• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Ihållande höjdsjuka?

Jag befinner mig i Bolivia på hög höjd och har till först mått bra men nu varit dålig i 4-5 dagar.

Började med höjning till 1100m i Argentina en vecka, därefter Tupiza i Bolivia på ca 2800m 3 dagar. Efter detta en tur runt i 4 dagar där höjderna låg mellan 4200-4600, med en topp på nästan 5000m. Dag 1 hade jag fruktansvärd huvudvärk mot slutet men efter det mådde jag toppen.

2 dagar i Uyuni på ca 3000m gick utan problem, nu i La Paz har jag stora problem med illamående, yrsel och aptitlöshet. Detta efter att ha varit ca 1,5 vecka på höjder kring 3000m och mer. Det har även hållit i sig nu som sagt, 4-5 dagar utan bättring. Är detta normalt? Kan det hålla i sig så länge? Borde jag ta mig neråt igen?

Äter diverse piller mot höjdsjuka och yrsel nu, utan att märkt av bättring. Även magen är dålig med "lättare diarré".

Någon som har idéer/erfarenhet?

Tack på förhand!
 
Hej, det är nog svårt att säga eftersom alla reagerar lite olika, men...
1100 låter lite väl lite, i mina öron, och steget upp till 4200 lite för snabbt. En del kroppar klarar det, men inte alla. Då blir det lättare att dra på sig infektioner och svårare att bli redo för ytterligare acklimatisering.
Jag hade i dina skor gått ner för att låta kroppen återhämta sig, några dagar kanske (kroppen borde ge ok). 1.5 vecka på 3000+ om du vill till 5000 är rätt lite, jag känner en och annan som inte hunnit acklimatisera sig till 4000+ på 3 veckor.

Medan du vandrar, tänk på att andas så gott du kan.
Funkar tyvärr inte när man försöker sova...
 
Ner på lägre höjd är väl första rådet mot höjdsjuka.
Sen tror jag att vätskebrist kan addera på besvären - du nämner själv lätt diarre. Vätskebrist kan också orsaka huvudvärk och tror även det förvärrar höjdsymptomen. Mat/näring behöver du också. Är det varmt där du är? Är det svettdrivande ansträngningar?

Mitt råd: neråt och drick vatten (och ät) tills du mår bra och sedan sakta uppåt igen.

Att äta piller (du säger inte vilka) kanske tar bort symptom du borde lyssnat på.

Vill du veta säkrare så kontakta läkare - jag är inte läkare. Nätdiagnos som detta är inte tillförlitligt.

/Patrik
 
Det finns ju egentligen ingen medicin mot höjdsjuka, utan bara preparat som tar bort symtom. De har dock en hel del biverkningar. Vilket kanske är precis vad du upplever. Man blir äldre även mer känslig vid infektion eller förkylning, vilket du kanske drabbats av. Jag skulle sluta äta vad det nu är du äter, och bara ta det lugnt ett par dagar. Lycka till!
 
Första och viktigaste åtgärd vid höjdsjuka att bege sig ner till lägre höjd. Hur lågt? Så lågt att symtomen på höjdsjuka försvinner.
Vid nästa "uppstigning" skulle jag nog ta det betydligt långsammare. Det är väldigt olika hur olika personers kroppar reagerar på höjden.
 
Tack för alla svar.

Mellan 1100 och 4200 var jag på ca 3000 och kände mig bra och trodde således att det skulle gå fint att stiga. Vilket det gjorde under en 4 dagars tur men nu när den är avklarad och jag har åkt vidare till La Paz har problemen uppstått.
I La Paz har jag inte ansträngt mig alls utan enbart vilat och sett till att dricka ordentligt.

Pillren jag pratar om är mot yrsel, acetazolamid som även ska vara förebyggande och något mot illamående. Fullt medveten om att de enbart tar bort symptomen men är lite dumdristig och vill inte behöva lämna dessa höjder utan att hunnit göra det som var tänkt, att ta oss vidare till Machu Pichu och vandra där.

Men jag vet också att enda boten är att ta sig neråt, ska överlägga med mig själv under dagen.

Tack igen för svaren!
 
Är du säker på att det är höjdsjuka och inte någon annan typ av infektion?

Jag gissar på att du har gjort en 4 dagars jeeptur från Tupiza via sydvästra Bolivia till Uyuni? Större delen av den turen är ju höjder >= La Paz. Uyuni och La Paz är ungefär samma höjd (om du inte bor uppe i El Alto). Om du mått bra tidigare, så är det ju inte säkert att det är höjden som är problemet då du ju inte gått upp i höjd alls på ett antal dagar. (Men jag är ingen läkare!)

Åkte själv på en rejäl matförgiftning i La Paz som inte blev bra förrän de sålde på mig någon kraftigare magmedicin (som visade sig innehålla antibiotika) på ett apotek i Chile någon vecka senare.
 
Tack, jag har funderat på det själv men känner mig inte så dålig att jag skulle tro på en infektion. Magen är bättre nu och vågar tro att jag även känner mig lite bättre överlag. Har också läst att det kan ta upp till 2 veckor för symptom av höjdsjuka att slå till. Annars hade jag nog varit till läkare vid det här laget..

Du har helt rätt i att jag gjort jeepturen så höjderna har inte ändrats mycket sen dess.

Om det hade "varit enkelt" att hå ner i höjd några dagar hade jag säkert gjort det men då gäller det flyg eller buss antal timmar för att komma till lägre nivåer. Jag avvaktar en dag till och tror mig vara på bättringsvägen. :) Vill ju gärna kunna göra mer här uppe på höjderna.
 
Inte rimligt att kunna lösa ditt problem via diskussionsforum. Du har fått en del bra kommentarer men en rimlig bedömning kan man bara göra i en riktig dialog och helst en regelrätt fysisk läkarkonsultation.

En lokal läkare på plats är mer lämpad än Utsidans samlade kompetens.

Thure
 
Det första natten av acklimatisering här var i Tupiza , som ligger på cirka 3200 . Sovhöjden är nyckelfaktorn . Elvahundra meters höjd ger ingen praktisk effekt även vid långa vistelser. Uyuni och centrala La Paz ligger på snudd identisk höjd , 3600.


Det finns ju egentligen ingen medicin mot höjdsjuka, utan bara preparat som tar bort symtom. De har dock en hel del biverkningar.
Himalayan Rescue Association , Internationella klätterförbundet ( theuiia.org ) , International Society for Mountain Medicine (ismm.org ) , amerikanska CDC ( http://korta.nu/cdcalt ) mm har alla lätt tillgängliga riktlinjer med en mycket annorlunda syn . Framför allt så är det en myt att Diamox/acetazolamid maskerar symptom på höjdsjuka , det finns annan medicinering där detta stämmer dock. Svenska hälsoråden på 1177.se kom mer i takt med internationella riktlinjer för typ tre-fyra år sen :

"För att minska risken för höjdsjuka kan du klättra eller bestiga höjderna långsammare så att kroppen hinner anpassa sig.

Du kan behöva stanna två, tre dagar på samma höjd för att vänja dig. Om du kommer direkt med flyg till en högt belägen stad är det bra att ta det lugnt medan kroppen anpassar sig. Det finns också ett receptbelagt läkemedel, acetazolamid som lindrar besvären och som kan tas som förebyggande."

Efter att ha uteslutit andra orsaker genom att gå till läkare på plats , så blir den uppenbara lösningen att gå ner i höjd. Syrgas i tillräckliga mängder motsvarar nedstigning .
 
Om detta fortfarande är aktuellt , så finns det en specialist mottagning i La Paz , som har varit verksam sedan 1970 :

http://www.altitudeclinic.com/

Om du skall ta dig nedåt ( förutom att flytta ner till Zona Sur i La Paz , samma höjd som Tupiza ) , så ligger Ollantaytambo & Urubamba i anslutning till Machu Picchu på 2800 meter , och Aguas Calientes ( där du sover för att besöka MP ) på knappt tvåtusen.
 
Hej,
upptäckte tråden först nu och det är för sent för TS men kan hjälpa andra. Jag hoppas det löste sig för TS. Själv var jag 2016 i Peru och vandrade Santa Cruz leden med högsta punkten på 4750 m och sedan Inkaleden med högsta punkten 4200 m. Vi blev rekommenderat att drinka Coca te på morgonen och även under vandringen hade jag en flaska Coca te med mig. Det var aldrig några problem med höjden, trött i benen blev jag självklart men ej någon huvudvärk. Jag tror att Coca bladen hjälpte mycket.
Några år innan var jag uppe på Mt. Kinabalu, där fick jag huvudvärk vid 3000 m höjd. Uppe vid rasthuset Laban Rata tog jag en vanligt huvudvärkstablett och gick nästa dag upp till toppen på 4195 m utan problem.
Mvh Veni
 
Hej,
upptäckte tråden först nu och det är för sent för TS men kan hjälpa andra. Jag hoppas det löste sig för TS. Själv var jag 2016 i Peru och vandrade Santa Cruz leden med högsta punkten på 4750 m och sedan Inkaleden med högsta punkten 4200 m. Vi blev rekommenderat att drinka Coca te på morgonen och även under vandringen hade jag en flaska Coca te med mig. Det var aldrig några problem med höjden, trött i benen blev jag självklart men ej någon huvudvärk. Jag tror att Coca bladen hjälpte mycket.
Några år innan var jag uppe på Mt. Kinabalu, där fick jag huvudvärk vid 3000 m höjd. Uppe vid rasthuset Laban Rata tog jag en vanligt huvudvärkstablett och gick nästa dag upp till toppen på 4195 m utan problem.
Mvh Veni
No offence, men jag känner mig skeptisk till att paracetamol botade din höjdsjuka. Cocabladen verkar dock (trots inledande skepsism) vara en hyffsat bra grej för att (tillfälligt?) bota höjdsjuka. Cocabladen ger sympatikuspåslag vilket effektiviserar din respiration och syredistribution i kroppen, samt höjt blodtryck och ökad genomblödning i skelettmuskulatur --> starkare/uthålligare (http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2719). Nackdelen är dock att du kommer urinera mer av sympatikuspåslaget och få ett sämre näringsupptag.
 
" Att dricka te på cocablad ger inget rus, men effekten försvinner inte som någon sa. Det är utmärkt att dricka mot huvudvärk och höjdsjuka, t ex."
Detta läste jag på Internet om att dricka coca te. Jag kände absolut inga bivärkningar, sedan drack jag inte heller stora mängder....
Jag blev lite skrämd av din länk du hänvisade till på grund av mina hälsoproblem (ha bara en njure och lite för högt blodtryck till och från). Men coca te var nog inte så farligt när jag undersökte saken lite mer på nätet.

Angående huvudvärkstabletten så är det väl ganksa vanligt att man få lite huvudvärk när man sover dåligt på grund av spänning, sedan går upp tidigt och uppför ett högt berg. Vem som helst hade kanske fått huvudvärk, det behövde inte vara av höjdskjuka men höjden har säkert bidragit till. Att ta till en tablett är normal, såg folk som mådde riktig dåligt och fick avstå från att gå på toppen nästa dag. Kanske det skulle ha hjälpt de ifall de hade tillgång till coca te. Men det är mest vanligt i länder som Peru och Bolivia där det erbjuds coca te lite var som helst.
Mvh Veni
 
höjdsjuka

Jag vet att denna tråd är flera månader gammal men kan ändå inte låta bli att skriva i den. Höjdsjuka är INGET som jag önskar någon att råka ut för. Jag är nyss hemkommen från dryga två veckor i Peru där jag har rest runt o varit på diverse olika höjder, som högst 4950 möh. Jag drabbades av höjdsjuka på natten efter att vi varit uppe på 4950 möh. Ja, vi sov på en lägre höjd, 3500 möh, o ja , jag tuggade cocablad så jag var grön i hela munnen.
Det började på kvällen med smärta i nacken, vilken skulle kunnat härledas till många timmar i buss, intag av Naproxen hjälpte EJ, cocablad hjälpte EJ.
Under natten tillkom huvudvärk som ett band över pannan samt tillkomst av extremt illamående men det gick inte att kräkas. Totalt slut på morgonen, stapplade ner till frukosten, tårarna gick inte att hejda. Kan inte äta. Man sätter cocablad på pannan o på tinningarna (humbug). Blir tillsagd att lägga mig o vila, ingen utflykt till Kolkadalen för mig. Ligger så på hotellrummet i väntan på de andra- Kan knappt röra mig, svårt att öppna ögonen men hör allt omkring mig. Mår så förbannat dåligt, krafterna bara försvann.
Blir vid lunch upphämtad av övriga gruppen, kan knappt gå ner till bussen. Får nu syrgas, dock endast i 5 min, blir något bättre.
Bussfärd i 6 tim mot Titicaca, kan under färden inte hålla mig vaken, periodisk andning, mår illa , nack o huvudvärk. Mår skit.
Stuper i säng på hotellet, jobbig natt igen.
Tar på morgonen en Treo, förvånansvärt bra effekt mot huvudvärken. Vilar på rummet hela dagen. Dag tre mår jag bra.

Min poäng är att nej, cocablad hjälper inte oss turister mot höjdsjuka, paracetamol o Naprocen har ingen effekt mot denna typ av huvudvärk, guiderna är faktiskt många gånger väldigt okunniga o litar för mycket på dessa cocablad.

Av oss 19 som var med på resan blev 7 drabbade av höjdsjuka o sängliggande, en av dessa behövde läkarvård
 
Jag vet att denna tråd är flera månader gammal men kan ändå inte låta bli att skriva i den. Höjdsjuka är INGET som jag önskar någon att råka ut för. Jag är nyss hemkommen från dryga två veckor i Peru där jag har rest runt o varit på diverse olika höjder, som högst 4950 möh. Jag drabbades av höjdsjuka på natten efter att vi varit uppe på 4950 möh. Ja, vi sov på en lägre höjd, 3500 möh, o ja , jag tuggade cocablad så jag var grön i hela munnen.
Det började på kvällen med smärta i nacken, vilken skulle kunnat härledas till många timmar i buss, intag av Naproxen hjälpte EJ, cocablad hjälpte EJ.
Under natten tillkom huvudvärk som ett band över pannan samt tillkomst av extremt illamående men det gick inte att kräkas. Totalt slut på morgonen, stapplade ner till frukosten, tårarna gick inte att hejda. Kan inte äta. Man sätter cocablad på pannan o på tinningarna (humbug). Blir tillsagd att lägga mig o vila, ingen utflykt till Kolkadalen för mig. Ligger så på hotellrummet i väntan på de andra- Kan knappt röra mig, svårt att öppna ögonen men hör allt omkring mig. Mår så förbannat dåligt, krafterna bara försvann.
Blir vid lunch upphämtad av övriga gruppen, kan knappt gå ner till bussen. Får nu syrgas, dock endast i 5 min, blir något bättre.
Bussfärd i 6 tim mot Titicaca, kan under färden inte hålla mig vaken, periodisk andning, mår illa , nack o huvudvärk. Mår skit.
Stuper i säng på hotellet, jobbig natt igen.
Tar på morgonen en Treo, förvånansvärt bra effekt mot huvudvärken. Vilar på rummet hela dagen. Dag tre mår jag bra.

Min poäng är att nej, cocablad hjälper inte oss turister mot höjdsjuka, paracetamol o Naprocen har ingen effekt mot denna typ av huvudvärk, guiderna är faktiskt många gånger väldigt okunniga o litar för mycket på dessa cocablad.

Av oss 19 som var med på resan blev 7 drabbade av höjdsjuka o sängliggande, en av dessa behövde läkarvård
Jag tror det ofta stressas att ta sig vidare. Ta en eller två dagar extra för
acklimatisering i grupp, då alla inte har samma super-man förmåga att klara höjdstigning. Vissa folkgrupper har naturlig förmåga att klara detta, vilket Andernas folk har. Utan medicinsk utrustning som kan mäta exakt hur era kroppar anpassar sig över resans gång så finns det bara ett sätt och det är att ta det lugnt.

Coca blad funkar säkert som värktablett, inget mer, inget mindre. Men jag är inte Coca te expert, ej heller höghöjdsexpert.

Denna tråd är det sista livstecknet här på utsidan från Mollys, så vi vet inte hur det hela slutade.
 
Senast ändrad:

Logga in

Tips!