Lägerplats i Stockholms närhet sökes!

Försöker hitta ett bra ställe att slå läger på för en natt eller två i Stockholms närhet(max 100 km). Tänker ta med familjen, tälta och njuta av naturen. Gärna ostört läge i trevlig natur med närhet till vatten. Kanske skärgården. Skadar inte om det finns några klippor som barn kan klättra på eller om det finns något annat spännande att uppleva eller titta på. Max 10 km vandring. Tacksam för tips! Vill du inte avslöja ditt smultronställe för alla på forumet så får du gärna skicka ett privat meddelande..;)
 
Många platser

finns det.

Björnö sydöstra delen av Ingarö tycker jag är fint se bild nedan från sundet mot Eknäs.

Tyresta nationalpark där man kan tälta vid de rastplatser där det finns ved och vindskydd. Rastplatsen vid Årsjön är t ex mycket fin.

Thure
 

Bilagor

  • IMG_3147.jpg
    IMG_3147.jpg
    201.8 KB · Visningar: 2,226
Tar och skakar liv i denna tråd i stället för att starta en ny på samma/liknande tema. Efterlyser platser för några inledande "komfort"-övernattningar i syfte att vänja barnen (knappa 6 resp. 4 år) vid tältliv. Vi har sovit en natt på tältplatsen i Ängsjö Friluftsområde vilket är en väldigt trevlig upplevelse. En mindre tältplats där det finns en diskho med rinnande vatten. I närheten finns det dessutom ett par WC med vatten/handfat. Området har även en stor mängd trevliga saker för barn.

Just tillgång till vatten och toalett är precis det jag vill ha utöver bara en plats att slå upp tältet. Jag har en känsla av att det inte är helt lätt att hitta sådan platser som inte är rena campingplatser? Eftersom jag just nu satser mer på komfort än mobilitet (d.v.s. har inte UL-utrustning, snarare tvärtom) så vill jag helst inte behöva fotvandra någon längre sträcka.

Jag håller mig helst norr om Stockholm, men kan tänka mig att bila uppåt Uppsala/Norrtälje-området.

Alltså, lättillgängliga platser, dock inte campingplatser ,med vatten + toa norr om Sthlm?
 
Har inget förslag

på rak arm. Motionsanläggning mindre badplats kanske skulle kunna funka.

Alternativt betala för att få utnyttja utedass och få tälta nära kolloanläggning eller båtklubb.

Gå in på skärgårdsstiftelsens hemsida och leta finns rätt många områden med sopmaja etc men vatten finns nog sällan och de flesta förutsätter egen båt eller taxibåt. Naturreservatet längst ut på Östra Lagnö som hänger ihop med Ljusterö är nåt som kanske kan passa?
http://www.skargardsstiftelsen.se/?id=4095&cid=&Tab_ID=3492

Thure
 
Tack för era svar!

Patrik, vet du på rak arm hur tältmöjligheten är på Vretaudd? Läste "Eftersom det än idag bedrivs botaniska studier här får man inte gå utanför de markerade stigarna. Men längst ut på udden (utanför reservatet) går det bra att röra sig fritt, grilla korv i den iordnigsställda eldplatsen eller solbada på hällarna. Glöm inte att du måste hålla dig till stigen."
 
Grindas och Finnhamns tältplatser är också befriade från husvagnar och hustält, eftersom man måste ta Waxholmsbåt dit. Vatten, toa, butik och krog finns på gångavstånd.

Annars brukar man som Thure säger kunna hitta bra tältplatser vid mindre badplatser och i närheten av friluftsgårdar. Vid cykelturer har jag också tältat i närheten av kyrkogårdar, där finns ofta en vattenkran.
 
Vid tältning

på Gällnö, Grinda, Östra Lagnö m fl skulle du kunna dra det mesta av packningen i ett barnvagnsunderede eller liknande från Waxholmsbåt eller bil.

Thure
 
på Gällnö, Grinda, Östra Lagnö m fl skulle du kunna dra det mesta av packningen i ett barnvagnsunderede eller liknande från Waxholmsbåt eller bil.

Thure

På Gällnö får du sannolikt problem med barnvagnen sista kilometern längs stigen. Men man kan ju gå en extra vända.

Tältplatsen på Grinda kan jag inte rekommendera om du vill ha en naturupplevelse. Intrycket är mer campingplats eller stadspark.
 
Tack för era svar!

Patrik, vet du på rak arm hur tältmöjligheten är på Vretaudd? Läste "Eftersom det än idag bedrivs botaniska studier här får man inte gå utanför de markerade stigarna. Men längst ut på udden (utanför reservatet) går det bra att röra sig fritt, grilla korv i den iordnigsställda eldplatsen eller solbada på hällarna. Glöm inte att du måste hålla dig till stigen."

Eftersom grillplatsen ligger utanför naturreservatet är det inga problem att tälta där. Jag har dessutom för mig att det finns ett par gräsplättar alldeles intill som är som gjorda för att slå upp ett tält på. De gånger jag varit där har kommunen dessutom sett till att det fanns ved i vedförrådet. På en här kartan kan du se var grillplatsen ligger i förhållande till naturreservatet:

http://www.lansstyrelsen.se/uppsala...ervat/kartor-naturreservat/Vreta udd_Stor.jpg

Jag är rätt övertygad om att det finns en parkering vid den norra av de två informationsskyltarna som finns på kartan. Dessutom finns det en parkering vid badplatsen som ligger en kilometer väst om udden. Ytterligare en kilometer västerut ligger Hammarskogs herrgård (http://www.hammarskog.com) som bland annat har café och roddbåtsuthyrning.

http://uppsala.com/organisationer/hammarskogs-friluftsomrade
http://www.hammarskog.com/index.html
http://www.upplandsstiftelsen.se/besok-ett-omrade/hammarskog__138
http://www.upplandsstiftelsen.se/Us...Ovriga_omraden/Hammarskog/Hammarskog_2008.pdf
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:...3K4s6ALNMypBxeEHc4q27P12QpdYrfQVe5kzNygCHdVgA


Nu blev jag faktiskt lite sugen på att åka ut dit i morgon - det utlovas ju bra väder...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
pysen78 Lägerplats i stockholmstrakten. Stockholm 16
thureb Gissa position Stockholms län Stockholm 7890
Arne L Stockholms gröna kilar. Agera nu! Stockholm 29

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.