Hyra kajak som överviktig?

Min erfarenhet är att kapellet sällan är ett problem. De är gjorda för att krängas över en massa kläder och torrdräkter osv. jag mätte kanske 115+ runt midjan när jag började paddla. Störst problem var nog mest att man var lite osmidig och att kajaken gick tyngre jämfört med mina lättare kamrater.

inställningen av kajaken var lite krångligare eftersom jag var tvungen att kliva ur för att komma åt inställningarna medans mina kamrater kunde sitta kvar medan en kamrat justerade linorna.
 
Liten komplettering till Fredriks svar ovan.
Kapell är en hel vetenskap liksom alla andra friluftsprylar. Många kapell har dragsko i midjan och därmed passar de ett vitt spann av midjor men det finns såna som är rätt trånga i tuben som skall omsluta magen och bröstkorgen.

En kajakmodell som passar även orörliga och eller omfångsrika personer är VKV Yoo-A-Kim. Det är en trebrunnars kajak. Används t ex av klubbar som tar ut funktionshindrade.

Thure
 
Ett par konkreta val av kajak kan vara Prijon Kodiak eller Grizzly. De är båda rätt rymliga och hyfsat vanliga vid uthyrningar. Givetvis finns det fler alternativ på marknaden. Då det gäller kajak så kan en kajak sedan storleken uppfattas olika från person till person. Det som känns bra för en kan vara en mindre pina för en annan trots att de väger ungefär lika och har motsvarande längd. Det är sånt som måste testas ut på plats. Hoppas du hittar ett bra alternativ och får en trevlig upplevelse.
 
Kodiak skulle jag inte rekommendera om den ska gå tom eller näst intill, det misstaget har jag gjort. Den blir väldigt ostadig och flyter som en kork uppepå. Men det där har ju uthyrarna koll på. Den är väl gjord för 150kg eller nått?
 
Hej igen och tack för alla svar!
Jag kontaktar personen som anordnar hela grejen och frågar om jag kan få reda på vart vi ska vara. Förstår givetvis att jag får vara mer specifik när det kommer till uthyraren, och om möjligt tänker jag att jag kan åka dit och testa först. (När det gäller mått så har jag inte skrivit ut dem då jag är osäker på vilka mått som är viktigast, samt att jag tycker det är lite jobbigt att skriva om och mäta min kropp då det lätt triggar ångest. Diskussion kring övervikt, ätstörningar och självförtroende kan lätt bli väldigt intensiv och påverka mig negativt vilket gör att jag är lite försiktig med att utsätta mig för det - är redan självkritisk nog).

Är lite osäker på vad som gäller med bokningspolicy etc, om jag redan är inbokad eller ej. Undrar vad som gäller om man inte fysiskt kan använda den kajak som hyrts.

Jag vill inte skapa någon hets kring ämnet, förhoppningsvis så är det ingen uthyrare som aktivt väljer bort att ha alternativ av anledningen att man inte vill att överviktiga ska vara där. Vi har alla olika förutsättningar, det enda jag önskar är att det fanns mer information tillgänglig på uthyrarnas egna hemsidor om vad de har för kajaker och bredd på sittbrunnar eller liknande information som kan vara hjälpsam. Kanske har de inte stött på att det ska vara ett problem för större personer och därav inte haft anledning att skriva ut informationen, eller så är det inte så många överviktiga personer som besökt dem, så det har inte varit ett upplevt problem.

Min fråga uppstod av min egen osäkerhet och jag har hittills inte fått något dåligt bemötande. Jag är som sagt bara självmedveten och misstänker att det kan vara ett problem, men det kan ju vara så att min oro är obefogad. Jag väger inte över 100 kg och anser mig inte vara extremt överviktig - men jag tänker inte hymla med att jag är överviktig, haha.
 
Senast ändrad:
Om det finns kanot, är jag mer än nöjd med det alternativet också :) Det är väl mest att säkerställa att det finns kanoter i sådana fall och en kollega som kan tänka sig att paddla med mig i den :p
 
Senast ändrad:
Kollegan som anordnar nämnde att det var i Partille och att det är stabila havskajaker, men att det bör gå bra då sittbrunnarna är rymliga. Antar att jag får hoppas på det bästa, haha
 
Jag tror inte du behöver oroa dig. Är det havskajaker ska det ganska mycket till innan det blir problem. Som jag förstått det så ska ni väl inte ha en massa utrustning med er för det är främst då som det kan bli lite problem pga vikten. För det finns havskajaker som kanske inte lastar mer än 115-120kg totalvikt och väger man redan över 100kg så blir det inte så mycket kvar till packningen. Nu sjunker de väl inte som en gråsten för det men det kan ju bli lite tungpaddlat.

Ha en trevlig tur. Paddling är ett av de bästa sätten att bedriva friluftsliv tycker jag.
 
Jag måste hålla med Fredrik här ovan. Alla nybörjare jag har tagit med ut i havskajak har undantagslöst upplevt kajaken som "stabilare och större" än de förväntat. Dom verkar liksom större när man sitter i dem än när man tittar på dem? Jag förstår varför det här drar igång en massa negativa tankar för dig (vi har alla våra kors att bära) men försök låta bli att oroa dig, jag tror nämligen att det kommer funka utmärkt och att du kommer få en härlig tur
 
De som kan ha problem i kajak är oftast män som är rädda och stela i midjan innan de lärt sig att slappna av. Kvinnor i synnerhet korta kvinnor får låg tyngdpunkt och slappnar av niemas problemas.

Tror du kommer att trivas!

Thure
 
Jag måste hålla med Fredrik här ovan. Alla nybörjare jag har tagit med ut i havskajak har undantagslöst upplevt kajaken som "stabilare och större" än de förväntat. Dom verkar liksom större när man sitter i dem än när man tittar på dem? Jag förstår varför det här drar igång en massa negativa tankar för dig (vi har alla våra kors att bära) men försök låta bli att oroa dig, jag tror nämligen att det kommer funka utmärkt och att du kommer få en härlig tur
Jag håller inte med om att alla nybörjare uppelver kajak som stabil - min erfarenhet är att 1 av 10 eller 20 nybörjare plurrar på intro-turen. Själv plurrade jag nog på mina första 5-10 turer och ledarna då trodde jag skulle ge upp och sluta paddla.
Däremot är vi eniga om att slappna av är viktigt. En stel spänd kropp med hastiga ryckiga rörelser är ett bra recept på plurr.
Med vart i vattnet böär plurr inte vara något dramatiskt, nästan alltid ramlar man ur innan man hunnit tänka ordet fastna och skulle man mot förmodan inte lossna från kajaken direkt (t ex framåböjd som fällkniv över fördäck), då trycker man sig ut snett bakåt, men händerna på akterdäck.
Med varmt i vattnet kan det vara nyttigt att avdramtisera plurr genom att prova och se att det inte är något farligt, man blir blöt, men oftast inte mer.

/Patrik
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
elgen88 Hyra kajak i Småland (Emån) Paddling allmänt 1
nomadliv Hyra och paddla kajak i Finland? Paddling allmänt 6
henrich Var hyra kajak i Stockholm? Paddling allmänt 8
salgo60 Hyra kajak i London Paddling allmänt 2
guhj Hyra uppblåsbar (eller möjligen falt-) kajak? (Sthlm) Paddling allmänt 2
Hedman Hyra kajak i Norge? Paddling allmänt 0
Melkor Hyra kajak nära Käringön Paddling allmänt 4
apfaktor Hyra kajak i Bergen... Paddling allmänt 2
NorthernLight Hyra kajak i Finland? Paddling allmänt 10
johan01 Hyra kajak bolmen eller åsnen?? Paddling allmänt 6
ala Vilken kajak ska jag hyra? 6 alternativ Paddling allmänt 6
Lars H Var hyra kajak i Venedig? Paddling allmänt 1
sebastian_a hyra kajak i Blankaholm, går det? Paddling allmänt 1
Albertsson Hyra kajak på västkusten, billigt? Paddling allmänt 3
erila107 Hyra kajak i Smögen/Malmön Paddling allmänt 2
johan5588 Hyra kanot/kajak vid hjälmare kanal ?? Paddling allmänt 0
Joakim Ambrosson Hyra kajak av DIG? Reval Duo.. Plz!!?? Paddling allmänt 3
salgo60 Hyra kajak öregrund Paddling allmänt 2
sejacobssoni Hyra kajak på Korsika Paddling allmänt 0
fson Hyra kajak längre tid? Paddling allmänt 1
BillyLindqvist Hyra kajak? Paddling allmänt 3
MatsAre Hyra kajak på Kreta? Paddling allmänt 0
bjwe Hyra kajak söder om Stockholm Paddling allmänt 8
racketlonmästaren Hyra kajak i närheten av Smögen på västkusten Paddling allmänt 5
Mattedd Hyra kajak i Skåne Paddling allmänt 0
oyen Hyra kajak i Kroatien? Paddling allmänt 1
johanv Hyra kajak Norrbottenskusten Paddling allmänt 4
Plastex Kan man hyra vettig kajak på Öland? Paddling allmänt 0
Kalle G hyra kajak Åland Paddling allmänt 2
malou hyra kajak på Öland? Paddling allmänt 0
Jag vill hyra din kajak under några sommarmånader... Paddling allmänt 0
perrac Hyra kajak i halmstad? Paddling allmänt 0
OutThere Hyra kajak till helgen? Paddling allmänt 16
Patricoh Var kan jag hyra kajak i Norge, sor trondelag? Paddling allmänt 0
Macaco Hyra kajak på Tjörn. Paddling allmänt 1
Katta Hyra kajak i Oskarshamn? Paddling allmänt 1
Palle07 Att hyra kajak på Åland. Paddling allmänt 2
ssvoh Var skall man hyra kajak? Paddling allmänt 2
uffemora Hyra kajak Paddling allmänt 0
Kan två nybörjare hyra kajak och ge sig ut sälva i Grebbestads området? Paddling allmänt 0
JimmyB. Hyra packraft i närheten av Kalmar Paddling allmänt 3
lawe Hyra packraft Paddling allmänt 1
erikssou Hyra VKV Seagull Paddling allmänt 2
såg Hyra kajaker i stockholm Paddling allmänt 5
elgen88 Hyra kanadensare och vara ute över en helg Paddling allmänt 0
bigfoot Kajakval för innerstaden: luft-, falt-, hyra? Paddling allmänt 28
buzztr Hyra surfski i Malmö Paddling allmänt 1
ElinAnk Hyra kajak.Kungälv Paddling allmänt 0
Kennan423 Hyra ally kanot Paddling allmänt 5
gerritholl hyra packraft Paddling allmänt 1

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus