmänt 1
thegedd Spindelmannen ger sig inte........ Klättring allmänt 6
Duracellkaninen Stockholmare som vill förbarma sig över australier? Klättring allmänt 1
pecall Hur andremannen inte ska placera sig Klättring allmänt 11
Mårten Motvind Nice - Chamonix, hur tar man sig därimellan? Klättring allmänt 1
Tankspridd Nybörjare klättring Klättring allmänt 2
Ri_Ga Multipitch Bultade Västragötaland? Klättring allmänt 3
Robin Lindblom Klättring västragötaland /bohuslän Klättring allmänt 2
Vildmarkare Bestiga Sarektjåkka’s 5 toppar med start vid Svarta Spetsen Klättring allmänt 3
Erik93 Guidebok klättring Sicilien (Di roccia di sole, 2015) Klättring allmänt 0
KrilleMedC Milstenar inom klättring Klättring allmänt 9
Erik93 Klättring Italien Juli (Varmt!!!) Klättring allmänt 5
GranenGran Tips present klättring Klättring allmänt 2
Noisek79 Klättring för sökning Gränna - hittelön Klättring allmänt 0
dmchris Klättring nära Hemavan? Klättring allmänt 0
Arytmica SRT-klättring (sele) Klättring allmänt 2
Fleixx Klättring i södra Skåne? Klättring allmänt 5
Jiggen Klättring Alperna Klättring allmänt 6
ante353 Styrketräning inför klättring Klättring allmänt 6
vandrafjäll Vilka rep? för klättring klippa med topprep Klättring allmänt 1
olivere Klättring vid bulk Klättring allmänt 2
Hagge17 Från vandring till klättring Klättring allmänt 3
olivere Klättring åldersgräns Klättring allmänt 6
Arytmica Petzl Vertex för klättring? Klättring allmänt 4
busnicke Tips på klättring Klättring allmänt 2
JallaJallas Klättring i Sälen? Klättring allmänt 0
Taliaferro Klättring i Europa på sommaren Klättring allmänt 6
michaelj Klättring i Kroatien Klättring allmänt 4
Pando Klättring på Valöarna, Stockholm Klättring allmänt 4
busnicke Klättring costa blanca. Klättring allmänt 6
Louisoh69 Börja med klättring? Klättring allmänt 12
Caroline Henriksson Skor och förberedelse för via ferrata-klättring Klättring allmänt 7
CarMaPal Testa klättring utomhus Klättring allmänt 8
henkaj klättring Schweiz. Klättring allmänt 5
Corax Dyr klättring: 146 meter på 8 minuter = tre års fängelse Klättring allmänt 3
Polarnatt Reumatism, fingerleder och klättring Klättring allmänt 1
Linneagk Klättring på Gran Canaria Klättring allmänt 1
dmchris 3 månaders klättring - var? Klättring allmänt 4
Surbjörn Term för klättring på byggnader Klättring allmänt 7
simonrudberg Tips på klättring Spanien Klättring allmänt 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.