Jägare får betalt för att skjuta vildsvin i Norge!

Det är fullt möjligt för bönder i Sverige att betala jägare för att jaga vildsvin men de flesta väljer att ta betalt för jakten i stället.
 
Och varför skulle staten betala för avskjutning av en djurart som funnits på den skandinaviska halvön
under väldigt lång tid, ungefär fram till sen stenålder åtminstone. Och som det finns ett riksdagsbeslut
på att de skall betraktas som en naturlig del av den svenska faunan. Från 1987 vill jag minnas...
Dessutom så gör vildsvinen nytta inom skogsbruket med sin markberedning och avsaknad av intresse
för tall och granplantor.

Är det några som skulle betala skottpengar är det väl isåfall spannmålsodlarna - som borde betala vem
det vara må (som har jaktlicens) att skjuta bort de vildsvin som påträffas i spannmålsodlingar. Vildsvin
är ju, i princip, fredlösa och jaktbara hela året runt (utom under perioden 15 februari–15 april då endast
årskultingar är lovliga att skjuta). N.B. Kultingförande sugga är alltid fredad - året runt. Men med de få
inskränkningarna skulle det ändå kunna bli ett svenskt folknöje att klippa några grisar i veteåkern - med
nog betalt för att betala för ammunitionen och kanske lite av övrigt runtomkring också... Mängden gris,
med intresse för spannmål, skulle minska snabbt i tätbebodda trakter...
 
Bra kött som går till spillo eftersom det är för krångligt att sälja det till dagligvaruhandeln. Känt problem som borde vara lösbart.

Thure
 
"Och varför skulle staten betala för avskjutning av en djurart som funnits på den skandinaviska halvön
under väldigt lång tid, ungefär fram till sen stenålder åtminstone."

Av samma anledning som svenska staten hade skottpengar på säl och varg, för att främja jordbruk ,fiske och djurhållning.
 
Av samma anledning som svenska staten hade skottpengar
på säl och varg, för att främja jordbruk ,fiske och djurhållning.
Jag antar att de flesta svenskar nuförtiden (med miljömuppar i regeringen - oberoende av vilken sida
av blocklinjen mupparna kommer från) är medvetna om att det är slut med sånt numera - och sedan
rätt länge är det till och med rejält straffbart att jaga varg (förutom den länsvisa licensjakten - som
dessutom är ytterst återhållsam). Även i det fallet skiljer det mellan Sverige och Norge...
 
Citerar ett inlägg från ett jaktforum från någon som minns:

"Nu var det väl så att man tog ett riksdagsbeslut 1980 om att vildsvinet inte var önskvärt som frilevande stam i Sverige. Vildsvinen skulle bara få finnas i kontrollerade stammar runt Stockholm. Under de närmaste åren så ökade antalet individer från ett hundratal till tusentals och ett nytt riksdagsbeslut togs 1988 om att vildsvinet numera skulle få finnas i den svenska naturen. Jag har för mig att man redan 1982 insåg var det barkade och att man införde skottpengar på vildsvin på de platser man inte ansåg att de skulle vara. När detta inte fungerade så ändrade man helt enkelt inriktning och tyckte att det var ok med gris.

Det roliga är att man hade en diskussion då angående SJF ledning som hade varit försiktigt positiva till frilevande vildsvin. Verkade som om vissa av kretsarna ansåg att ledningen inte lyssnade på sina medlemmar som tryckte att det absolut inte behövdes frilevande vildsvin. Påminner lite om nuvarande diskussioner om vårjakt på rådjur tycker jag."
 

Något att införa i Sverige så att bönderna får bort den här ohyran från säden?


Men det är ju mycket enkelt att lösa alla problem som vilt orsakar på åkrar, i skogen eller med viltolyckor. Den som har inkomst av viltet skall också betala dess kostnader. Om jakträttsinnehavaren får betala 150 000 kr för varje älgolycka (det sker 6000 årligen), så kommer älgstammen automatiskt att hållas på en acceptabel nivå, utan några som helst problem. I Tyskland får ju jaktansvariga ersätta skador på åkrarna som vildsvin orsakar.
 
Men det är ju mycket enkelt att lösa alla problem som vilt orsakar på åkrar, i skogen eller med viltolyckor. Den som har inkomst av viltet skall också betala dess kostnader. Om jakträttsinnehavaren får betala 150 000 kr för varje älgolycka (det sker 6000 årligen), så kommer älgstammen automatiskt att hållas på en acceptabel nivå, utan några som helst problem. I Tyskland får ju jaktansvariga ersätta skador på åkrarna som vildsvin orsakar.

Ja, det är många olyckor som kostar mycket pengar!
Här har all statistik för hela Sverige. Klicka på årtal o 2019 så var det totalt över 64 000 viltolyckor och då är inte ren inräknad eftersom det är tamboskap.
https://www.viltolycka.se/statistik/viltolyckor-for-respektive-viltslag/
 
"Men det är ju mycket enkelt att lösa alla problem som vilt orsakar på åkrar, i skogen eller med viltolyckor. Den som har inkomst av viltet skall också betala dess kostnader. Om jakträttsinnehavaren får betala 150 000 kr för varje älgolycka (det sker 6000 årligen), så kommer älgstammen automatiskt att hållas på en acceptabel nivå, utan några som helst problem. I Tyskland får ju jaktansvariga ersätta skador på åkrarna som vildsvin orsakar."

Markägaren har inkomst av jakten och därmed saknas incitament för att minska viltstammarna/skadenivåerna på egna grödor till en nivå där de inte längre kan ta betalt för jakten. Älgar vandrar långa sträckor och behöver stora ytor så det kan inte vara markägaren som står för viltskadorna.
Älg hör till statens vilt så staten är ägaren
"Älg och hjort 7 § Om dött vilt av älg eller hjort tillfallit staten med stöd av 33 § andra stycket jaktförordningen (1987:905) får Polismyndigheten, om inte viltet behövs i utredning om eventuellt brott eller misstanke om sjukdom, besluta att viltet får överlåtas utan ersättning till jakträttshavaren, säljas eller destrueras. Medel som återstår sedan kostnader för omhändertagande och försäljning betalats, ska tillföras viltvårdsfonden. Om dött vilt av älg eller hjort tillfallit jakträttshavaren enligt 10 § jaktlagen (1987:259) eller 34 § jaktförordningen ska Polismyndigheten snarast meddela berörd jakträttshavare."
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg